Home » Sport » 8 lucruri neștiute despre Larisa Iordache, cea mai medaliată gimnastă a României la Campionatele Europene

8 lucruri neștiute despre Larisa Iordache, cea mai medaliată gimnastă a României la Campionatele Europene

Manolică Anca / 21.12.2020, 16:45

Larisa Iordache a mai scris o pagină de istorie pentru gimnastica României. Aceasta a încheiat en fanfare Europenele de gimnastică artistică de la Mersin, Turcia, devenind cea mai medaliată româncă din istoria acestor Campionate. În finalele pe aparate, Larisa Iordache a cucerit trei medalii, dintre care două de aur. Iată câteva lucruri neștiute despre Larisa Iordache, o sportivă care a fost extrem de chinuită din cauza accidentărilor.

Lucruri neștiute despre Larisa Iordache. Și-a început cariera la doar patru ani și jumătate

1. Larisa Iordache s-a născut la București pe 19 iunie 1996. Cu un frate și tată fotbaliști și cu o mamă handbalistă, nu se putea ca aceasta să nu fie atrasă de sport. Aceștia i-au insuflat, încă de mic copil, dragostea, devotamentul și dăruirea pentru sport.

Larisa Iordache are în palmares 16 medalii
Larisa Iordache are în palmares 16 medalii

2. Pe lista de lucruri neștiute despre Larisa Iordache se înscrie și felul în care ea s-a apucat de gimnastică. Primii pași i-a făcut sub îndrumarea Marianei Câmpeanu, antrenoare în cadrul clubului Dinamo București. Aceasta a remarcat-o într-un parc, prin ambiția de care dădea dovadă încercând să meargă pe role. La doar patru ani și jumătate, ea a început antrenamentele în cadrul clubului, urmând ca la opt ani să cucerească prima sa medalie, în cadrul concursului „Mica Gimnastă”.

3. În 2008 a devenit componentă a lotului național de junioare, urmând ca peste doi ani să participe la prima competiție majoră din viața sa, la Campionatul European din Birmingham, Marea Britanie. Atunci, România a obținut medalia de argint în proba pe echipe. La individual compus, Larisa a cucerit medalia de bronz, în finalele pe aparate clasându-se a patra la sărituri, a doua la bârnă și prima la sol.

Chiar și accidentată, Larisa a fost medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra

4. Anul 2012 a fost de la agonie la extaz pentru Larisa. După ce a participat la primul său Campionat European ca senioară și a obținut medalia de aur în finala pe echipe, medalia de argint în finala de la bârnă și primul loc la sol, totul părea să fie promițător în perspectiva Jocurilor Olimpice de vară de la Londra. Însă, chiar înainte de competiție, ghinionul a lovit-o pe Larisa, suferind o accidentare care i-a provocat mari dureri.

Larisa Iordache, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012
Larisa Iordache, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012

Cu toate acestea, ea a reușit să ajungă în finala la individual compus și și-a ajutat echipa să acceadă în finala olimpică de pe a patra poziție. În ciuda problemelor și a durerilor mari, Larisa a contribuit la obținerea medaliei de bronz a echipei pe toate cele patru aparate. Jocurile Olimpice au fost ultima competiție a acesteia din anul 2012.

5. Înainte de a împlini 18 ani, aceasta declara că nu prea știe ce înseamnă viața de noapte. Mai mult, spunea că nu are timp nici să își facă un iubit. În vreme ce tinerii de vârsta ei deja testaseră mare parte din aceste distracții, ea a ales să se concentreze pe cariera sa de sportiv.

6. De-a lungul anilor ea a suferit numeroase accidentări, un alt moment greu din viața sa fiind în anul 2016, înainte de Jocurile Olimpice. În luna martie, în timpul unui antrenament la bârnă, aceasta și-a fracturat unul dintre degete și a fost nevoită să facă o intervenție chirurgicală. Astfel, ea a ratat Testul Olimpic 2016 din luna aprilie și prin urmare, echipa României a ratat calificarea la Olimpiadă. Deși aceasta a încercat să își revină în timp util, perioada de recuperare era prea scurtă pentru a își recupera forma. Cu toate acestea, ea nu s-a oprit nicio clipă, a continuat să muncească, să se antreneze și iată că rezultatele au apărut și a adus din nou cinste României.

„E unică în gimnastică. Are explozie, are viteză, este o combinație între dificultate acrobatică și veleități artistice. Pe Larisa e dificil să o bagi într-un tipar. Tot ce-mi doresc este ca ea să fie un nou reper în gimnastica mondială, precum celelalte campioane ale noastre. Să fie Larisa Iordache!”, o caracterizează Mariana Bitang actuala sa antrenoare.

Larisa Iordache are în palmares 16 medalii
Larisa Iordache are în palmares 16 medalii

După trei ani de pauză, cu trei operații, a ajuns direct pe podium

7. Legitimată la Clubul Sportiv Dinamo și cu grad în poliție, Larisa Iordache a fost trimisă în stradă, în luna aprilie a acestui an, de către Ministrul De Interne pentru a verifica dacă oamenii respectă condițiile impuse de autorități. Așadar, aceasta a lucrat pe timp de pandemie ca agent de poliție la Secția 22 din cartierul Militari (București).

8. După trei ani grei, în care a suferit trei intervenții chirurgicale din cauza unei accidentări, Larisa Iordache a ajuns direct pe podiumul din Mersin. Cu cele trei medalii câștigate la Campionatul European din Turcia, ea a adunat în palmares 16 medalii și a devenit cea mai medaliată gimnastă a României la europene în clasamentul all-time. Le-a depășit, în acest fel, pe Cătălină Ponor, Nadia Comăneci și Sandra Izbașa.

Larisa Iordache a câștigat trei medalii la Campionatele Europene din Turcia
Larisa Iordache a câștigat trei medalii la Campionatele Europene din Turcia

Iată ce mesaj a postat pe pagina sa de instagram, imediat după ce a obținut cele trei medalii la Campionatul European din Turcia.

„O poveste lungă spusă în câteva cuvinte…

Pentru că niciodată nu este prea târziu să îți urmezi visul și să visezi la ceea ce îți dorești cu adevărat, doar trebuie să ai un impuls pentru că puterea din interiorul tău să iasă la suprafață (..) În momentele în care mulți mi-au spus că nu voi reuși și începusem să cred și eu asta după atâta timp de pauză… cu greu mai speram la o revenire, însă (… ) Am trecut printr-un amalgam de sentimente, gânduri bune sau mai puțin bune, dureri și multe altele… dar cu toate astea familia mea a fost lângă mine pentru a-mi aduce zambetul pe buze. Vă iubesc.

Să luptați mereu până la capăt și să faceți cu drag acest sport, care nu este chiar ușor, dar este foarte frumos”, a scris Larisa Iordache, pe Instagram.