Home » Când, unde, cum » De ce este bine să faci semnul crucii pe orice aliment pe care îl consumi. Arsenie Boca spunea clar

De ce este bine să faci semnul crucii pe orice aliment pe care îl consumi. Arsenie Boca spunea clar

Manolică Anca / 07.02.2022, 10:49
De ce este bine să faci semnul crucii pe orice aliment pe care îl consumi. Arsenie Boca spunea clar

De-a lungul timpului, românii au creat sau adaptat tot felul de obiceiuri și tradiții, care mai de care mai interesantă? Un obicei foarte des întâlnit la credincioși este să faci semnul crucii pe orice aliment pe care urmează să îl consumi. Are puteri miraculoase, iar acest lucru o spun atât cercetătorii, cât și preoții. Află de ce, din rândurile de mai jos.

De ce să faci semnul crucii pe orice aliment pe care îl consumi

Te-ai întrebat vreodată de ce bunicii și părinții tăi fac semnul crucii pe orice aliment, înainte de a-l consuma? Înă din cele mai vechi timpuri, oamenii obișnuiau să facă întotdeauna acest semn sfânt pe mâncare şi nu numai, spunând că are puteri miraculoase.

Fie că îl făceau atunci când se așezau la masă, fie deasupra alimentelor, dar îndeosebi deasupra pâinii, înainte de a o tăia, semnul crucii a fost și este un obicei riguros, pe care nimeni nu uita să îl facă. Iar acest lucru a fost susținut chiar și decătre marele Părinte Arsenie Boca. De ce? Ei bine, potrivit duhovnicului, semnul sfintei cruci are puterea de a distruge otrava sau răul pe care consumul respectivelor alimente ni-l poate face.

„Faceţi semnul sfintei cruci pe tot ce mâncaţi: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine. De-ar fi dat chiar şi cu otravă, Sfânta Cruce anulează tot ce este otrăvit!”, spunea marele Părinte Arsenie Boca.

Ce spun oamenii de ştiinţă

Și, deși n-am crede, puterea semnului crucii și a rugăciunilor nu este susținută doar de biserică. Chiar și oamenii de știință susțin acest lucru, demonstrând această teorie prin studii de specialitate. Cercetătorii ruşi au făcut un test în urma căruia s-a dovedit că semnul sfintei cruci are o însemnătate mistică profundă.

„Am demonstrat că vechiul obicei de a însemna cu Sfânta Cruce mâncarea şi băutura înainte de masă are o însemnătate mistică profundă. Această tradiţie are consecinţe practice: mâncarea este purificată în mod real, imediat. Aceasta este o mare minune, care se întâmplă zi de zi”, au spus aceştia.

Semnul crucii pe orice aliment pe care îl consumi
Semnul crucii pe orice aliment pe care îl consumi

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Laboratorul ştiinţific al Institutului de Medicină Industrială şi Navală. Acesta s-a întins pe parcursul a zece ani și a evidențiat impactul pe care rugăciunea „Tatăl nostru” și semnul crucii îl au asupra bacteriilor patogene. Au fost descoperite proprietățile unice bactericide ale apei, după ce a fost binecuvântată cu o rugăciune ortodoxă și cu semnul crucii.

Cum s-a realizat acest studiu

Cercetătorii au fost prelevate pentru teste probe de apă din râuri, lacuri și fântâni, care conțineau diferite bacterii. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că dacă se rostește rugăciunea „Tatăl nostru” și se face semnul apei deasupra apei, numărul bacteriilor ajunge să scadă de sute și chiar mii de ori.

Mai mult, rugăciunea a fost rostită atât de credincioși, cât și de necredincioși, iar rezultatul a fost același, numărul bacteriilor scădea. De asemenea, s-au stabilit și efectele benefice pe care le au rugăciunea și semnul crucii asupra oamenilor. Totuși, dacă semnul crucii se face incorect, rezultatele bune fie sunt mult mai slabe, fie lipsesc de tot.