Home » Când, unde, cum » De ce își leapădă cerbul coarnele și în cât timp îi cresc altele

De ce își leapădă cerbul coarnele și în cât timp îi cresc altele

Alexandru Cazacu / 29.10.2021, 09:51
De ce își leapădă cerbul coarnele și în cât timp îi cresc altele

Deși mai multe specii de animale prezintă coarne, cele mai populare dintre ele sunt erbivorele. Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți prin pădure și să găsiți coarne de cerb? Dacă da, cel mai probabil v-ați gândit că animalul a pățit ceva. Ei bine, lepădarea coarnelor este ceva normal la aceste animale. Haideți să vedem de ce își leapădă cerbul coarnele și cât timp durează până îi cresc altele.

De ce își leapădă cerbul coarnele

Mai întâi, este important să menționăm faptul că, în funcție de caracteristicile coarnelor, erbivorele se împart în două grupuri. Mai exact, în primul dintre ele intră animale cum ar fi vacile, oile și caprele (bovide). În cazul acestor animale, la scurt timp după ce puii s-au născut, pe craniul acestora vor apărea niște creșteri osoase, care ulterior se vor dezvolta și vor duce la apariția coarnelor, pe care animalul le va avea toată viața.

Ei bine, din celălalt grup fac parte căprioarele și elanii. La căprioare, în al doilea an de viață, masculilor încep să le crească primul rând de coarne. De ce spunem primul rând de coarne? Deoarece acestea se vor schimba anual.

De ce cad coarnele cerbilor în fiecare an

Spre deosebire de vaci, oi și capre, cerbul își folosește coarnele atât în luptele cu alți cerbi, dar și pentru a-și atrage femela vara, în sezonul de împerechere. De obicei, în fiecare an, în perioada decembrie – martie, coarnele cerbilor cad. În acest fel, animalul scapă de greutatea acestora, deoarece ele pot ajunge să cântărească până la 12 kilograme, iar cu cât sunt mai mari cu atât vor fi lepădate mai târziu.

De asemenea, lungimea zilei este un alt factor care influențează căderea coarnelor. Mai precis, iarna când nopțile sunt mai lungi, organismul animalului scade producția de testosteron (hormon care controlează reproducerea și dezvoltarea coarnelor), fapt care duce la moartea țesutului care leagă coarnele de craniul cerbului. Așadar, acestea vor cădea.

De ce își leapădă cerbul coarnele și în cât timp îi cresc altele
De cad coarnele cerbului și în cât timp îi vor crește altele

În cât timp îi cresc cerbului alte coarne

Începând din primăvară, coarnele acestor animale încep să crească din nou. Ei bine, coarnele cerbilor cresc extrem de repede (aproximativ 1 cm pe zi). Din tot regnul animal, acestea sunt structurile care cresc cel mai repede. Ba chiar mai mult de atât, în doar câteva săptămâni, ele pot ajunge la dimensiunea maximă. Studiile oamenilor de știință au arătat faptul că hormonii de creștere din coarnele cerbilor pot ajuta la accelerarea vindecării rănilor, potrivit atlas-georgafic.net.

”Coarnele cresc la loc primăvara și vara, luând forma finală toamna, cu toate ramificațiile, înainte de boncănitul cerbilor, perioada în care cerbii își dispute supremația cârdurilor de ciute pentru împerechere. Coarnele cresc cu aproximativ un centimetru pe zi. Cerbul este un animal erbivor adaptat zonelor montane cu păduri întinse, dar poate fi regăsit și în zonele de deal, iar în ultimele decenii a fost reintrodus și în zonele de câmpie. Cerbii trăiesc în libertate până la 18-20 de ani și ating o greutate de până la 300 de kilograme”, potrivit Regiei Naționale a Pădurilor.