Home » Știri » Ce aliment îngrașă mai mult ca zahărul. Avertismentul lansat de un cunoscut medic nutriționist

Ce aliment îngrașă mai mult ca zahărul. Avertismentul lansat de un cunoscut medic nutriționist

Violeta Badea / 18.02.2021, 12:40
Ce aliment îngrașă mai mult ca zahărul. Avertismentul lansat de un cunoscut medic nutriționist

Ce aliment îngrașă mai mult ca zahărul. Avertismentul lansat de un cunoscut medic nutriționist. Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui aliment care îngrașă mai mult ca zahărul. Muți o îndrăgesc și o folosesc cu încredere pentru îndulcirea ceaiului, dar se pare că au intrat doar într-o capcană. În acest articol veți afla care este acest aliment și ce avertisment a lansat cunoscutul medic nutriționist.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a dezvaluit ce aliment ingrasa mai mult ca zaharul
Medicul nutritionist Mihaela Bilic a dezvaluit ce aliment ingrasa mai mult ca zaharul

Ce aliment îngrașă mai mult ca zahărul

Te-ai întrebat vreodată ce aliment îngrașă mai mult ca zahărul? Ei bine, mierea ne aduce mai multe kilograme în plus și nu ne ajută să slăbim așa cum credeam cu toții. Deși este percepută drept un produs cu efecte pozitive asupra organismului, în realitate mierea reprezinta doar o „capcana dulce”.

„Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea,as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei,” avertizează renumitul medic nutriționist Mihaela Bilic.

Cum de este posibil? Simplu! Mierea conține anumite molecule pe care corpul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic. Mai exact, aceasta este un dizaharid cu compoziție identică cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoză.

Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere. Tocmai de aceea ea se absoarbe mai repede în sânge, având un indice glicemic mai mare decât zahărul ceea ce declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare.

Care este diferenta dintre miere si zahar. Care ingrasa mai mult
Care este diferenta dintre miere si zahar. Care ingrasa mai mult

Diferența dintre zahăr și miere

Dacă este să comparăm zahărul și mierea, diferențele sunt următoarele. Așadar, din punct de vedere energetic, comparate la greutate egală, zahărul are mai multe calorii față de miere. Astfel, zahărul are 4 cal/g, iar mierea 3 cal/g. Însă, dacă analizăm din punctul de vedere al consistenței mierea este foarte densă, de la volume egale va conține mai multe calorii.

O altă diferență este că mierea este lichidă, iar zahărul îl regăsim în stare solidă. Astfel, mierea ocupă mai puțin spațiu în comparație cu cristalele de zahăr, așa că trebuie considerată un „zahăr topit”, spune nutriționistul Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. Mai jos vă prezentăm diferența de calorii la o linguriță din fiecare ingredient:

  • o linguriță de zahăr = 4-5 grame = 16-20 calorii
  • o linguriță de miere = 8-10 grame = 25-30 calorii

Singurul avantaj pe care îl are mierea în raport cu zahărul este puterea de îndulcire. Astfel,un ceai se îndulcește mai repede dacă folosim o cantitate mică de miere, în schimb ca să obținem același gust avem nevoie de o cantitate mai mare de zahăr.

o măsură de miere = 1,5 măsuri de zahăr ca și putere de îndulcire

În final, nutriționistul a spus că prestigiul mierii în raport cusănătate nu are justificare atunci când e vorba de cura de slăbire. Mierea e un condiment, nu un aliment de bază și trebuie consumată cu măsură, similar zahărului. Astfel, cele două ne ajută să le consumăm strict pentru plăcerea gustului.