Home » Când, unde, cum » Data la care se schimbă cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

Data la care se schimbă cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

Toader Mihai / 18.10.2021, 12:05
Data la care se schimbă cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

Iată că sezonul rece ne bate la ușă, iar conducătorii de autovehicule vor fi nevoiți să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Află în continuarea acestui articol, de la ce dată se schimbă cauciucurile de iarnă.

Data la care se schimbă cauciucurile de iarnă

Cu siguranță, în această perioadă mulți dintre șoferi se întreabă care este data la care se schimbă cauciucurile de iarnă. Dacă stăm bine și ne gândim, data la care trebuie schimbate cauciucurile de iarnă este învăluită într-o oarecare confuzie, deoarece există informația falsă care spune că anvelopele de iarnă ar trebui schimbate de la 1 noiembrie. Ei bine, indiferent de momentul în care schimbi cauciucurile, nu trebuie să fii prins de o patrulă de poliție fără cauciucuri de iarnă circulând pe drumuri înzăpezite, potrivit autovit.ro.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice. Certificatul de înmatriculare, de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestuia, poate fi reținut de către poliția rutieră, în cazul în care autoturismele nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, la circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă.

Ei bine, dacă te riști și pornești la drum fără cauciucuri de iarnă și este zăpadă pe carosabil, poți fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Asta înseamnă că anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9 și 20 de puncte de amendă, dar și una financiară care poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

De ce trebuie să schimbi cauciucurile

Pe lângă faptul că amenda este destul de mare, te vei confrunta și cu inconvenientul de a nu-ți putea utiliza autovehiculul pentru o perioadă. Concret, certificatul de înmatriculare îl vei primi înapoi doar după ce faci dovada echipării corespunzătoare a mașinii.

Ba chiar mai mult de atât, dacă vei fi implicat într-un accident rutier, iar constatarea va arăta că mașina ta nu a avut montate cauciucuri de iarnă la momentul accidentului, riști să nu beneficiezi de despăgubirile acordate pentru reparația mașinii.

Data la care se schimbă cauciucurile de iarnă
Data la care se schimbă cauciucurile de iarnă

Cum alegi cauciucurile de iarnă

Atunci când vrei să achiziționezi anvelope de iarnă, trebuie să știi, în primul rând, care sunt acestea. Ei bine, cauciucurile de iarnă sunt inscripționate cu imaginea unui fulg de zăpadă, a unui munte în interiorul căruia este un fulg de zăpadă sau cu M+S. Ultima inscripție (M+S) ne arată faptul că anvelopele pot fi folosite atât pe zăpadă, cât și pe drum noroios.

De asemenea, anul fabricației este un alt detaliu important la care trebuie să fim atenți atunci când vrem să cumpărăm cauciucuri de iarnă, mai ales dacă anvelopele nu sunt noi. Informații despre data de fabricație, numele producătorului și țara de proveniență, le puteți găsi pe codul DOT inscripționat pe cauciucuri. Mai exact, dacă pe anvelopele de iarnă apare codul DOT 0521, înseamnă că anvelopele sunt făcute în luna a cincea a anului 2021.

Un alt factor important la alegerea pneurilor de iarnă este profilul anvelopelor, care trebuie să aibă o înălțime cuprinsă între 9 – 11 mm. Acesta criteriu este extrem de important la alegerea anvelopelor de iarnă, mai ales când acestea nu sunt noi. Este vorba de micile benzi proeminente din profilul pneurilor, adică adâncimea lor. Aceasta trebuie să fie de circa 4-5 mm. Dacă înălțimea profilului este mai mică de 6 mm, atunci și adâncimea benzilor proeminente va fi sub 2 milimetri. În concluzie, pneul respectiv nu mai este corespunzător.