Home » Când, unde, cum » De ce lucrurile par mai întunecate când se udă. Specialiștii explică ce se întâmplă, de fapt

De ce lucrurile par mai întunecate când se udă. Specialiștii explică ce se întâmplă, de fapt

Manolică Anca / 28.06.2022, 10:53
De ce lucrurile par mai întunecate când se udă. Specialiștii explică ce se întâmplă, de fapt

Te-ai întrebat și tu vreodată de ce lucrurile par mai întunecate când se udă? De ce ce se văd dungi întunecate pe spate sau la subsuori dacă transpirația este transparentă, de ce nisipul umed este mai închis la culoare sau de ce trebuie să așteptăm ca o vopsea să se usuce înainte de a putea vedea culoarea exactă? Pe scurt, de ce sunt mai întunecate lucrurile umede?

De ce lucrurile par mai întunecate atunci când se udă

Deși transpirația poate fi jenantă, este o funcție corporală importantă. Indiferent cât de mult deodorant folosim, este o provocare să ascundem semnele efortului exagerat. Petele de la subraț și transpirația de pe spate sunt vizibile orice le-am face. Deci, de ce lucrurile par mai întunecate atunci când se udă?

Ei bine, nu este deloc așa. Lucrurile umede nu sunt mai întunecate. Ele sunt exact la fel ca lucrurile uscate, dar noi le vedem astfel. Ori de câte ori vorbim despre culoare, trebuie să ne referim la modul în care lumina este reflectată și absorbită pe o suprafață. Acesta este parametrul care modifică și face ca lucrurile umede să pară mai întunecate. Hai să vedem de ce.

În realitate nu este deloc așa

În realitate, țesătura umedă nu este mai închisă la culoare decât cea uscată. Mai degrabă pare mai întunecată pentru ochiul uman. Același lucru este valabil și pentru alte suprafețe umede sau uscate, cum ar fi cimentul umed după o furtună sau nisipul umed după ce este lovit de valuri.

Potrivit muyinteresante.es, atunci când lumina lovește o suprafață, o parte din ea este absorbită și o parte este reflectată. Culoarea pe care o vedem este rezultatul lungimilor de undă care sunt reflectate și care, prin urmare, pot ajunge la ochii noștri.

De exemplu, atunci când lumina, de la soare sau de la o lampă, lovește un obiect, o parte din lumină este absorbită și o parte este reflectată. Lungimea de undă a luminii (măsurată pe o scală de o miliardime de metru) care se reflectă de pe un obiect către ochii noștri determină culoarea pe care o percepem.

Un tricou albastru absoarbe toate lungimile de undă ale luminii, cu excepția celor care alcătuiesc culoarea albastră (aproximativ 450 nanometri) și reflectă ceea ce rămâne în zona din jurul său, inclusiv în retina noastră sensibilă la lumină.

Dacă este absorbit în totalitate sau aproape în totalitate, vom vedea negru, iar dacă se întâmplă contrariul, rezultatul va fi alb. Între ele se află toate culorile. Astfel, de exemplu, dacă ne uităm la o cămașă roșie, acest lucru se datorează faptului că radiația la acea lungime de undă este reflectată.

Urme de transpirație
Urme de transpirație

Explicația unui specialist

Dar, potrivit lui Richard Sachleben, membru al grupului de experți al Societății Americane de Chimie, culorile pe care le percepem în lumina reflectată depind de proprietățile suprafeței pe care se reflectă lumina.

„Atunci când vărsați apă pe pantaloni sau transpirați pe un tricou, un strat suplimentar de apă acoperă țesătura. Apoi, odată ce lumina atinge o cămașă udă, acel strat de apă face ca mai puține lungimi de undă de lumină albastră de la cămașa albastră să se reflecte spre ochii tăi și mai multă lumină albastră să se refracteze sau să ricoșeze departe de tine, înapoi în țesătură.

Acest fenomen se numește reflexie internă totală. Apa nu absoarbe culoarea, deoarece apa însăși este incoloră. Dar, în schimb, apa acționează ca un ghid pe suprafața țesăturii, schimbând unghiul sub care lumina lovește tricoul.”, explică acesta.

Cu alte cuvinte, apa, inclusiv urmele de transpirație de la subraț, ajută suprafața țesăturii să absoarbă mai multă lumină, ceea ce ne face să percepem acele părți ale cămășii ca fiind mai întunecate.

Cu toate acestea, potrivit chimistului, există mai mulți factori care afectează modul în care oamenii percep culoarea, nu doar un strat de transpirație sau de apă. „O suprafață are un aspect diferit în funcție de tipul de lumină, de intensitatea luminii și de unghiul în care aceasta o lovește”, a spus el.

Când materialul se usucă, apa se evaporă și nu mai există refracție a luminii, astfel încât vedem din nou culorile mai intense.