Cu siguranţă te-ai întrebat de multe ori cam ce greutate ar trebui să ai în funcţie de vârstă și înălţime. Noi venim în ajutorul tău cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a vedea dacă te afli în limitele normale ori dacă ai nevoie să mai dai ceva kilograme jos. Iată ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime și vârstă.
Greutatea corporală ideală este o problemă care ne preocupă pe tot mai mulți, din ce în ce mai mult! Iar asta, din diferite motive ce țin de ordin estetic, mental sau medical. Daca ne gândim la cele estetice, „etalonul” de frumusețe pe care astăzi îl vedem peste tot ne face parcă să fim nemulțumiți de felul în care arătăm. Însă, acest etalon este foarte subiectiv, pentru că greutatea corporală vine la pachet cu o mulțime de factori de influență, precum sex, stil de viață, activitate sportiva, preferințe culinare, somn.
Greutatea ideală ar trebui să fie relaționată doar cu starea de sănătate, cel mai indicat pentru a o stabili fiind medicul nutriționist, specialist în acest domeniu. Astăzi, găsim la tot pasul diete, ceaiuri sau alimente minune care promit multe, însă ne pot pune în real pericol sănătatea. De asemenea, în mediul online există foarte multe tipuri de calculatoare de greutate, care funcționează după varii criterii. Este foarte importat să știm că în calculul greutății ideale un medic nutriționist va ține cont mereu de particularitățile și informațiile esențiale furnizate de pacient, precum vârsta, înălțimea, indicele de masă corporală, istoricul medical, raportul talie-șold, estimarea metabolismului bazal, sex.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Indicele de masă corporală pentru estimarea greutății ideale în funcție de înălțime este un etalon recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru faptul că nu oferă valori fixe, ci intervale destul de confortabile din punct de vedere psihologic al greutății considerate normale.
IMC = greutatea corporală în kg/înălțime în metri la pătrat
Organizația Mondială a Sănătății interpreteaza astfel valorile IMC:
Însă, această formulă nu ține cont de procentul de grăsime din organism în raport cu masa musculara. Astfel, s-a ajuns la o alta formulă, numită indicele adipozității corporale IAC. Acesta se calculează ca fiind raportul dintre circumferința șoldurilor și înălțime. Însă, această formulă a fost studiată îndeosebi pe populatii hispanice și afro-americane.
O altă metodă de calculare a greutății ideale este formula Lorenz, care ia în calcul raportul dintre greutate, sex și înălțime. Iată cum se calculează:
O alta formulă des utilizată este cea a Societății Metropolitane de Asigurări New York, pe care o foloseau în stabilitea riscurilor de boală a asiguraților: Greutatea Ideală = 50 + 0.75 x [Î (cm) – 150)] + (V – 20)/4, pentru bărbati, iar în cazul femeilor valoarea obtinută se înmulțește cu 0.9.
Dupa cum se poate observa, nu este un răspuns precis și la obiect la întrebare „Ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime și vârstă”. Toate valorile enumerate sunt pur orientative. Doar un medic specialist îți poate stabili greutatea ideală, personalizată, în funcție de istoricul tău medical, nevoile, stilul de viață, pentru a nu fi afectată în niciun fel sănătatea organismului.