Home » Când, unde, cum » De ce echipa națională de fotbal a orașului Vatican nu joacă în competițiile FIFA. Cine face parte de fapt din echipă

De ce echipa națională de fotbal a orașului Vatican nu joacă în competițiile FIFA. Cine face parte de fapt din echipă

Cojocaru Cristian / 09.09.2021, 10:07
De ce echipa națională de fotbal a orașului Vatican nu joacă în competițiile FIFA. Cine face parte de fapt din echipă

Vatican este cel mai mic stat suveran din lume însă chiar și așa, puțini știu că echipa națională de fotbal există. Cu atât mai mult, Vatican are și o națională feminină de fotbal.

Echipa de fotbal din Vatican nu participă la competițiile FIFA

Denumirea oficială a echipei este ”Selezione di calcio della Citta del Vaticano” și aceasta funcționează sub patronajul Asociației Sportive a Amatorilor din Vatican. Astfel se face că, în echipa de fotbal a celui mai mic stat din lume joacă numai angajații Vaticanului și rudele acestora.

Cu atât mai mult, din anul 2019, Vaticanul are și o națională feminină, fiind înființată din inițiativa Papei Francisc, un mare pasionat de sportul de pe gazon. Echipa este formata din angajatele Vaticanului, sotiile si fiicele membrilor din staff. Cele două naționale de fotbal sunt antrenate de Gianfranco Guadagnoli, iar culorile de pe tricouri sunt cele ale Vaticanului, alb și galben.

Echipa Vaticanului a fost înființată în anul 1972, însă primul meci internațional a fost disputat în anul 1994, împotriva echipei statului San Marino, meci în cadrul căruia tabela de final a arătat scorul de 0-0. Din anul 1994 și până în 2019, echipa Vaticanului a disputat 14 meciuri, din care două au fost victorii, cinci egaluri și a părăsit terenul învinsă de șapte ori. Golaverajul este de 14 goluri înscrise și 31 încasate.

Una dintre cele mai spectaculoase victorii ale echipei a fost partida disputată împotriva echipei elvețiene SV Vollmond, în care tabela de marcaj a arătat scoru de 5-1. Unul dintre cele mai crunte înfrângeri a venit din partea Borrusia Monchengladback din Germania, care a reușit să înscrie 8 goluri împotriva Vaticanului.

Unul dintre cele mai recente meciuri a fost disputat în martie 2019, iar meciul s-a terminat cu un egal de 2-2, atunci când împotriva Vaticanului a jucat selecționata provinciei Raetia. Principalul rival al selecționatei Vaticanului este echipa Principatului Monaco. În cele cinci partide disputate în intervalul 2002-2017, trei victorii au aparținut celor din Monaco.

Majoritatea meciurilor ale Vaticanului au fost disputate pe teren propriu, ”Campo Pio XI”, fiind o arenă cu 500 de locuri și care este situată în afara granițelor Vaticanului, foarte aproape de Basilica Sf. Petru.

echipa fotbal vatican
Vaticanul are si o echipa de fotbal feminin infiintata in anul 2019

Echipa Vaticanului nu este membru FIFA

Deși această echipă are o istorie de aproape patru decenii, Vaticanul împreună cu alte opt state suverane, nu sunt membre ale FIFA. Totodată, UEFA a menționat că este deschisă de a accepta aderarea echipei în cazul în care acest lucru este solicitat.

”Nu văd nici un motiv pentru care naționala Vaticanului să nu fie membră UEFA. Avem deja state cu populații de peste 30.000 de locuitori precum San Marino, Liechtenstein și Andorra. Dacă Vaticanul vrea să devină membru UEFA, tot ceea ce trebuie să facă este să aplice. Dacă va îndeplini cerințele, acesta va fi acceptat” a spus William Gaillard, purtător de cuvânt UEFA.

Chiar și așa, Vaticanul are un mini-campionat, în cadrul căruia opt cluburi de amatori evoluează și anume Musei Vaticani, FC Guardia, Squadra DirTel, Pont. Univ. Lateranese, Archivio Segreto, Dirseco, Fortitudo 2007 și Rappresentativa OPBG –  Ospedale Pedriatico Bambin Gesu. Toate aceste echipe sunt formate exclusiv din angajați ai Vaticanului.

Pe lângă acest mini-campionat dar și meciurile disputate ale naționalei, Vaticanul este organizator anual al unei mini Cupe mondiale, care se numește ”Cupa Clericus”. Acest campionat este rezervat în exclusivitate colegiilor ecleziastice și seminariilor din Roma, fiind alcătuite din preoți și seminariști din aproape 70 de țări.