Home » Când, unde, cum » Cum arată calendarul complet de Ziua Marinei 2021. Ce se va întâmpla, de fapt, între 13 și 15 august în Constanța

Cum arată calendarul complet de Ziua Marinei 2021. Ce se va întâmpla, de fapt, între 13 și 15 august în Constanța

Manolică Anca / 13.08.2021, 08:55
Cum arată calendarul complet de Ziua Marinei 2021. Ce se va întâmpla, de fapt, între 13 și 15 august în Constanța

Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an pe 15 august în Portul Constanţa. Anul acesta, ceremonia va începe la ora 10.00, iar evenimentul va fi unul ceva mai special din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid. Prin urmare, chiar dacă se va desfășura cu public, nu oricine va putea lua parte la eveniment. Iată cum arată calendarul complet de Ziua Marinei 2021.

Ziua Marinei Române 2021

Ziua Marinei Române vă fi marcată și în 2021, în portul militar Constanţa, printr-o ceremonie aniversară de excepție. Potrivit Statului Major al Forțelor Navale Române, pentru al doilea an consecutiv, evenimentul de duminică, 15 august, va putea fi urmărit de public în mass-media.

Evenimentul va fi deschis printr-o ceremonie care va începe de la ora 10:00. Navele aflate pe mare, în dispozitivul din faţa clădirii Comandamentului Flote, vor realiza o defilare pe itinerariul Constanţa – Midia şi retur, în timp ce trei elicoptere Puma, patru avioane F-16 româneşti, două avioane Typhoon britanice şi un avion Poseidon (P-8) american vor survola dispozitivul de nave şi portul militar Constanţa, în jurul orei 11.00.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe, la ora 20.30, pe ruta Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de foc de artificii organizat de Primăria Constanţa.

Ziua Marinei 2021
Ziua Marinei 2021

Calendarul complet de Ziua Marinei 2021

Vineri, 13 august

În această zi, patru nave militare româneşti şi o navă militară din Turcia vor ocupa dispozitivul fix din faţa clădirii Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanţa. Acestea vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz şi pavoazul electric în următoarele două zile.

Sâmbătă, 14 august

Statul Major al Forţelor Navale organizează, în zilele de 14 și15 august, în oraşele Constanţa, Brăila, Tulcea, Mangalia şi Bucureşti, o serie de activităţi care vorr putea fi văzute atât în mediul online, cât şi cu participarea publicului, însă cu respectarea strictă a măsurilor în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

„Ziua Recunoştinţei” va fi marcată sâmbătă, 14 august, atunci când vor avea loc ceremonii de depuneri coroane de flori la Constanţa, Brăila, Tulcea și Mangalia, în memoria eroilor marinari. În plus, la Constanţa se va organiza, în portul militar, o festivitate de înmânare a unor embleme, plachete şi medalii personalului militar şi civil, ce a obţinut rezultate deosebite în procesul de instrucţie din ultimul an.

Ziua Porților Deschise din acest an le va da posibilitatea cetățenilor să viziteze porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu Covid-19. „Ziua Porţilor Deschise” se va organiza conform următorului program orar:

  • Constanţa – orele 09.00-17.00, cu acces pe la Poarta 1 şi Poarta 1 bis, până la ora 16.00;
  • Brăila – orele 10.00-15.00;
  • Tulcea – orele 10.00-15.00;
  • Mangalia – orele 09.00-15.00.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire expoziţiile de tehnică şi armament şi să interacţioneze cu marinarii militari şi cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ militar de marină.

Nu vor lipsi nici concertele în aer liber. Muzica Militară a Forţelor Navale va susține concerte accesibile publicului larg şi se vor desfăşura pe Faleza Cazinoului din Constanţa, vineri, 13 august, orele 19.00 – 20.00.

Ziua Marinei 2021
Ziua Marinei 2021

Reguli de acces pentru participanți

Persoanele (cu vârsta minimă de 12 ani) care vor să participe la activităţile organizate în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, de Ziua Marinei 2021, trebuie să prezinte, pe hârtie sau în format electronic, unul dintre următoarele documente:

  • rezultatul negativ al unui test PCR/antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte;
  • dovada vaccinării, cu un vaccin autorizat pentru Covid-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică;
  • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată cu Covid-19, într-un interval cuprins între 30 şi 180 de zile anterior datei de 14 august.