Home » Când, unde, cum » De ce nu a aderat Rusia la NATO. Planul ambițios al lui Putin

De ce nu a aderat Rusia la NATO. Planul ambițios al lui Putin

Alexandru Cazacu / 28.02.2022, 11:41
De ce nu a aderat Rusia la NATO. Planul ambițios al lui Putin

După cum bine știm Rusia și NATO sunt două dintre cele mai mari puteri militare ale lumii. Cu toate acestea, nu mulți sunt ce care știu că la un moment dat Vladimir Putin ar fi vrut ca Rusia să facă parte din Alianța Nord-Atlantică. Află în continuarea articolului curent de ce nu a aderat Rusia la NATO. Ce plan avea Vladimir Putin.

De ce nu a aderat Rusia la NATO

Nu mai puțin de 30 de state fac parte astăzi din NATO. După cum spuneam, Putin ar fi vrut ca Rusia să intre în Alianța Nord-Atlantică, însă fără să treacă prin procesul obișnuit de aderare alături alte „țări care nu contează”, susține fostul secretar general al NATO, George Robertson.

Robertson a condus Alianța în perioada 1999-2003 și susține că Valdimir Putin a spus la prima lor întâlnire că își dorește ca Rusia să fie o parte a Occidentului. Conform spuselor fostului secretar general al NATO, rușii „au vrut să facă parte din acel Occident sigur, stabil și prosper în care Rusia nu era în acel moment”.

George Robertson și-a amintit de una dintre primele întâlniri cu liderul de la Kremlin, după ce acesta a devenit președintele Rusiei în anul 2000. Se pare că Putin l-ar fi întrebat: „Când ne vei invita să ne alăturăm NATO?”, iar Robertson iar fi răspuns: „Noi nu invităm oamenii să adere la NATO? ei solicită să se alăture. Atunci Vladimir Putin ar fi spus: „Ei bine, nu vrem să stăm la coadă multe alte țări care nu contează”, potrivit The Guardian.

Viziunea lui Putin s-a schimbat în mai bine de două decenii de când a ajuns la putere

Spusele fostului secretar al NATO corespund cu declarațiile făcute de Vladimir Putin în cadrul unui interviu pentru BBC. Președintele Rusiei susținea că nu exclude aderarea Rusiei la NATO, dacă „opiniile Rusiei sunt luate în considerare ca cele a unui partener egal”. De asemenea, Putin preciza că nu își poate imagina ca Rusia să fie izolată de Europa.

Afirmațiile lui George Robertson evidențiată felul în care viziunea președintelui rus s-a schimbat în mai bine de două decenii de când conduce Rusia. În urma protestelor din 2004, din perioada Revoluției Portocalii din Ucraina, devenind din ce în ce mai suspicios față de Occident, președintele Rusiei îl acuza de înființarea ONG-urilor pro-democrație. Ba chiar mai mult de atât, Putin a fost deranjat și de expansiunea NATO în unele state din Europa Centrală și de Est.

De ce Rusia nu a aderat la NATO
De ce Rusia nu a aderat la NATO

Vladimir Putin și-ar fi dorit ca Rusia să adere la NATO

În cadrul unui interviu din 2017, Putin a mărturisit că i-a sugerat lui Bill Clinton, fostul președinte al Statelor Unite, să ia în considerare posibilitatea ca Rusia să se alăture statelor membre NATO. Discuția respectivă ar fi avut loc la o întâlnire a celor doi șefi de stat din anul 2000.

„Îmi amintesc una din întâlnirile cu președintele Bill Clinton pe când era șeful administrației din SUA. El a venit la Moscova, iar într-una din discuții i-am spus că poate ar fi de luat in considerare varianta ca Rusia sa poată adera la NATO, iar Clinton mi-a răspuns: „Ei bine, eu nu sunt împotriva”, spunea la vremea respectivă Vladimir Putin, potrivit shtiu.ro.

Tot atunci, președintele rus a fi spus că, chiar dacă Rusia ar adera la Alianța Nord-Atlantică, ea va avea întotdeauna propria voce. „Noi nu vom permite să fim manipulați, însă așa ceva prietenii noștri americani nu vor admite nici în gând”, a spus liderul de la Kremlin.

Fiind întrebat despre extinderea Alianței până în apropierea granițelor rusești, Vladimir Putin a spus că la momentul când s-a decis reunificarea Germaniei și retragerea forțelor sovietice din Europa de Est, oficialii SUA și secretarul NATO afirmau că frontiera de Est a Alianței Nord-Atlantice nu va trece de frontiera estică a Germaniei.