Home » Life & Style » Locul din lume în care fetele se transformă în băieți, la vârsta de 12 ani. Cum explică specialiștii acest caz bizar

Locul din lume în care fetele se transformă în băieți, la vârsta de 12 ani. Cum explică specialiștii acest caz bizar

Manolică Anca / 03.03.2021, 13:18
Locul din lume în care fetele se transformă în băieți, la vârsta de 12 ani. Cum explică specialiștii acest caz bizar

Locul din lume în care fetele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani. Deși sună incredibil și este greu de crezut, acest fenomen este real și are o incidență foarte mare de cazuri. Iată unde are loc și care este părerea specialiștilor.

Locul din lume în care fetele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani

În Las Salinas, o mică comunitate din Republica Dominicană, căci acesta este locul din lume în care fetele se transformă în băieți, există foarte multe cazuri de copii ce se nasc cu o boală extrem de bizară. Maladia este cu atât mai ciudată cu cât prezintă o incidență foarte mare. Acești prunci se nasc fetițe, numai că, pe măsură ce cresc, sexul li se schimbă. Astfel, la pubertate încep să devină băieți, crescându-le penisuri.

Ei sunt numiți „guevedoces”, iar această transformare se sărbătorește cu mare fast de către localnici. Cuvântul „guevedoce” este o zicală spaniolă argotică, „huevo/guevo a los doce” care se traduce literalmente prin „testicule la doisprezece”, adică la vârsta la care fetele se transformă în băieți.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Locul din lume în care fetele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani
Locul din lume în care fetele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani

Care este explicația științifică

În primele săptămâni de dezvoltare a fetusului, acesta nu are încă organele de reproducere dezvoltate, astfel că nu se poate cunoaște sexul fătului. Însă, după opt săptămâni, hormonii sexuali încep să „își facă treaba”. Astfel, dacă fetusul are cromozomii XY, gonadele devin testicule și testosteronul se eliberează într-o structură ca un „tubercul”. Ulteior, testosteronul este transformat în „dihidrotestosteron”, care, la rândul său, transformă tuberculul în penis. Dacă fătul are cromozomi XX, nu se creează deloc dihidrotestosteron și astfel tuberculul devine clitoris. Însă, copiii „guevedoces” posedă cromozomul Y și au organe interne masculine. Numai că, din exterior, ei par a fi de gen feminin la naștere și se cresc ca niște fete.

Julianne Imperato-McGinley, un medic endocrinolog care s-a arătat foarte interesată de acest caz, a mers în anii ’70 la fața locului, pentru a desfășura o serie de investigații. Aceasta a descoperit că motivul pentru care acești copii se nasc fete (deși au cromozomii XY) este că suferă de o deficiență a unei enzime, numită 5-alfa-reductază. Iar transformarea testosteronului în dihidrotestosteron este realizată chiar de această enzimă, care lipsește în cazul copiilor „guevedoces”.

Această mutație genetică a fost transmisă de-a lungul generațiilor, 12 din 13 familii având cel puțin un copil de gen masculin care este purtătorul acestei mutații. Însă, chiar dacă sunt purtători, nu este neapărat ca toți acești copii să fie afectați. În medie, unul din 90 de masculi este un purtător afectat. Iar restul fie nu sunt purtători, fie nu sunt afectați.

Sărăcirea fondului genetic conduce la anomalii precum cele din Las Salinas
Sărăcirea fondului genetic conduce la anomalii precum cele din Las Salinas

Fenomenul „guevedoces” se manifestă la pubertate

Atunci când copiii ajung la pubertate, ei primesc un al doilea val de testosteron, la care corpul uman răspunde. Astfel, anatomia lor externă se transformă în cea a unui băiat. Însă, acest lucru nu este îngrijorător pentru locuitorii de acolo, transformarea fiind percepută ca un fenomen normal. Mai mult, ei îl iau ca pe un motiv de sărbătoare.

S-ar părea că deficiența crescută a enzimei 5-alfa-reductază în cazul copiilor din Las Salinas se datorează unui efect numit „efectul fondatorului” sau „efectul gâtului de sticlă”. „Efectul fondatorului” se referă la lipsa de variație genetică a populației unei așezări umane recent înființate, izolate sau închise. Lipsa unei varietății genetice este cauzată de consangvinizare. În timp ce „efectul gâtului de sticlă” se referă la lipsa de variație genetică cauzată de o descreștere bruscă a numărului populației, cauzate de dezastre naturale sau de genocid. Astfel, supraviețuitorii sunt singurii care vor da naștere generațiilor viitoare.

În 1974, Imperato-McGinley a mai observat că acești copii au prostate mici. Această observație a condus la dezvoltarea unui medicament prescris în cazul creșterii benigne a prostatei și pentru a preveni căderea părului la bărbați, numit Finasterida. În prezent, medicamentul se prescrie bărbaților cu vârstă înaintată care suferă de prostată.