Adesea auzim că cea mai ieftină energie electrică este cea pe care nu o consumăm. Așa că de noi depinde să reducem consumul pentru a ne gestiona cât mai bine valoarea facturilor la energie, pentru că la nivel mondial, suntem într-o perioadă fără precedent, iar prețurile de achiziție ale energiei electrice și ale gazelor naturale înregistrează maxime istorice. Situația este amplificată și de conflictul din Ucraina.
Dacă am analiza impactul asupra mediului pe care un produs îl are, ar trebui să luăm în calcul atât materialele din care a fost făcut, cât procesul prin care a trecut, astfel încât acesta să ajungă pe rafturile magazinelor. De la alimente până la electronice, toate au trecut printr-un proces care a necesitat folosirea energiei electrice.
De aceea, reducerea consumului de energie electrică este o măsură pe care trebuie să o implementăm imediat. Începând cu a doua jumătate a anului 2021, prețurile la energia electrică au crescut brusc, la valori fără precedent, în întreaga lume.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Furnizorii alternativi îți pot permite să faci economii semnificative. Pentru a fi sigur, trebuie să comparai ofertele lor. Însă, din cauza concurenței pe piața de energie electrică, numărul furnizorilor este într-o continuă creștere, încât îți este greu să le compari. Un comparator de energie te poate ajuta să găsești oferta care corespunde nevoilor tale. Datorită unui chestionar detaliat, vei avea o imagine de ansamblu gratuită a diferitelor opțiuni disponibile.
Pe lângă compararea prețurilor la energie electrică, poți compara și ceea ce este în oferte. Vei avea apoi informații despre sursa energiei, electricitate verde sau nu, sau despre diferitele servicii oferite. De preferat să alegi un comparator de energie independent, astfel încât rezultatele să nu fie distorsionate.
Stinge lumina atunci când nu este absolut necesar să rămână aprinsă. Uitând de acest lucru, planeta și factura ta de energie electrică vor fi afectate. De exemplu, la birou poți să te obișnuiești să închizi lumina din încăperile în care nu se află nimeni.
Ai în priză un al doilea frigider, poate în subsol sau în garaj, și nu îl folosești prea mult. E cazul să-l deconectezi.
30% din căldura din casa ta scapă prin acoperiș dacă este prost izolat. La fel de multă economie poți face prin izolarea pereților, a podelelor sau a subsolului.
Mai întâi ai grijă ca ușile frigiderului și ale congelatorului să fie închise rapid, deoarece deschiderea pe termen lung duce la creșterea consumului aparatului tău cu 7%. Păstrează aparatele cât mai pline posibil, fiindcă alimentele din interior acționează ca un izolator și fac posibil un consum mai mic de energie. Nu uita să îndepărtezi gheața care se acumulează pe pereți, pentru că aceasta crește consumul de energie al congelatorului. Nu este nevoie să setezi frigiderul la minim. Ia temperatura în interior și regleaz-o astfel încât termometrul să arate 4 grade.
Condensul este inamicul frigiderului tău. Prin acoperirea alimentelor, reduci efortul pe care trebuie să-l depună frigiderul pentru a-ți răci mâncarea.
În caz de folosești un ecran și acesta are mai mult de 10 ani, înlocuiește-l cu un televizor recent, deoarece consumă cu până la 90% mai puțin decât cele din ultima generație.
Uscătorul este un mare consumator de energie. Usucă-ți rufele în aer liber, atunci când vremea o permite.
Capurile de duș mai vechi consumă până la 35 de litri pe minut, în timp ce cele mai noi consumă doar 5 litri pe minut. Mai puțină apă consumată înseamnă mai puțină apă de încălzit.
Căldura stocată în cuptorul tău în timpul gătirii va fi mai mult decât suficientă pentru a termina de gătit mâncarea.
Căldura degajată îți va încălzi bucătăria.
Izolarea conductelor de apă caldă ajută la prevenirea pierderilor de căldură pe drumul către robinet.
Prin izolarea prizelor și a întrerupătoarelor electrice, împiedici trecerea aerului și economisești costurile de încălzire.
Nu este costisitor de făcut și poate reduce semnificativ factura la încălzire. Acoperă ferestrele cu cearșaf, pături, folii de plastic sau folie cu bule. Orice ai la îndemână va face bine.
Pornește mașina de spălat rufe/vase și uscătorul doar când sunt complet pline, vei economisi energie.
Bilele mașinii de spălat pot reduce semnificativ timpul de uscare a hainelor.
Partea inferioară a ușilor poate lăsa să intre mult aer rece. Blochează acest aer pentru a economisi costurile de încălzire.
Cu două grade mai puțin în camera ta, vei economisi mulți bani.
Utilizează mai multe prize cu deconectare pentru a economisi bani.
Vopseaua izolatoare poate îmbunătăți confortul termic al camerelor tale si astfel iți aduce economie de bani la încălzire.
Principiul este simplu. Mâncarea se gătește mai repede într-o oală sub presiune, astfel încât să poți opri plita mai repede.
Acestea te ajută să economisești energia electrică, rezistă mai mult timp și sunt mai sigure pentru sănătatea noastră spre deosebire de un neon, în special pentru sănătatea ochilor prin tipul de lumină pe care îl oferă. Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere. Înlocuiește toate acele becuri cu un sistem care consumă mai puțin energie.
Este un dispozitiv foarte consumator de energie, așa că, dacă îl folosești mai puțin, cu atât mai bine. Nu este nevoie să-ți călci cămășile când îți pui un pulover iarna.
Multe rețete îți cer să preîncălzești cuptorul. Creșterea lentă a temperaturii nu va face decât ca alimentele să se gătească mai bine și vei economisi și energie.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este mai economic să gătești în cuptorul cu microunde decât într-un cuptor tradițional.
Ferestrele vechi cu geam simplu reprezintă pierderi semnificative de energie.
Ce rost are să încălzești o cameră pe care nu o folosești.
Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde.I arna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%. Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.
Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16 grade C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8 grade C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.
Pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilier în apropierea acestora. În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.
Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus. Atunci când gătești, evită, pe cât posbil, să deschizi ușa cuptorului, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.
Energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Vara, setează aparatul de aer condiționat la aproximativ 25 de grade C. Cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%. Alege să nu lași pornit ventilatorul atunci când ieși din încăpere. Acesta doar ventilează aerul, oferind senzația de răcoare, însă nu va scădea temperatura ambiantă.
Sursele de alimentare irosesc energie prin transformarea curentului alternativ în curent continuu. Cele mai multe servere funcționează în prezent cu surse de alimentare cu o eficiență de 20-40%, ceea ce înseamnă că irosesc mai mult de jumătate din energia electrică ce le este transmisă. La nivelul unui server tipic, economiile potențiale de energie rezultate din trecerea la o sursă de alimentare cu o eficiență de 15% pot fi de până la 100 W sau mai mult.
Este foarte importantă în economisirea energiei electrice. Atunci când arunci la gunoi alimentele, nu arunci doar mâncare, ci și toate resursele care au fost folosite pentru a produce acele alimente (sol, materie primă, apă, energie electrică, transportul până la magazin și prepararea mâncării). Tot acest proces are impact asupra mediului.
Prin reciclarea aluminiului se economisește 90% din energia necesară pentru a produce de la zero un alt produs. Atunci când consideri că o doză este doar un deșeu, gândește-te că aceasta se poate întoarce pe raft în doar 6 săptămâni, iar materialul a fost reciclat în proporție de 100% fără să își piardă calitatea și fără să fie folosite materii prime. Prin reciclare materialele devin resurse pentru noi produse, se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură pentru a face produse de la zero, consumul de energie și emisiile de carbon se micșorează, iar deșeurile sunt reduse la minimum.
Concluzie: fiecare dintre aceste sfaturi nu va face miracole singure, dar combinându-le poți spera să reduci factura la electricitate cu 50%.