Home » Life & Style » Superstiții din popor. Ce fotografii aduc ghinion în casă

Superstiții din popor. Ce fotografii aduc ghinion în casă

Voicu Costin / 10.12.2021, 17:54
Superstiții din popor. Ce fotografii aduc ghinion în casă

Fotografiile descriu cele mai frumoase momente petrecute din viața fiecăruia. Camerele foto imortalizează momente importante prin care trecem: botez, cununie, zile de naștere, vacanțe etc. Amintirile cu persoanele dragi ne fac să ne readucem aminte de clipele frumoase, de aceea alegem să la printăm și să le așezăm la loc de cinste pe un perete, în albume sau în biblioteca. Plini de superstiții, românii au inventat câteva și despre fotografii. Aflăm mai jos ce fotografii aduc ghinion în casă!

Camera foto, martorul fericirii

Cu toții știm că la început nu existau camere digitale foto, iar cele mai vechi superstiții legate de acestea, dar și de fotografiile care rămâneau imprimate au început prin 1839, când s-a inventat fotografia. Oamenii credeau că aparatul de fotografiat poate capta emoții, dar și sufletul unei persoane.

Odată imprimate alb-negru, acum, fotografiile color surprind fiecare zâmbet sau moment alături de persoanele dragi. Dar oamenii și-au păstrat obiceiul în a crede că unele fotografii pot face rău persoanelor din familie, de aceea nu le aruncau dar nu le țineau nici la loc de cinste, pe perete. Superstiții stranii și invocarea motivului că aduc ghinion în casă, unii ardeau bucățile de hârtie sau le ascundeau prin sertare.

Despre ce fotografii se spune că aduc ghinion în casă

Obicei cu adevărat straniu, mai rar întâlnit în zilele noastre, era imortalizarea persoanelor decedate. Amintirile foto erau afișate în casă, de obicei puse într-o ramă și agățate într-un cui pe perete. Cu timpul, oamenii au considerat că fotografiile pot aduce ghinion în casă, iar ceva rău se poate abate familiei. Din acest motiv, au înlăturat de pe pereți amintirile cu persoanele decedate și le-au păstrat în sertare.

Într-un moment de neatenție, s-a întâmplat ca fotografiile să fie pătate în timp ce erau privite sau din cauza condițiilor în care erau păstrate starea lor avea de suferit. Acest lucru a fost un alt motiv pentru a mai inventa o superstiție. Pata de pe chipul unei persoane ajunsă din greșeală acolo reprezenta boala care se va abate asupra ei. De aceea, astfel de fotografii au început să fie aruncate sau păstrate ascunse.

Conform superstițiilor care circulă în popor pe seama imaginilor, energii negative se puteau infiltra în casele oamenilor dacă aceștia păstrau poze cu persoane încruntate sau îndurerate. Sentimentele negative surprinse în acea imagine pe chipul oamenilor reușeau să producă teamă în rândul superstiţioşilor.

Ce se întâmplă când cade o poză de pe perete

Pozele care cad de pe pereți aduc ghinion în viziunea superstiţioşilor. Fie că alunecau de pe pereți de la un curent de aer mai puternic, fie că avea loc un cutremur, exista posibilitatea ca pozele să cadă de pe pereți sau din locurile poziționate.

Una dintre cele mai răspândite superstiții despre fotografii spune că pozele căzute aduc ghinion. Întâmplări grave aveau să se abată asupra persoanelor aflate în poze (se vor îmbolnăvi grav, vor suferi un accident sau chiar pot deceda).

Pozele de cuplu sunt și ele adesea printate și așezate în rame în cinstea momentelor importante petrecute împreună. În cazul în care poza cădea pe jos, despărțirea lor era iminentă. Iar dacă era o familie sau un grup de prieteni, oamenii se temeau că își vor pierde relațiile de prietenie.

Selfie-urile sau pozele de tip portret au fost și ele puse în ramă. Greșelile din trecut sau probleme grave de sănătate se vor abate asupra noastră, așa credeau superstițioșii. Cu atât mai gravă era situația dacă fotografia avea și geam, iar acesta se spărgea.