Home » Când, unde, cum » Coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein. Cât valorează cartea însângerată și ce cuprinde de fapt

Coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein. Cât valorează cartea însângerată și ce cuprinde de fapt

Manolică Anca / 07.07.2021, 15:39
Coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein. Cât valorează cartea însângerată și ce cuprinde de fapt

Într-un seif bine ascuns sub moscheea Umm al-Qura din Bagdad se regăsește un obiect foarte paradoxal. Pe cât este de blasfemator și ar trebui distrus, pe atât este de sfânt, și nu poate fi realizat acest lucru. Este vorba despre coranul islamic scris cu sângele lui Sadam Hussein. Iată detalii incredibile despre această copie a cărții sfinte.

Coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein

Coranul însângerat cum i se mai spune, o copie a cărții sfinte islamice, a fost scris în întregime cu sângele lui Saddam Hussein, fostul dictator irakian. Scrierea a fost comandată de acesta pe 28 aprilie 1998, atunci când a împlinit 61 de ani. Hussein tocmai își reafirmase credința islamică, după ce fiul său, Uday Hussein, scăpase cu viață în urma unei tentative de asasinat.

O scrisoare oficială apărută în septembrie 2000, expune explicațiile lui Saddam în privința cărții. Acesta spune că a fost creată în semn de mulțumire lui Allah care l-a ferit de atâtea „comploturi și pericole” de-a lungul carierei sale politice.

„Viața mea a fost plină de pericole în care ar fi trebuit să pierd mult sânge .. dar cum am sângerat doar puțin, am rugat pe cineva să scrie cuvintele lui Allah cu sângele meu în semn de recunoștință”, sunt cuvintele acestuia din scrisoare, potrivit The Guardian.

605 pagini scrise cu sângele fostului dictator

Pentru redactare, Saddam i-a cerut ajutorul caligrafului Abbas Shakir Joody al-Baghdadi. Timp de doi ani, o asistentă i-a prelevat 27 de litri de sânge, pe care i-a dat lui al-Baghdadi. Acesta l-a tratat cu substanțe chimice pentru a-l stabiliza, după care l-a folosit la scrierea celor 114 capitole și 6.999 de versete ale cărții.

Imami irakieni, în fața celor 605 pagini din coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein
Imami irakieni, în fața celor 605 pagini din coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein

Terminată în anul 2000, cartea numără 605 pagini și este scrisă cu litere de doi centimetri înălțime, cu margini decorate cu desene aplicate albastre, negre și roșii. Paginile, încadrate în rame cu margii aurii, au fost expuse într-un pavilion din moscheea Um al-Ma’arik din capitala Irakului. Finalizată în anul 2001, moscheea a fost construită la ordinul lui Saddam pentru a celebra presupusa lui victorie în fața forțelor Coaliției din Războiul din Golf din 1990-1991.

Pavilionul este sunt ținute paginile Coranului a fost în ce mai mare parte a timpului încuiat, fiindu-le permisă vizita numai invitaților speciali ai fostului dictator. De altfel, scrierea a creat de la început foarte multe controverse în rândul clericilor.

În credința islamică, sângele uman este considerat necurat

Potrivit legilor islamice, sângele uman este considerat Najis sau necurat și tot ce atinge este, de asemenea, considerat necurat. Așadar, scrierea unui Coran cu sânge era absolut interzisă. Într-un interviu acordat în 2003, creatorul cărții a spus că deși era conștient de acest lucru, nu a putut refuza sarcina din cauza regimului Saddam.

Numeroase controverse au apărut și în privința cantității de sânge pe care Saddam a dat-o pentru scrierea Coranului. În multe părți ale lumii, cantitatea maximă pe care p persoană o poate dona într-un an este între cinci și șase unități, adică aproximativ trei litri. Ceea ce înseamnă că ar fi fost necesari aproape nouă ani pentru a dona cei 27 de litri necesari, în loc de doi. Este puțin probabil să se afle adevărul vreodată.

Coranul scris cu sângele lui Sadam Hussein a fost expus până în aprilie 2003, când americanii au cucerit Bagdadul. În timp ce luptele se extindeau în tot orașul, îngrijitorii moscheii au luat cartea din pavilionul său și au ascuns-o în siguranță. Printre ei se numără și seicul Samarrai, despre care se spune că ar fi ascuns pagini chiar în propria casă. Acum el este unul dintre principalii îngrijitori ai cărții, care este ascunsă într-un seif bine ascuns sub moscheea Umm al-Qura din Bagdad.