Home » Când, unde, cum » De ce bradul este verde tot timpul anului. Motivul nebănuit

De ce bradul este verde tot timpul anului. Motivul nebănuit

Manolică Anca / 26.05.2021, 16:31
De ce bradul este verde tot timpul anului. Motivul nebănuit

Indiferent de perioada anului în care ne uităm la el sau la un alt copac din familia coniferelor, ne încântă privirile cu ramurile lor verzi. Asta în timp ce, în anotimpul rece, alti copaci sunt goi și parcă ofiliți. Află de ce bradul este verde tot timpul anului.

De ce își pierd copacii frunzele iarna

Cu toții am învățat la școală despre procesul de fotosinteză și cum plantele absorb dioxidul de carbon și produs oxigen. Și pentru acest lucru, plantele au nevoie de lumina soarelui și de apă.

Însă, în anotimpul rece, apar două probleme: orele cu lumină naturală sunt mai puține iar apa, sub formă de zăpadă, stă înghețată la nivelul solului, neajungând la rădăcini. Astfel, iarna, mulți dintre copaci rezolvă această problemă renunțând la frunze, deoarece prin ele se evaporă cea mai mare cantitate de apă și așteaptă condițiile mai favorabile, din primăvară.

Mai „norocoși” au fost însă copacii din familia coniferelor, deoarece aceștia au fost înzestrați de natură cu multe caracteristici uluitoare, care le permit să fie verzi tot timpul anului.

De ce bradul este verde tot timpul anului

Bradul este un gen care cuprinde între 45 și 55 de specii de conifere din familia Pinaceae, regăsite cu preponderență în zonele muntoase ale emisferei nordice. Copac de talie mare, bradul se deosebește de celelalte specii de conifere mai ales prin așezarea frunzelor care, în popor, se mai numesc și ace.

De ce bradul este verde tot timpul anului
De ce bradul este verde tot timpul anului

Acestea au o lungime de circa 2 cm și sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, spre deosebire de alte conifere la care acele sunt dispuse de jur împrejurul crengilor. Acestea sunt mai moi decât ale altor conifere și se schimbă treptat de-a lungul anului. Iar diferența majoră față de foioase este că bradul stă verde pe tot parcursul anului.

Motivul nebănuit pentru care bradul rămâne veșnic verde

Și, totuși, de ce bradul este verde tot timpul anului? Acest copac se adaptează foarte ușor tuturor condițiilor de climă, inclusiv înghețului. Astfel, el nu este afectat de absența soarelui sau a apei, folosindu-se de toate forțele sale pentru a reține cât mai multă apă în interior. La fel ca toate conferele.

Frunzele bradului sunt ca niște ace foarte subțiri și foarte mici, motiv pentru care apa nu se poate evapora în cantități foarte mari și nu îngheață pe timpul iernii. Umezeala care se regăsește la interior este suficientă pentru ca bradul să rămână verde până în primăvară. Totodată, ele sunt aparate și de o rășină.

Însă, faptul că aceste conifere rămân merue verzi, nu înseamnă că nu renunță deloc la ace. Odată la câțiva ani, aceștia își schimbă complet acele, din cauza acumulării diferitelor substanțe toxice, fiind, astfel, necesară reînnoirea lor. Cu toate acestea, procesul nu este atât de evident pentru ochiu uman față de căderea frunzelor mari ale celorlalți copaci. Noi putem observa acest lucru doar văzând un covor de ace căzute la tulpina bradului.

Datorită faptului că brazii cresc foarte drepți, lemnul acestora este extrem de folosit în construcții sau la fabricarea mobilei, fiind unul destul de rezistent.