Home » Când, unde, cum » Cum a ajuns Citarum să fie cel mai poluat râu din lume. Seamănă cu o groapă de gunoi

Cum a ajuns Citarum să fie cel mai poluat râu din lume. Seamănă cu o groapă de gunoi

Alexandru Cazacu / 20.05.2022, 10:18
Cum a ajuns Citarum să fie cel mai poluat râu din lume. Seamănă cu o groapă de gunoi

Mirosul dezgustător este primul lucru care îl simți pe malul râului Citarum din Java de Vest, Indonezia. Zilnic, peste 20.000 de tone de deșeuri și sute de milioane de litri de ape reziduale sunt deversate direct în apa râului, iar acestea provin, în mare parte, de la aproximativ 2.000 de fabrici de textile. Cum a ajuns Citarum să fie cel mai poluat râu din lume, puteți afla în continuarea articolului curent.

Cum a ajuns să arate ca o groapă de gunoi Citarum, cel mai poluat râu din lume

Nivelurile de plumb din apa râului Citarum sunt de peste 1.000 de ori mai mari decât standardul pentru apă potabilă, iar nivelurile altor metale grele, cum ar fi aluminiul, fierul și manganul, sunt cu mult peste media internațională.

Oamenii care locuiesc de-a lungul râului nu au unde să arunce gunoiul, așa că fie îl ard, fie îl aruncă în râu. În zonă sunt peste 2.000 de companii, majoritatea fabrici de textile construite lângă râu, având nevoie de cantități mari de apă. În ultimii ani, au deversat cantități enorme de deșeuri chimice direct în apele râului.

În plus, pe malurile acestui s-au adunat de-a lungul timpului munți de sedimente fluviale. Nu este de mirare că peștii au dispărut aproape complet din cel mai mare râu din Java de vest. De fapt, apa este atât de poluată, încât nici nu poate fi văzută în unele locuri, suprafața acesteia fiind complet acoperită de gunoi și animale moarte. În locurile unde totuși se poate vedea, apa este colorată din cauza deșeurilor chimice.

Cum a ajuns râul Citarum să fie cel mai poluat din lume
Cum a ajuns râul Citarum să fie cel mai poluat din lume

Milioane de oameni depind de apa celui mai poluat râu din lume

În ciuda mizeriei și a poluării, pescuitul este încă practicat pe scară largă de-a lungul râului. Captura, contaminată cu metale grele este vândută și consumată în zonele adiacente râului, inclusiv în Jakarta. Numărul speciilor de pești din Citarum a scăzut cu 60% din 2008.

De asemenea, Citarum este vital pentru aproximativ 25 de milioane de oameni care depind zilnic de apa acestuia. Râu strategic, Citarum este sursa principală de apă a celui mai mare rezervor din Indonezia (Jatiluhur). Acesta are o capacitate de stocare de circa 3 miliarde de metri cubi și furnizează 80% din necesarul de apă al orașului Bandung. Potrivit celor de la The Jakarta Post, apa rezervorului permite și irigarea a 400.000 de hectare de orez.

Mulți oameni suferă de dermatită, erupții cutanate, probleme intestinale, insuficiență renală, bronșită cronică și o incidență semnificativă a tumorilor, potrivit The Guardian. Cei mai norocoși localnici accesează apele uzate din industriile locale, care o trag de la 150 m adâncime și, după epurarea parțială, o pun la dispoziție satelor învecinate.

În schimb, majoritatea trebuie să se bazeze pe apa contaminată direct din Citarum pentru a se spăla, pentru a-și spăla hainele, pentru a bea și pentru a găti. După presiunile unor organizații internaționale cu privire la starea râului, Guvernul indonezian a stabilit un program de șapte ani de curățare a râului, cu scopul de a face apa potabilă până în 2025.