Home » Life & Style » Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece?

Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece?

Nechifor Ioana / 26.07.2021, 18:34
Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece?

Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece? O întrebare care poate naște diverse controverse. Pentru a evita eventualele răspunsuri care nu își au rostul în această discuție, este bine să precizăm încă de la început că ambele variante sunt corecte, însă important este cum le folosim. Așadar vă invităm să descoperiți mai jos precizări importante despre modul în care se utilizează cele două forme. 

Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece? Detaliul care face diferența

Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece? Unii ar putea răspunde doisprezece, alții în schimb se pot îndrepta spre varianta douăsprezece. Motiv pentru care este important să precizăm încă de la început că ambele variante sunt corecte. 

Rămâne însă să determinăm modul în care fiecare variantă se folosește. Pentru asta este important să spunem încă de la început faptul că acest numeral capătă valoare adjectivală atunci când însoțește un substantiv.

Prin urmare, doisprezece se va utiliza în cazul substantivelor de gen masculin, în timp ce varianta douăsprezece se folosește pentru substantivele feminine/neutre. După ce această precizare a fost făcută, vom încerca să arătăm în materialul următor prin exemple concrete situațiile în care se folosesc cele două variante.

Important de înțeles este că ambele sunt corecte, dar se utilizează diferit în funcție de genul substantivului pe care îl însoțește.

Cum se scrie corect: doisprezece sau douăsprezece?
Doisprezece sau douăsprezece?

Doisprezece sau douăsprezece? Iată cum și când se folosesc

După cele menționate mai sus, vom încerca să exemplificăm în următoarele rânduri forma pe care acest numeral cardinal o capătă în funcție contextul folosit. Sau mai bine spus în funcție de genul substantivului pe care îl folosește.

De reținut faptul că douăsprezece se folosește atunci când substantivul în cauză este unul feminin sau netru.

Vom avea astfel următoarea situație. Corect este Douăsprezece mașini au fost scoase la vânzare, iar greșit Doisprezece mașini au fost scoase la vânzare. Continuăm să folosim forma de douăsprezece și în cazul unui substantiv de genul netru.

Exemplu: Elevul Tomiță a primit douăsprezece puncte pentru rezolvarea acestui exercițiu.

Atunci când numeralul se regăsește lângă un substantiv de gen masculin, vom utiliza varianta doisprezece. Corect este a scrie doisprezece băieți, spre exemplu. Doisprezece băieți au ieșit în curtea școlii la joacă.

”Mulţi vorbitori preferă să taie nodul gordian al acestui numeral şi să apeleze, spre a-şi face vorbirea mai uşoară, la forma „doisprezece” (cu varianta ei colocvială „doişpe”) indiferent de genul substantivului însoţit. Iar asta este o greşeală pe care, din păcate, o întâlnim la destui oameni de la care aştepţi corectitudine în exprimare, acurateţe şi rigoare.

Mă refer la oamenii din mass-media, care, mai cu seamă în exprimarea orală, calcă foarte des în strachina lui „doisprezece”.  Auzim oameni de ştiri care spun, „Doisprezece maşini au rămas blocate sub nămeţi” (variantă greşită), în loc de „Douăsprezece maşini au rămas blocate sub nămeţi” (variantă corectă)”, atrage atenția profesorul de limba română Bogdan Cristea, conform unui articol publicat de Adevărul.

Revenind la întrebarea cum se scrie corect, este important de reținut faptul că ambele variante sunt acceptate în gramatica limbii române. Greșeala intervine atunci când nu se ține cont de genul substantivului, întrucât mulți uită să facă acordul între acest numeral și substantivul pe care îl însoțește.

Același punct de reper se folosește și atunci când ne referim la o oră sau la o lună. Exemplu: Este ora douăsprezece.  Iar când ne referim la o dată – douăsprezece aprilie.

În concluzie, este important să ținem cont de regulile limbii române în ceea ce privește folosirea acestui numeral.