Home » Când, unde, cum » Cum arată domeniul Manasia după ce a fost restaurat și ce spune istoria despre acest loc. FOTO

Cum arată domeniul Manasia după ce a fost restaurat și ce spune istoria despre acest loc. FOTO

Manolică Anca / 24.10.2021, 15:59

Pe ulițele prăfuite ale unui sat obișnuit de lângă Urziceni, la numai 60 de kilometri de București, își face loc domeniul Manasia. Aici se regăsește un conac de o frumusețe impresionantă, fiind cel mai important punct de atracţie turistică din Bărăgan. Află istoria acestui loc de basm.

Domeniul Manasia, un loc desprins parcă din basme

La o aruncătură de băț de București, în omuna Manasia, din judeţul Ialomiţa, se regăsește un conac foarte vechi, dar de o frumusețe aparte, construit cu mai bine de un secol în urmă de Ion Hagianoff, fost ministru de Externe al Bulgariei, care fusese exilat în România.

Însă povestea acestui loc datează de mult mai mulți ani. Familia care a dat prima viață locului, potrivit documentelor istorice, a fost prima familie nobilă Cantacuzino. Povestea lor începe în anul 1650 și se întinde pe mai bine de un secol. După această perioadă, în anul 1775, moşia denumită pe atunci Uluiţi-Manasia, a fost cumpărată şi îngrijită de către domnitorul Munteniei şi Moldovei, Alexandru Vodă Ipsilanti, rudă apropiată a familiei Cantacuzino. În anul 1839, acesta încheie primul capitol al poveştii, când vinde conacul Principelui Efrem Obrenovici.

Familia Obrenovici şi controversata poveste de dragoste dintre domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Maria Obrenovici

Cel de-al doilea capitol al istorisirii ilustrează perioada în care conacul s-a aflat în mâinile familiei Obrenovici, perioadă în care a avut loc și controversata poveste de iubire dintre domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Maria Obrenovici, nora principelui Efrem.

Conacul de pe domeniul Manasia
Conacul de pe domeniul Manasia

Familia Obrenovici, în frunte cu principele Efrem, au avut o contribuție importantă în dezvoltarea moșiei, contruind în anul 1842 biserica „Înălţarea Domnului”, care se regăsește și astăzi pe o colină însorită a Bărăganului, fiind considerat un monument istoric. Familia Obrenovici a primit noi membri odată cu nunta lui Miloş, fiul principelui, cu Maria. În anii care au urmat, aceasta a devenit amanta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu care a avut și doi copii, Alexandru (Sasa) şi Dimitrie. Aceștia au fost ulterior adoptaţi de doamna Elena Cuza.

Franţuzoaica Marie-Claire a venit în Bărăgan

Moştenitorii lui Efrem Obrenovici au fost cei care au pus capăt celui de-al doilea capitol al poveștii acestui domeniu. Curând, avea să ia naștere intriga poveştii satului Manasia, când proprietatea a fost vândută fostului ministru de externe al Bulgariei Ion Hagianoff, exilat în România, care a locuit aici împreună cu soţia, franţuzoaica Marie-Claire Hagianoff şi cu fiul lor, Nicolae.

Aceștia au avut un cuvânt important de spus în acea perioadă, punând satul Manasia pe harta României de locații cu obiective de patrimoniu. În cei 69 ani, satul Manasia a prosperat, Ion Hagianoff şi ulterior, fiul său Nicolae, ridicând în zonă o biserică, o școală, căminul cultural, monumentul eroilor, primăria, hanul şi conacul actual impresionant. Acesta a fost construit între anii 1899 – 1900, în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau, care ulterior va primi numele „părinţilor săi”, Hagianoff.

Fabrica de cărămizi și crama construită cu cărămidă proprie

După 14 ani de la ridicarea conacului, Ion Hagianoff a deschis o fabrică de cărămizi şi a întregit domeniul cu o cramă, care a fost contruită în totalitate din cărămizile produse în fabrica familiei. După moartea lui Ion Hagianoff în 1919, fabrica îi revine fiului Nicolae care se ocupă singur de ea până în anul 1923, când se asociază cu Ferdinand Koska, proprietarul unei fabrici asemănătoare din Bucureşti.

Interiorul domeniului Manasia
Interiorul domeniului Manasia

Fabrica de cărămizi şi ţigle din Manasia s-a transformar în anul 1935 în societate pe acţiuni sub denumirea Fabrica de Cărămizi şi Ţigle Nicolae Hagianoff & Ferdinand Koska SA. Apogeul producției a fost în anul 193, atunci c7nd au pornit producția de diverse ornamente pentru casele ţărăneşti, printre care şi renumitul cocoş care se regăsește și astăzi pe unele acoperișuri ale caselor.

Comuniștii au confiscat abuziv proprietățile de pe domeniul Manasia

După încheierea celui de-al doilea Război Mondial, comuniștii cu confiscat abuziv toate proprietăţile familiei Hagianoff. Așa avea să ia sfârșit o perioadă de glorie din trecutul comunităţii din Manasia. Au urmat ani de declin,  timp în care familiile de localnici au folosi domeniul pentru educaţia şi creşterea copiilor, în cadrul grădiniţei amenajate în actualul conac Hagianoff.

În anul 1945, fabrica și-a schimbat numele în Fabrica de Cărămizi şi Ţigle din Urziceni SA., urmând apoi mutarea producției la noul amplasament din partea de nord-est al Municipiului Urziceni. Astfel, clădirea fabricii vechi avea să își închidă definitiv porțile.

După ce comuniştii au ajuns la putere la Bucureşti, soarta conacului se schimba radical. Impozanta clădire a fost transformată în IAS, beneficiind de acest statut până în anul 1990. Din păcate, clădirea a fost lăsată să se degradeze extrem de mult, până în anul 2006, când domeniul Manasia începea un nou capitol.

Crama de pe domeniul Manasia
Crama de pe domeniul Manasia

Cum arată astăzi domeniul Manasia, după ce a fost restaurat

Ariadna Löwendal Dănilă, fiica actriţei Irina Dall (Löwendal) şi nepoata marelui artist George Löwendal a cumpărat domeniul şi l-a restaurat în totalitate. O echipă fomată din numeroși arhitecți, constructori, designeri şi scenografi în frunte cu soţul său, restauratorul Dorin Dănilă, au adus din nou la viață superba clădire.

Ariadna Löwendal Dănilă s-a ocupat de design și a decorat fiecare cameră a conacului cu piese de mobilier şi accesorii elegante, fiecare cu povestea sa, dând conacului gloria şi eleganţa de odinioară. Renovat în stil neoromânesc, monumentul este astăzi de o importanţă naţională clasa A.

Astăzi, domeniul Manasia este un important centru de evenimente şi poate fi vizitat oricând de turişti. Parcul Domeniului Manasia se întinde pe o suprafaţă de două hectare şi a fost reamenajat în totalitate. De asemenea, o atracție importantă este și crama conacului, care se întinde pe o suprafaţă de 1000 de mp. Aceasta a fost și ea recondiționată, pentru ca turiștii să poată degusta pentru a găzdui degustări de vinuri sau orice alt fel de evenimente private.