Home » Când, unde, cum » Curiozități despre arici. Câți țepi are un arici și ce poată să facă de fapt cu ei

Curiozități despre arici. Câți țepi are un arici și ce poată să facă de fapt cu ei

Cojocaru Cristian / 11.03.2022, 17:11
Curiozități despre arici. Câți țepi are un arici și ce poată să facă de fapt cu ei

Ariciul este un mic mamifer care abia cântărește jumătate de kilogram și atrage atenția pentru țepii săi caracteristici, pe care îi folosește ca armă de apărare, încolăcindu-se într-o minge atunci când percepe un posibil pericol. Află cele mai interesante curiozități despre arici.

Cele mai interesante curiozități despre arici

Deși există aproximativ 17 specii de arici, cele două cele mai cunoscute sunt ariciul pigmeu african sau Atelerix Albiventris și ariciul cu urechi lungi sau egiptean, al cărui nume științific este Hemiechinus Auritus, iar de mulți ani aceste animale sunt animale de companie în Spania.

Acestea fiind spuse, ne confruntăm cu un mic animal surprinzător, capabil chiar să înfrunte vipere și, în multe cazuri, să suporte otrava acestora dacă este mușcat sau înțepat și care nu va renunța la luptă folosind armura sa puternică. Află care sunt cele mai interesante curiozități despre acest animal aparent adorabil.

Câți țepi are ariciul

Ariciul are între 5.000 și 7.000 de țepi pe care îi folosește ca tehnică de apărare. Mușchii adăpostiți în spate sunt cei care îi permit animalului să îndepărteze sau să ascundă țepii.

Imunitate puternică la otravă

Ariciul are o imunitate puternică la veninul de viperă, ceea ce nu înseamnă că în anumite ocazii mușcătura reptilei nu îi poate pune capăt vieții. Rezistența sa la veninul de șarpe este între 35 și 45 de ori mai mare decât cea a unui cobai și este capabil să tolereze doze de arsenic care ar putea ucide 25 de oameni.

Ariciul îndrăznește să se lupte cu viperele

Este surprinzător, dar în multe confruntări din natură între arici și viperă, câștigătorul este ariciul. Tehnica ghimpată constă în iritarea continuă a viperei astfel încât să se lovească de armura lui de atâtea ori încât să ajungă grav rănită. Când vipera este foarte slăbită, ariciul o atacă.

Ariciul sforăie

Da, atunci când doarme, ariciul poate sforăi. De asemenea, visează!

curiozități arici
Ariciul va castiga lupta impotriva unei vipere

Este un animal de noapte

Ariciul este un animal nocturn care își petrece cea mai mare parte a zilei dormind.

Vedere slabă, auz excelent

Ariciul nu are tocmai o vedere strălucită, dar este capabil să audă frecvențe între 250 și 60.000 hz, adică ultrasunete. Are și un bun simț al mirosului.

Când a apărut?

Ariciul se află pe planeta Pământ de aproximativ 15 milioane de ani.

Animal solitar

Ariciul este un animal solitar care se alătură de obicei propriei specii doar pentru a se reproduce.

Autoungerea

Acest ritual este că atunci când ariciul percepe un nou miros, va merge la sursa acelui miros, îl va mirosi și îl va mușca. Apoi își va freca țepii cu saliva spumoasă pe care a generat-o în gură.

Câți dinți are un arici?

Ariciul african are 36 de dinți mici și ascuțiți.

Specii de arici

Există aproximativ 17 specii de arici, iar cele mai frecvent ținute ca animal de companie sunt ariciul pigmeu african și ariciul cu urechi lungi.

Ariciul blond

Sunt niște arici ai căror țepi sunt de culoare crem. Sunt destul de rari, dar apar pe Alderney, una dintre Insulele Channel. Acest ton rar este o consecință a unei gene recesive.

Adulmecă tot timpul

Ariciul adulmecă continuu, mișcându-și nasul dintr-o parte în alta.

Ariciul poate hiberna

Ariciul poate hiberna timp de aproximativ 128 de zile și, în timp ce face acest lucru, temperatura corpului lui poate scădea până la 2ºC.

Sensibil la zgomot și mișcări bruște

Primul lucru pe care îl va face un arici atunci când se confruntă cu o mișcare bruscă sau cu un zgomot neașteptat este să se ghemuiască într-o minge pentru a se proteja cu țepii. De asemenea, va scoate un sunet ca o respirație rapidă.

Este interzis să ai un arici maur

În Spania este interzis sa deții un arici maur sau un arici normal.

Ariciul pigmeu african

Ariciul pigmeu african este un amestec de arici african și arici maur.

În unele zone ale Statelor Unite deținerea aricilor este ilegală

În state precum Georgia, California și Arizona (SUA), aricii sunt considerați animale sălbatice și este ilegal să îi păstrezi ca animale de companie.

Îi place să mănânce insecte

Și datorită acestui lucru este foarte bine primit atunci când se strecoară într-o grădină englezească.