Home » Când, unde, cum » 6 obiecte din casă care sunt mari consumatori de energie electrică, chiar dacă nu sunt folosite. Trebuie să le deconectezi imediat

6 obiecte din casă care sunt mari consumatori de energie electrică, chiar dacă nu sunt folosite. Trebuie să le deconectezi imediat

Alexandru Cazacu / 28.04.2022, 09:48
6 obiecte din casă care sunt mari consumatori de energie electrică, chiar  dacă nu sunt folosite. Trebuie să le deconectezi imediat

Indiferent că vorbim despre un televizor, computer sau mașina de spălat, electrocasnicele fac parte din viața fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, nu mulți acordăm atenție consumului de curent al acestor aparate, mai ales atunci când nu sunt pornite. În caz că nu știați, unele dintre ele consumă energie electrică, chiar și atunci când nu sunt folosite.

Obiecte din casă care sunt mari consumatori de energie electrică în stand-by

Mai întâi, trebuie să menționăm faptul că aproape toate aparatele electrocasnice conectate la rețeaua de energie electrică și care au telecomandă, display sau acumulatori vor consuma în continuu curent electric. Printre acestea se numără și televizorul, ceasul cu radio sau cuptorul cu microunde, care sunt tot timpul conectate la rețeaua de electricitate. Haideți să vedem care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică în modul stand-by.

Consola de jocuri

Consola este cunoscută a fi unul dintre cei mai mari „vampiri energetici”, deoarece atunci când este în stand-by folosește energia electrică pentru a detecta actualizările de software și comenzile vocale sau telecomenzile. Cel mai bun mod de a opri consumul inutil de energie al acestora este să le scoateți din priză.

În caz că nu doriți să faceți acest lucru, trebuie să știți că majoritatea consolelor au un „mod de economisire a energiei”. Acesta va împiedica dispozitivul să verificarea actualizărilor sau a mesajelor în timp ce este în standby.

Boilerul de bucătărie

Fără doar și poate, boilerul de bucătărie este cel mai mare consumator de energie în modul stand-by. Acest aparat înregistrează un consum anual de circa 140 kW.

Faxul 

Acesta este, este de asemenea, un mare consumator de curent atunci când nu este folosit. În caz că nu știați, un astfel dispozitiv consumă în jur de 114 kilowați pe an, în stand-by, potrivit dcnews.ro.

6 obiecte din casă care sunt mari consumatori de energie electrică, chiar dacă nu sunt folosite
6 obiecte din casă care sunt mari consumatori de energie electrică, chiar dacă nu sunt folosite

Televizoarele

Televizoarele vechi erau renumite pentru că foloseau multă energie electrică. În schimb, modelele mai noi, în ciuda faptului că sunt mai mari, tind să consume mai puțină energie. Cu toate acestea, televizoarele consumă energie și atunci când sunt în stand-by. La fel ca consolele, unele dintre ele ar putea avea și un „mod de economisire a energiei”. Unele televizoare consumă anual în jur de 48 kW, având în vedere că stau tot timpul conectate la priză.

Computerul

Chiar dacă nu îl mai folosești, computerul consumă energie dacă este conectat la priză. Monitoarele utilizează o cantitate de energie electrică comparabilă cu cea a televizoarelor în stand-by. Chiar și laptopurile lăsate în priză consumă curent. Acestea ar trebui să fie întotdeauna deconectate de la rețeaua de electricitate atunci când sunt complet încărcate.

Aparatele electrocasnice din bucătărie

Unele dintre cele mai mari pierderi de energie electrică din bucătărie le aduc cuptorul cu microunde și aparatul de cafea. Orice cu o lumină LED sau un ecran care rămâne aprins permanent va consuma electricitate.

Așadar, pentru a reduce consumul de electricitate, atunci când plecăm de acasă este indicat să scoatem din priză toți acești consumatori de energie electrică.