Home » Când, unde, cum » De ce obișnuiesc pisicile să dărâme obiecte. Explicația oferită de un medic veterinar

De ce obișnuiesc pisicile să dărâme obiecte. Explicația oferită de un medic veterinar

Manolică Anca / 08.05.2021, 16:48
De ce obișnuiesc pisicile să dărâme obiecte. Explicația oferită de un medic veterinar

Sigur te-ai întrebat și tu, măcar o dată, de ce obișnuiesc pisicile să dărâme tot felul de obiecte prin casă. Ei bine, un medic veterinar vine cu o explicație cât se poate de complexă despre acest obicei al patrupedelor. Combină trei activităţi într-una singură. Iată explicația specialistului.

De ce obișnuiesc pisicile să dărâme obiecte

Cu siguranță ți-ai surprins și tu vreodată pisica în timp ce dărâma un obiect de pe dulap, masă sau orice altă suprafață sau se cuibărea într-o cutie. De altfel, mulți stăpâni de pisici ajung să se plângă de faptul că felinele lor împing obiectele. după care se uită cu multă nonșalanță în timp ce obiectul respectiv cade. Deși acest obicei al pisicilor este unul dintre cele mai enervante, explicația este foarte simplă și cât se poate de logică.

Specialistul spune că pisicile sunt niște animale foarte curioase și interesate să exploreze mediul în care se învârte și învață, încă de mici, să interacționeze cu un obiect străin prin atingere. Prin dărâmatul lucrurilor, ele combină trei activităţi într-una singură: explorează mediul, învaţă cât de grele sunt lucrurile din jur şi profită de atenţia pe care o obţine de la stăpânul său.

„Sunt curioase în legătură cu mediul. Şi când sunt lucruri pe masă, pot să înveţe multe deplasând aceste lucruri cu lăbuţa. Pot să înveţe ce greutate au aceste lucruri, dacă pot să facă zgomot, poate să le placă sunetul pe care îl face un obiect pe care îl dărâmă”, a explicat medicul veterinar.

Caută mereu atenție din partea stăpânului

Odată ce ai primit în viața ta o pisică nu te vei mai sătura de toate giumbușlucurile pe care aceste simpatice și drăgălașe animăluțe le fac pentru a-ți atrage atenția. Iar când o pisică vrea sa îți atragă atenția, atunci va apela la toate metodele pentru a reuși asta.

„S-ar putea chiar să le placă atenţia pe care o primesc de la tine atunci când răstoarnă ceva în casă. Aşa că atunci când ai o pisică, trebuie să te asiguri că este pe cât posibil într-un mediu sigur. Ca să nu distrugă nimic ce ţi se pare preţios. Dar, în acelaşi timp, vrei să le oferi diferite zone pe care să le poată explora pentru că le place acest lucru. Niveluri diferite, perspective pe care le pot avea, şi lucruri pe care să le poată muta, ca să aibă cu ce să se joace la îndemână în mediul în care se află”, a adăugat medicul veterinar.

Piscile își demonstrează afecțiunea în cele mai bizare moduri
Piscile își demonstrează afecțiunea în cele mai bizare moduri

Cum mai caută pisicile atenție

Pisicile își demonstrează afecțiunea în moduri diferite față de oameni sau alte animale, motiv pentru care, uneori, acestea nu sunt recunoscute de proprietari ca atare ori sunt ratate. Dar dacă te întrebi vreodată dacă pisica ta te iubește, ei bine, fii sigur că da! Deși acțiunile ei sunt ciudate, cu siguranță nu sunt mai puțin însemnate. Iată cele mai comune obiceiuri ale pisicilor prin care își arată afecțiunea:

  • Mieunatul puternic – cum metoda principală de comunicare a pisicilor este mieunatul, acesta va varia în tonalitate și volum, în funcție de ce dorește să spună;
  • Se așează pe laptopul tău – sau tabletă, ziar, carte, revistă, farfurie .. orice obiect care se bucură de atenția ta, în defavoarea ei. Prin acest mod, ea arată cu insistență că ea este cel mai important lucru din viața ta, iar toate celelalte obiecte trebuie să devină neînsemnate, atunci cand ea te onorează cu prezența;
  • Aduce cadouri – contrar aparențelor, pisicile vor sa își facă „parinții” fericiți, iar aceasta este una dintre metode. Bineînțeles că, la final, așteaptă laudele binemeritate.
  • Te fixează cu privirea – imaginează-ți cum e să te trezești, iar la câțiva centrimetri de tine să stea pisica ațintindu-te cu privirea sa tăioasă.
  • Împinsul cu capul – este unul dintre cele mai drăguțe comportamente pe care le afișează pisica. Nu doar că este drăguț de privit, dar este un semn sigur că pisica ține la tine.
  • Frământatul cu lăbuțele – pisicile încep să „frământe” încă de când doar niște puiuți și sunt alăptați. Acest comportament se transformă în afecțiune la maturitate, moment în care ea subliniază foarte clar că o faci să se simtă iubită și confortabil.