Home » Life & Style » De ce e bine să mănânci 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion. Obiceiul are o semnificație specială

De ce e bine să mănânci 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion. Obiceiul are o semnificație specială

Voicu Costin / 31.12.2021, 13:03
De ce e bine să mănânci 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion. Obiceiul are o semnificație specială

Sfârșitul anului 2021 este aici! După un an plin de evenimente plăcute sau mai puțin plăcute, așteptăm noul an cu gânduri mai bune și plini de speranță. Superstițiile își fac și ele loc printre tradițiile și obiceiurile din ajunul Revelionului. Una dintre superstiții este legată de cele 12 boabe de struguri. De ce e bine să mănânci fructele și ce semnificație are numărul vedem imediat!

Strugurii, la loc de cinste pe masa de Revelion

Superstiţioşii țin să respecte regulile când vine vorba de noroc. Ei sunt convinși că dacă le respectă vor avea noroc în anul următor, iar ghinionul va sta departe.

O superstiție se leagă și de fructele ce nu trebuie să lipsească de pe mesele îmbelșugate în noaptea dintre ani. 12 boabe de struguri trebuie mâncate de fiecare persoană, pentru a avea parte de abundență financiară în următorul an. Fiecare bob din acest fruct simbolizează fiecare bătaie a ceasului în noaptea dintre ani.

Tradiția spune că fiecare boabă mâncată reprezintă câte o dorință pentru noul an. Când ai ajuns la al 12-lea bob pune-ţi o dorinţă care ţine de bani. Strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară.

Superstiții în noaptea de Revelion

Superstiţiile sunt respectate la români din moşi strămoşi. Unele dintre cele mai cunoscute sunt legate de bani, noroc şi belşug.

În noaptea dintre ani, se spune că e bine să aveți bani în buzunar, dar să nu împrumutați din ei pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, ca să nu rămâneţi fără bani tot anul ce vine.

Unele gospodine fac plăcintă sau pâine, iar în interiorul lor ascund o moneda sau mai multe. Cine va găsi un bănuț în bucata de pâine sau plăcintă va avea noroc de bani în anul următor.  Se consideră că e bine să avem vâsc pe masă, în noaptea de Revelion, pentru noroc.

O altă superstiţie legată de belşug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoană care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet. Dacă va intra un bărbat blond sau roșcat va aduce ghinion gazdei. Musafirii trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.

Superstiţioşii vor avea pe masa de Revelion struguri şi smochine, simbolul belşugului.

În noaptea dintre ani se spune că e bine să purtăm ceva roşu și să purtăm haine noi, pentru a avea noroc.

Din bătrâni se ştie că nu e bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte că acesta să se fi sfârşit, deoarece aduce ghinion.

Deși poate vi s-ar părea ciudată această superstiție, gunoiul nu trebuie aruncat în prima zi a anului. Astfel putem da cu piciorul norocului.

În noaptea dintre ani nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece, aşa cum găina scormoneşte pământul şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei.

În prima zi din noul an nu se mătură, nu se spală, pentru a nu atrage sărăcie în casă.

O altă superstiţie spune că cine va dormi în ziua de Sfântul Vasile va fi leneş tot anul. Cam greu de respectat aceast lucru având în vedere că în noaptea dintre ani petrecem până dimineață.