Home » Life & Style » Cum faci economie la încălzirea locuinței. 7 trucuri și recomandări care te vor ajuta să reduci costurile

Cum faci economie la încălzirea locuinței. 7 trucuri și recomandări care te vor ajuta să reduci costurile

Voicu Costin / 07.03.2022, 11:32
Cum faci economie la încălzirea locuinței. 7 trucuri și recomandări care te vor ajuta să reduci costurile

Scumpirea energiei din ultimile luni i-a făcut pe români să fie mai responsabili privind consumul de căldură din sezonul de iarnă. În prezent, primăvara nu și-a intrat încă în drepturi, deci sfaturile legate de consumul mai mic de căldură pot fi urmate în continuare. Prin urmare, am adunat câteva recomandări care să vă ajute în perioada următoare. Cum putem face economie la încălzire, astfel încât să plătim mai puțin la facturi?

7 trucuri și recomandări

  1. Folosește un termostat de ambianță

Ce este un termostat de ambianță? Un termostat pornește și oprește sistemul de încălzire, în funcție de necesități. Acesta detectează temperatura aerului și pornește încălzirea atunci când temperatura ambientală scade sub valoarea setată sau o oprește atunci când temperatura respectivă a fost atinsă. Setarea unei valori mai mari a termostatului nu va încălzi camera mai repede! Viteza de încălzire a încăperii depinde de tipul sistemului de încălzire, de mărimea boilerului și de calorifere.

Unul dintre cele mai utile lucruri pe care puteți să le faceți este să achiziționați un termostat de ambianță. Cu ajutorul lui puteți regla temperatura din întreaga locuință. Sau chiar poți opri consumul de căldură, dacă temperatura este atinsă de termostat. Avantajul unui astfel de gadget este că îl puteți muta în orice cameră doriți. Este important să nu setați o temperatura prea ridicată atunci când spațiul nu este locuit, deoarece factura de gaz poate crește în medie cu 7%.

Folosirea unui termostat programabil te poate ajuta să economisești și mai mulți bani. El îți va permite să setezi o temperatură mai joasă pentru momentele în care petreci mai puțin timp acasă sau atunci când sunteți plecați la serviciu. Ai grijă că în acest caz temperatura să nu fie mai mică de 18-20°C. Altfel, vei avea nevoie de un consum mai mare de combustibil pentru a recupera temperatura dorită când vă întoarceți acasă.

  1. Instalează o centrală termică în condensaţie

Centralele termice în condensaţie sunt cele mai eficiente produse din punct de vedere energetic, iar instalarea unui astfel de sistem de încălzire îți poate aduce economii cu până la 35% la factura de gaz! Aceste echipamente termice folosesc tehnologia condensării pentru a-și mari randamentul de funcționare. O centrală termică obișnuită nu poate recupera temperatura din gazele de ardere, pe când una în condensare reușește să facă acest lucru.

  1. Montarea radiatoarelor în mod corespunzător

Montarea propice a radiatoarelor în camere ar trebui să vă ajute să aveți o căldură uniformă în toată casa. Evitați să le montați la mai puțin de 50 de cm de alte obiecte din cameră, să le acoperiți cu perdele sau lucruri pe timpul nopții, când temperatura scade mai mult.

  1. Izolaţi casa

Izolarea casei poate reduce considerabil facturile la căldură. Dacă locuinţa unde staţi este veche, cu siguranță nu a fost izolată termic, iar acest lucru se va resimți cel mai bine la facturile din timpul iernii. Dacă locuiți la bloc, la ultimul etaj, izolarea termică a tavanului, dar și a pereților exteriori cât și interiori vă pot ajuta foarte mult. În cazul în care stați la casă, aveți în vedere să izolați acoperișul și pereții exteriori.

  1. Verifică periodic instalația de încălzire

Centralele termice, dar și caloriferele trebuie verificate anual, înainte ca sezonul rece să se instaleze. În acest fel, veți putea observa dacă ele vor funcționa corect. Pentru a efectua o revizie tehnică puteți apela la un specialist.

  1. Folosiți haine mai groase

Pentru a nu avea parte de un disconfort termic și pentru a reduce cheltuielile la încălzire, ideal este să folosiți haine mai groase în zilele mai friguroase. Astfel, puteți menține temperatura din casă la valori mai mici fără să vă fie frig. În acest fel, nici nu veți ajunge să plătiți prea mult la factură.

  1. Aerisiți casa în mod corect

Înainte să aerisiți casa, închideți centrala termică sau setați temperatura termostatului la o temperatură mai scăzută. Astfel, nu veți avea probleme să aerisiți mai mult timp casa, chiar și în zilele mai reci. După reîmprospătarea aerului, închideți ferestrele și porniți centrala.