Home » Life & Style » Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: mostră sau monstră?

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: mostră sau monstră?

Nechifor Ioana / 13.07.2021, 16:19
Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: mostră sau monstră?

Cum se scrie corect: mostră sau monstră? O întrebare aparent simplă, dar care naște confuzii. Probabil ți s-a întâmplat să întâlnești ambele forme sau ai observat adesea că o variantă este îndeosebi utilizată. În cazul în care întâmpini o astfel de situație și nu știi exact care este varianta corectă, te invităm să urmărești materialul de mai jos.

Cum se scrie corect: mostră sau monstră? Care este de fapt varianta corectă

Cum se scrie corect: mostră sau monstră? Dacă ar fi să răspunzi la această întrebare, care ar fi răspunsul pe care l-ai oferi în primele secunde? Răspunsul de care ești ferm convins că este cel corect și pentru care nu ai sta prea mult pe gânduri.

În primul rând este important să precizăm faptul că acest cuvânt reprezintă de fapt un eșantion. De regulă, se oferă în momentul în care se dorește testarea unui produs. Și primești astfel o mică parte din produsul respectiv pentru a observa ce gust, miros, alte atribuții are și dacă acestea sunt corespunzătoare cu nevoile și cerințele tale.

Cum se scrie corect: mostră sau monstră? Revenind la această întrebare, este important să menționăm faptul că varianta corectă este mostră. În plus, monstră nici nu apare în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX).

Mostră sau monstră?
Mostră sau monstră?

Ce înseamnă de fapt mostră/monstră

Cum spuneam și mai sus termenul monstră nu se regăsește în DEX. Prin urmare, este o formă greșită. Nu se cunoaște exact cum a luat naștere și de ce a ajuns să fie utilizată frecvent. Însă aceasta este o variantă care trebuie exclusă din start.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române, care este cel mai cuprinzător dicționar de uz general al limbii române, fiind editat pentru prima oară în anul 1975, iar ani mai târziu reeditat, oferă în schimb definiția substantivului mostră. Este un substantiv, gen feminin, care la forma de plural capătă forma mostre.

MÓSTRĂ, mostre, s. f. 1. Exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc., după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora; probă, eșantion. ♦ Model. ◊ Târg de mostre = târg la care un stat sau diverse întreprinderi expun mostre (1) pentru reclamă și pentru informarea cumpărătorilor. 2. Fig. Exemplu, pildă. [Var.: (reg.) mústră s. f.] – Din ngr. móstra.

Prin urmare, mostră se folosește cu sensul de eșantion, exemplar luat dintr-o serie de obiecte pentru a fi testat și evaluat. Aceasta este unica variantă a substantivului.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române sau DEX-ul a fost editat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.

Important de menționat e faptul că DEX-ul cuprinde peste 65.000 de definiții, iar acesta este locul unde poți să verifici cu încredere varianta corectă a unui termen ori de câte ori ți se întâmplă să ai dubii.

În cazul în care cuvântul căutat din limba română nu se găsește pe această platformă, înseamnă  că acea variantă tastată de tine este una greșită.

Dacă nu ai acest dicționar acasă, atunci poți apela la varianta online. Tot ce trebuie să faci este să tastezi dexonline.ro, iar pe această platformă poți să verifici în voie tot ce te interesează să știi.