Home » Când, unde, cum » De ce au câinii interzis la ciocolată. Alimentul pe care nu ar trebui să-l consume niciodată

De ce au câinii interzis la ciocolată. Alimentul pe care nu ar trebui să-l consume niciodată

Alexandru Cazacu / 25.04.2022, 16:45
De ce au câinii interzis la ciocolată. Alimentul pe care nu ar trebui să-l consume niciodată

Ciocolata este un desert delicios pentru oameni, însă nu este un răsfăț potrivit pentru câini. Dar de ce este interzisă ciocolata pentru câini? Se pare că totul se reduce la o substanță care afectează creierul și inima patrupedelor. Află în continuarea articolului, de ce au câinii interzis la ciocolată. Acesta este alimentul pe care nu ar trebui să îl consume niciodată.

De ce au câinii interzis la ciocolată

Gravitatea efectelor negative ale ciocolatei asupra câinilor este determinată de nivelurile de Teobromina, o moleculă asemănătoare cofeinei, care crește fluxul de sânge către creier. De asemenea, nivelul de toxicitate depinde și de cantitatea ingerată, de greutatea animalului, dar și de sensibilitatea acestuia la stimulenții chimici.

Cu toate acestea, puțini câini mănâncă cantități fatale de ciocolată, însă chiar și în doze mai mici pot provoca convulsii și alte simptome. Ciocolata neagră este mai dăunătoare pentru aceste patrupede decât cea cu lapte, deoarece conține mai multă teobromină, iar câinii mai mici sunt mai ușor afectați.

Potrivit specialiștilor, atât cafeină, cât și teobromină afectează sistemul nervos central și mușchiul cardiac și cresc frecvența urinării. De obicei, primele simptome apar în primele 6-12 ore și pot include vărsături, diaree, salivare excesivă și respirația grea. De asemenea, câinele poate prezenta un ritm cardiac ridicat și poate deveni nervos și agitat.

Alte alimente pe care câinii nu ar trebui să le consume

Chiar și ceapa poate fi toxică pentru câini. Deși nu sunt prea multe șanse ca aceștia să consume ceapă crudă, există posibilitatea de a o mânca pe cea gătită. Chiar și preparată, ceapa este toxică pentru câini, din cauza conținutului de sulfoxizi și disulfide, substanțe care pot afecta globulele roșii, ducând adesea la anemie.

De fapt, o cantitate mare de ceapă poate pune în pericol viața acestor minunate animale de companie. De obicei, anemia apare la câteva zile după ce câinele a ingerat ceapa, așa că este destul de greu să identifici cauza stării proaste a animalului.

Ouă și carne crudă

Printre alimentele care nu ar trebui să fie consumate de câini se numără carnea și ouăle crude. Acestea pot provoca toxiinfecții alimentare cu Salmonella sau E. coli. Totodată, ouăle crude au în conținut o enzimă ce blochează absorbția unei vitamine, a cărei deficiență poate duce la unele afecțiuni cutanate.

Avocado

Unii proprietari își hrănesc câinii cu avocado, însă acesta fruct poate avea consecințe periculoase pentru sănătatea animalelor, din cauza prezenței unui compus. Avocado este bun pentru oameni, dar poate provoca alergii la câini. Consumul unei cantități mari de avocado le poate provoacă diaree sau vărsături.

Substanța respectivă nu este prezentă numai în fructe, ci și în semințele, frunzele și coaja plantei. În plus, semințele pot rămâne blocate în tractul gastrointestinal al câinilor.

Stafidele

Stafidele sunt de fapt struguri uscați, iar după cum spun unii specialiști, nu este recomandat să ne hrănim câinii cu struguri. Experții sunt de părere că aceste fructe pot cauza insuficiență renală câinelui, așa că este recomandat să nu le introducem în alimentația animalului. Chiar și o cantitate mică de struguri sau stafide vă poate face câinele deprimat și lent.