Home » Când, unde, cum » Cum arată și ce conține cea mai mare bibliotecă din lumea arabă. Conducătorul Dubaiului a inaugurat-o, investiția se ridică la 1 miliard AED

Cum arată și ce conține cea mai mare bibliotecă din lumea arabă. Conducătorul Dubaiului a inaugurat-o, investiția se ridică la 1 miliard AED

Manolică Anca / 24.06.2022, 09:00
Cum arată și ce conține cea mai mare bibliotecă din lumea arabă. Conducătorul Dubaiului a inaugurat-o, investiția se ridică la 1 miliard AED

Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă și-a deschis porțile pentru vizitatori zilele acestea. Alteța Sa Șeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte, prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și conducător al Dubaiului, a inaugurat în persoană Biblioteca Mohammed Bin Rashid, al cărei cost total a ajuns la 1 miliard de AED.

Mohammed Bin Rashid, cea mai mare bibliotecă din lumea arabă

Biblioteca Mohammed Bin Rashid își propune să încurajeze cultura lecturii, sprijinind în același timp dezvoltarea creativității, a cunoașterii și a artei atât la nivel individual, cât și social. Ea vine cu o platformă pentru mințile intelectuale, literare și imaginative din întreaga regiune și din lume.

Șeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al EAU și Conducător al Dubaiului, anunțase înființarea acesteia în 2016 și a fost lansată ca parte a secțiunii Răspândirea educației și a cunoașterii din cadrul inițiativelor globale Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.

„Astăzi lansăm un edificiu cultural și intelectual pentru noile noastre generații, prin care ne propunem să promovăm lectura, să răspândim cunoștințele și să sprijinim cercetătorii și oamenii de știință… Scopul nostru este să încurajăm dezvoltarea minții umane.”, a declarat Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă
Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă

Costul total a ajuns la 1 miliard. De ce se pot bucura cei care vin aici

Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă este construită sub forma unui „Rahl”, suportul tradițional de carte din lemn, folosit în principal pentru a ține Sfântul Coran. Suprafața totală construită a acesteia este de 581.903 mp (peste 54.000 mp), având o capacitate finală de 1.000 de vizitatori simultan.

Ce conține:

  • Peste 1,1 milioane de cărți tipărite și digitale în limba arabă și în limbi străine
  • Peste 6 milioane de disertații
  • Aproximativ 73.000 de partituri muzicale
  • 75.000 de videoclipuri
  • Aproximativ 13.000 de articole
  • Aproximativ 500 de achiziții rare
  • Peste 5.000 de periodice istorice tipărite și digitale, care arhivează 325 de ani de istorie
  • Aproximativ 35.000 de reviste tipărite și digitale din întreaga lume
  • O bibliotecă a bibliotecilor

Biblioteca Mohammed Bin Rashid este împărțită în 9 zone, la care se adaugă Centrul de informare:

  1. Biblioteca generală
  2. Biblioteca Emiratelor
  3. Biblioteca pentru tineri adulți
  4. Biblioteca pentru copii
  5. Biblioteca colecțiilor private
  6. Biblioteca de hărți și atlase
  7. Biblioteca Media și Arte
  8. Biblioteca de afaceri
  9. Biblioteca perioadelor

Comorile bibliotecii

Expoziția Comorile Bibliotecii prezintă o colecție fascinantă de cărți rare și vechi, atlase, manuscrise și documente, unele dintre ele datând din secolul al XIII-lea. Colecția include copii unice ale Coranului Sfânt, ediții tipărite timpurii ale unor clasici literari, traduceri latine ale unor lucrări științifice din Epoca de Aur islamică, precum și periodice arabe rare din lumea arabă și nu numai.

Printre obiectele rare expuse se numără prima ediție a Atlas Maior al lui Blaeu și o primă ediție a Description de l’Égypte a lui Napoleon, un registru enciclopedic din secolul al XVIII-lea despre istoria și arheologia egipteană.

Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă
Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă

Servicii pentru persoanele hotărâte

Biblioteca Mohammed Bin Rashid este una dintre cele mai bine echipate biblioteci pentru oamenii determinați în ceea ce privește serviciile și caracteristicile. Biblioteca îi împuternicește pe cei cu deficiențe de vedere cu un serviciu Braille, ca parte a strategiei bibliotecii de a-i integra pe toți indivizii creativi în societate.

În plus, Biblioteca dispune de o zonă dedicată care oferă un spațiu liniștit și reconfortant pentru persoanele de determinare și pentru persoanele autiste.

Inovații integrate pentru cea mai mare bibliotecă din lumea arabă

Biblioteca Mohammed bin Rashid utilizează cele mai recente tehnologii de inteligență artificială și de bibliotecă disponibile la nivel mondial, inclusiv un depozit automatizat, un sistem de recuperare electronică, cabine de autoservire, un laborator de digitizare a cărților, roboți inteligenți pentru a răspunde la întrebările vizitatorilor, alături de implementarea realității augmentate (AR), a realității virtuale (VR) și a altor tehnologii avansate.

Ecologic

Clădirea a fost proiectată pentru a crește cât mai mult posibil perioadele de umbrire proprie pentru a contribui la reducerea retenției termice cauzate de razele soarelui.

Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă își achiziționează 10% din necesarul de energie de la panourile solare instalate pe acoperișul clădirii. Exteriorul a fost proiectat pentru a izola interiorul, a reduce retenția de căldură și a ajuta la reglarea mediului interior al clădirii. Biblioteca beneficiază de iluminare naturală datorită ferestrelor de pe acoperișul clădirii

A fost proiectată pentru a reduce consumul de irigare a grădinilor cu 50%, precum și pentru a reutiliza apa colectată de la unitățile de aer condiționat pentru a uda zonele verzi.

Biblioteca se află într-o locație centrală în oraș, ceea ce permite accesul ușor prin intermediul transportului public sau pe jos, reducând astfel amprenta de mediu cauzată de consumul de energie și de emisiile de gaze cu efect de seră.