Home » Life & Style » Cu ce se hrănesc de fapt girafele. “Există oase peste tot”. Ce a scos la iveală studiul specialiștilor

Cu ce se hrănesc de fapt girafele. “Există oase peste tot”. Ce a scos la iveală studiul specialiștilor

Alexandru Cazacu / 16.04.2021, 16:04
Cu ce se hrănesc de fapt girafele. “Există oase peste tot”. Ce a scos la iveală studiul specialiștilor

Aceste mamifere erbivore sunt caracterizate atât prin forma lungă a gâtului, cât și prin înălțimea lor considerabilă (masculii pot ajunge la 5,5 metri înălțime). Cu toate acestea, cu ce se hrănesc girafele atunci când nutrimentele lipsesc?

Cu ce se hrănesc girafele. Ce au descoperit oamenii de știință

Nu mulți știu acest lucru, însă, deși sunt erbivore și nu au trăsături de carnivor, atunci când nutrimentele lipsesc, girafele mănâncă oase ca să obțină calciu și fosfor. Adesea le putem vedea în filmări cum mănâncă frunze din vârful copacilor, însă există și imagini în care aceste mamifere se hrănesc cu ceva complet diferit, de exemplu craniul unui animal.

Deși pare terifiant, acest lucru le conferă girafelor mineralele de care au nevoie pentru dezvoltarea oaselor. În anul 2013, un studiu a fost publicat în Journal of Archaeological Science, în care s-a constatat că aceste mamiferele foarte înalte nu se hrănesc doar cu oase pentru a-și luat mineralele necesare.

Se pare că girafele consumă în mod regulat, copite, coarne și fildeș. Acest comportament este cunoscut sub numele de osteofagie și variază în funcție de individ. Mai exact, girafele mai înalte pot fi mai predispuse la hrănirea cu oase decât cele mai mici de statură. Un cercetător de la Universitatea din Nevada a studiat oasele care au semne ale dinților de girafă și a rămas surprins.

 ”Sunt oase împrăștiate peste tot ( în mediul în care trăiesc). Girafele le consumă”, a spus Jarod Hutson, de la Universitatea din Nevada, pentru National Geographic.

Girafele consumă oase când au mai puțină hrană

Girafele se hrănesc aproape toată ziua, un mascul adult ajungând să consume aproape 65 de kilograme de vegetație zilnic. Cu toate acestea, potrivit studiului, atunci când au mai puțină hrană, ele mănâncă oase ca urmare a stresului nutrițional. Cercetătorii au ajuns la concluzia că modificările sezoniere în urma cărora frunzișul a fost mai puțin, au determinat osteofagia la girafe. Pe de altă parte, aceste mamifere nu înghit cantități mari de oase, dar le mestecă și le sug pentru a dizolva substanțele nutritive, aruncând de obicei resturile la finalul acestui proces.

”Pe baza urmelor lăsate pe oase, este clar că girafele nu înghit bucăți mari de oase. Mai degrabă răzuiesc oasele cu dinții”, a adăugat specialistul.

Cu ce se hrănesc girafele. Ce au descoperit cercetătorii
Cu ce se hrănesc girafele. Ce au descoperit cercetătorii

Interesant este faptul că nu doar girafele își completează alimentația cu oase. Cercetătorii au observat acest comportament și la alte specii de animale erbivore, mai ales la cele mai mari, precum cămilele sau antilopele.

Girafele sunt animale timide

Cu toate acestea, deși sunt foarte înalte, girafele sunt mamifere foarte timide, preferând să fugă înainte de a se confrunta, mai ales când vine vorba de lei. Doar atunci când sunt înconjurate sau când sunt puii lor sunt amenințați, girafele se luptă, lovind cu picioarele (datorită gabaritului acestora, loviturile pot fi uneori cauzatoare de moarte).

De asemenea, datorită înălțimii girafele au un câmp vizual foarte mare, cu ajutorul căruia poate vedea ușor amenințările. Totodată, girafa este un animal foarte agil și rapid, putând atinge viteze de până la 60 km pe oră.