Home » Tehnologie & Știinta » 10 curiozități despre apă. Unde se află de fapt cea mai mare cantitate de apă de pe Terra

10 curiozități despre apă. Unde se află de fapt cea mai mare cantitate de apă de pe Terra

Cojocaru Cristian / 23.03.2022, 14:04
10 curiozități despre apă. Unde se află de fapt cea mai mare cantitate de apă de pe Terra

În fiecare an, în data de 22 martie, este sărbătorită Ziua Mondială a Apei. Această sărbătoare a început pe 22 martie 1993 datorită Adunării Generale a Națiunilor Unite. Tocmai, ONU a stabilit această zi pentru a onora această resursă fundamentală. În onoarea acestei zile, află câteva curiozități despre apă, unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii.

Curiozități despre apă despre care probabil că nu știai

În fiecare an, atunci când este sărbătorită Ziua Mondială a Apei, este stabilită și o temă care urmează a fi discutată. Tema din acest an este: „Ape subterane: faceți vizibil invizibilul”. În ciuda importanței sale în menținerea echilibrului ecosistemului, apele subterane rămân invizibile, dar reprezintă o resursă naturală vitală care asigură apă potabilă pentru aproape jumătate din populația lumii, potrivit Națiunilor Unite.

Este o zi pentru a lua în considerare impactul apei curate în lume și a face diferența. Mai ales având în vedere că mulți oameni irosesc sau abuzează de apă pentru că tind să se gândească doar la cât costă în termeni monetari și nu că este o resursă foarte valoroasă pe care nu ar trebui să o luăm cu ușurință și la care mulți oameni nu au acces: 3 din 10 oameni nu au acces la apă în lume. Cele mai recente teme ale Zilei Mondiale a Apei au fost:

  • În 2021, Ziua Mondială a Apei a fost despre „Prețuirea apei”;
  • În 2020, Ziua Mondială a Apei a fost despre „Apa și schimbările climatice”;
  • În 2019, Ziua Mondială a Apei a fost despre „A nu lăsa pe nimeni în urmă”;
  • În 2018, Ziua Mondială a Apei a fost despre „Răspunsul este în natură”;
  • În 2017, Ziua Mondială a Apei a fost despre „De ce irosim apa?”;
  • În 2016, Ziua Mondială a Apei a fost despre „Apa și ocuparea forței de muncă”;
  • În 2015, Ziua Mondială a Apei a fost despre „Apa și dezvoltarea durabilă”.
curiozități apă
In viitor, tot mai multe zone ale lumii vor suferi un deficit de apa

Cu toate acestea, iată care sunt cele mai interesante lucruri despre apă, probabil pe care nu le știai.

Lipsa apei este în creștere

Până în 2025, se estimează că 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume vor locui în zone cu deficit de apă, aproape două treimi din populație trăind în regiuni cu deficit de apă. Până în 2050, numărul zonelor predispuse la secetă va crește de până la cinci ori față de prezent.

Diferențele dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 19 litri de apă sunt suficienți pentru nevoile de bază de băut, gătit și spălat pe mâini într-o țară în curs de dezvoltare, dar alte sarcini comune care necesită volume mari de apă, cum ar fi scăldat, spălat rufe sau spălarea vaselor, sunt greu de realizat cu o cantitate atât de mică. Trebuie să ne amintim cât de valoroasă este această resursă în țările în care este rară sau în care nici măcar nu există acces la această resursă vitală.

Apa contaminată

Se estimează că 829.000 de oameni mor în fiecare an din cauza apei contaminate. Cu toate acestea, diareea poate fi prevenită în mare măsură. Aceasta este vinovată pentru apariția mai multor boli.

Amenințarea inundațiilor

Nu putem uita că topirea calotei de gheață și a ghețarilor, cunoscute sub numele de turnurile de apă ale lumii, provoacă alte amenințări la adresa populației și a planetei, cum ar fi inundațiile fulgerătoare pe termen scurt, în timp ce ar putea pune capăt reducerii rezervei de apă pentru sute de milioane de oameni în viitor.

Aproape toată apa de pe Pământ se află în oceane

Cum este distribuită apa planetei? 96,5% din apa de pe Pământ se găsește în oceanele noastre fiind apă sărată, acoperind 71% din suprafața planetei noastre. Doar 3% din apa planetei este proaspătă. Și, în orice moment, în jur de 0,001% plutește deasupra noastră în atmosferă.

Corpul tău este plin de apă

Apa este implicată în multe funcții și este necesară pentru majoritatea sistemelor corpului. Procentul de apă variază între organe, creierul și rinichii conținând cea mai mare cantitate de apă – 65% din această apă se găsește în interiorul celulelor, iar restul circulă în sânge.

Există multă viață într-o picătură de apă

O singură picătură de apă oceanică poate conține milioane de bacterii și viruși. Și ar putea avea, de asemenea, ouă de pește, pui de crabi, plancton sau chiar viermi mici. Multe lucruri se pot întâmpla într-o singură picătură de apă dacă te uiți cu atenție…

Le datorăm mult romanilor

Deși nu romanii au fost cei care au inventat apeductele, ei au dezvoltat un sistem de apă sofisticat care a permis civilizației lor să prospere. De la conducte, tuneluri, canale și poduri, această minune inginerească a profitat de topografia naturală pentru a maximiza efectele gravitației. Astfel, ei au reușit să canalizeze apa în mod eficient, fie că era pentru igienizare, scăldat sau băut. La apogeul său, sistemul de apeduct a furnizat apă la aproape 200 de orașe din Imperiul Roman.

De ce nu poți bea apă sărată?

Apa sărată nu poate fi băută deoarece provoacă deshidratare și organismul ajunge să elimine mai multă apă decât consumă. De aceea, după ce ai băut apă sărată, ți-ar fi mai sete decât înainte. Pentru a scăpa de tot excesul de sare pe care l-am ingera bând apă de mare, ar trebui să urinăm mai multă apă decât am fi băut. Rinichii umani pot produce doar urină care este mai puțin sărată decât apa sărată.

Apa sfidează gravitația în plante

În cazul plantelor, moleculele de apă călătoresc printr-un țesut conducător de apă și minerale dizolvate numite xilem, de la rădăcină la restul plantei, lipindu-se una de alta și de pereții tubului. Celulele xilemului au orificii mici care permit curgerea apei lichide, dar nu permit ieșirea bulelor de gaz. În acest fel se deplasează din zonele cu cel mai mare potențial de apă la cel mai scăzut, adică zona frunzelor.