Home » Tehnologie & Știinta » De ce electricitatea face un bâzâit. Poate fi un semn de pericol?

De ce electricitatea face un bâzâit. Poate fi un semn de pericol?

Cojocaru Cristian / 01.02.2022, 12:14
De ce electricitatea face un bâzâit. Poate fi un semn de pericol?

Cu siguranță ai auzit acel bâzâit atunci când ai aprins o lumină, ai pornit un televizor sau te-ai plimbat pe lângă stâlpii de înaltă tensiune. Acel sunet inconfundabil te-a făcut probabil măcare o dată să te întrebi de la ce anume electricitatea scoate respectivul bâzâit. Află cum explică cercetătorii acest fenomen și dacă poate fi un semn de pericol.

Motivul pentru care electricitatea scoate un bâzâit specific

Sunetul produs de electricitate este cunoscut sub numele de „zumzetul rețelei” și se întâmplă din cauza modului în care este produsă electricitatea. Electricitatea care provine de la centralele electrice folosește curent alternativ (AC), numit așa deoarece curentul își schimbă direcția, sau alternează, de multe ori pe secundă.

Acest număr pe secundă diferă de standardul fiecărei țări. În locuri precum Statele Unite, Canada și mai multe țări din America Centrală și de Sud, curent alternativ alternează la 60 de herți sau de 60 de ori pe secundă. În mare parte din restul lumii, alternează la 50 de herți sau de 50 de ori pe secundă.

Zumzetul pe care îl auzi este, de obicei, de aproximativ două ori mai mare decât frecvența curentului alternativ utilizat, potrivit Gary Woods, profesor în practica la departamentul de electricitate de la Universitatea Rice din Texas. Asta înseamnă că în S.U.A., electricitatea bâzâie la 120 de herți.

Acesta este un element magnetic în interiorul dispozitivului. De exemplu, atunci când ești în apropierea liniilor electrice, s-ar putea să auzi un zumzet electric provenind de la un dispozitiv electromagnetic numit transformator, care este folosit pentru a scădea tensiunea energiei în timp ce trece de la centrala electrică la casele oamenilor, astfel încât tensiunea de la centrală nu supraîncărcă aparatele de uz casnic.

„Un transformator are un inductor în interior, care este doar un element magnetic, este un electromagnet. Este o bucată de fier care are o bobină de sârmă înfășurată în jurul ei. Asta se află în interiorul fiecărui transformator. Din motive de inginerie electrică, trebuie să aveți un electromagnet în interiorul electronicelor pentru a obține funcția pe care o doriți”, a spus Woods.

electricitatea bâzâit
Acest sunet poate fi auzit cel mai des in momentul in care te afli langa o linie de inalta tensiune

Când poate fi acesta periculos

Motivul pentru care liniile electrice în sine ar putea scoate acest sunet se datorează unui alt fenomen numit descărcare corona. Acest zumzet, sau descărcarea de energie are loc atunci când câmpul electric din jurul liniilor electrice este mai mare decât ceea ce este necesar pentru a porni un flux de curent electric de la linia de alimentare către aerul din jur.

Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple poate depinde de vreme, deoarece apa crește conductivitatea aerului. Majoritatea liniilor electrice moderne sunt concepute pentru a evita această problemă, cel puțin în condiții uscate. Dacă se produce descărcarea corona, poate fi periculos. Există dovezi că descărcarea corona poate produce gaze toxice care pot dăuna plămânilor umani dacă sunt inhalate.

Acel sunet este de obicei unul normal în cazul electronicelor care funcționează. Cu toate acestea, el poate reprezenta și semnul că ceva nu este în regulă. Astfel, dacă până atunci nu a scos niciun sunet și dintr-o dată acesta începe să se audă, poate reprezenta faptul că o piesă din interiorul dispozitivului este pe cale să se defecteze.