Home » Când, unde, cum » Cum se scrie corect: îmi cer scuze sau îți cer scuze?

Cum se scrie corect: îmi cer scuze sau îți cer scuze?

Redactia Știri / 02.08.2021, 20:26
Cum se scrie corect: îmi cer scuze sau îți cer scuze?

Cum se scrie corect: îmi cer scuze sau îți cer scuze? Această expresie intens utilizată s-a ales de-a lungul timpului cu o formă nefericită, care nu are ce căuta în gramatica limbii române. Cu toate astea, forma incorectă este întâlnită frecventă, semn că sunt numeroase persoane care fac confuzie în această situație.

Îmi cer scuze sau îți cer scuze? Care este de fapt varianta corectă

Cum se scrie corect: îmi cer scuze sau îți cer scuze? Care este de fapt varianta corectă a acestei expresii? O întrebare aparent simplă, dar care poate naște controverse. Și asta pentru că, în mediul online, dar și în vorbirea de zi cu zi, se întâlnesc ambele forme, iar mulți utilizatori o folosesc pe cea greșită.

Este important să facem anumite precizări care să delimiteze clar variantele. A cere scuze este expresia folosită de numeroase persoane pentru a-și arăta părerea de rău în cazul unei greșeli care se produce.

Varianta Îmi cer scuze este echilvalent cu faptul că îți ceri singur.

Verbul a cere are valoare de a pretinde. Când se folosește ne cerem scuze, sensul este de a pretinde intelocutorului scuzele, adică exact opusul intenției pe care dorim să o manifestăm.
În concluzie, dintre cele două, varianta acceptată pentru a exprima părerea de rău în legătură cu o greșeală sau un gest necuvenit față de o persoană este îți cer scuze.

Pentru a manifesta părerea de rău, o formă simplă de regret care poate fi utilizată este Scuze, care conține mesajul esențial, acesta fiind scurt, direct și la obiect.

Scuze
Scuze

Cum mai putem să spunem altfel

Normele de politețe ne arată o altă variantă pe care putem să o folosim în acest caz. Elegant și diplomat sună o formă care exprimă practic același lucru.

În loc să folosim Îți cer scuze, putem să spunem Vă rog să-mi permiteți scuzele sau Vă rog să-mi acceptați scuzele. O variantă pe care putem să o utilizăm într-un mediu în care se pune mare preț pe normele de politețe, comportament adecvat în societate și reguli de bun simț.

O altă variantă protocolară în acest caz poate fi Vă cer iertare.

Cum verifici forma corectă a unor cuvinte/expresii

Indiferent în ce situație te afli, asigură-te însă că varianta pe care o utilizezi este cea corectă din punct de vedere gramatical. Dacă se întâmplă să ai dubii, nu strică să accesezi informații care te pot ajuta în această direcție. Cu siguranță, printre interlocutorii tăi se vor regăsi și persoane care știu să facă diferența și vor aprecia faptul că știi să folosești forma corectă a unor expresii sau cuvinte.

DEX-ul (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) poate fi o sursă sigură în cazul în care ți-ai propus să verifici forma corectă a unor cuvinte/expresii.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi  platforma online a dicționarului, iar acolo vei găsi atât explicația cuvântului respectiv, cât și date relevante referitoare la ce fel de parte de vorbire e (ex: substantiv, verb, adjectv), dar și situațiile în care poate fi utilizat termenul respectiv.

O altă metodă pe care o ai la îndemână este să dai căutare pe google după cuvintele cheie care te interesează și să alegi o sursă credibilă în această zonă.