Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să acoperi cu folie de aluminiu resturile de mâncare. Greșeala majoră întâlnită frecvent

De ce nu e bine să acoperi cu folie de aluminiu resturile de mâncare. Greșeala majoră întâlnită frecvent

Alexandru Cazacu / 07.03.2022, 10:05
De ce nu e bine să acoperi cu folie de aluminiu resturile de mâncare. Greșeala majoră întâlnită frecvent

Fie că vorbim de un sandviș pregătit pentru prânz, fie că e vorba de resturi pe care nu vrem să le aruncăm, mulți dintre noi am refrigerat mâncarea învelită în folie de aluminiu. Deși la prima vedere poate părea o idee bună, realitatea este alta. Află în continuare de ce nu e bine să învelim resturile de mâncare cu folie de aluminiu.

De ce nu e bine să acoperi cu folie de aluminiu resturile de mâncare

Dacă sunt depozitate corespunzător, resturile de mâncare refrigerate pot fi păstrate chiar și câteva zile. Ei bine, mulți dintre noi alegem să învelim aceste alimente cu folie de aluminiu atunci când le punem în frigider. Totuși, se pare că făcând acest lucru ne expunem unor riscuri pentru sănătate.

În primul rând, pentru a se putea dezvolta, bacteriile au nevoie de aer. De exemplu, stafilococul și Bacillus cereus, produc unele toxine care nu sunt distruse în timpul gătirii. Atunci când mâncarea caldă este lăsată la temperatura camerei câteva ore, aceste bacterii se vor înmulți foarte repede.

Dacă utilizăm folie de aluminiu pentru a acoperi alimentele se va întâmpla același lucru, pentru că folia de aluminiu nu etanșează perfect alimentele, iar aerul poate pătrunde. În consecință, bacteriile vor putea să se dezvolte mai repede. Când vrem să depozităm resturile de mâncare, ideal ar fi să folosim recipiente care care nu permit pătrunderea aerului.

De ce să nu acoperim resturile de mâncare cu folie de aluminiu
De ce să nu acoperim resturile de mâncare cu folie de aluminiu

Folia de aluminiu la gătit

Pe de altă parte, unele preparate sunt gătite în folie de aluminiu. De exemplu, dacă facem un pește, carne sau legume la cuptor, există șanse ca rețeta să ceară înfășurarea acestora în folie de aluminiu. La temperaturi ridicate, este posibil ca o parte din aluminiul conținut de folia respectivă să se scurgă în mâncare, iar asta poate dăuna sănătății noastre, potrivit iflscience.com.

Cercetătorii au efectuat unele studii cu privire la utilizarea aluminiului la gătit și prepararea alimentelor. Este important să menționăm că acest material nu se găsește doar în folia despre care vorbim. De fapt, este unul dintre cele mai populare materiale utilizate la fabricarea vaselor de gătit.

Mai exact, multe dintre oalele și tigăile pe care le găsim în comerț sunt căptușite cu aluminiu. De asemenea, acest material se găsește și în multe alte ustensile de bucătărie. Nu se întâmplă nimic dacă prăjim ouă într-o tigaie de aluminiu. Problema apare atunci când învelim alimentele în folie de aluminiu și le introducem la cuptor, mai ales dacă temperatura de coacere este foarte ridicară, iar alimentele sunt acide sau condimentate puternic.

Aluminiul pentru sănătate

Corpul nostru poate elimina foarte eficient cantități mici de aluminiu, iar asta ne arată că expunerea minimă la acest nemetal nu reprezintă o problemă. Conform specialiștilor OMS, aportul sigur este de 40 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. În concluzie, pentru cineva care cântărește 70 kg, aportul zilnic nu ar trebui să depășească 2.800 mg.

Însă, mulți oameni ingeră mult mai mult de atât, mai ales că aluminiul este prezent în mai multe alimente. În concluzie, trebuie să fim foarte atenți și să utilizăm produse sigure atunci când vine vorba de sănătatea noastră.