Home » Când, unde, cum » De ce pisicile se ascund în locuri înalte. Așa se explică de ce adoră să doarmă la înălțime

De ce pisicile se ascund în locuri înalte. Așa se explică de ce adoră să doarmă la înălțime

Manolică Anca / 20.04.2022, 10:12
De ce pisicile se ascund în locuri înalte. Așa se explică de ce adoră să doarmă la înălțime

Dacă analizăm comportamentul felinelor, observăm rapid că odihna este o parte vitală a rutinei lor. În medie, pisicile dorm între 12 și 16 ore pe zi. Iar numărul orelor este chiar mai mare atunci când sunt foarte tinere sau bătrâne. Pisicuțele dorm pentru că organismul lor este încă în curs de dezvoltare, iar pisicile vârstnice dorm adesea mai mult pentru că organismul lor este obosit. Dar, totuși, de ce le place să doarmă la înălțime?

De ce iubesc pisicile locurile la înălțime

Pisicile sunt cunoscute ca fiind niște creaturi extrem de pretențioase. Ele cer atenție atunci când le convine, dar resping îmbrățișarea cu stăpânul lor atunci când nu le convine. Sunt pretențioase la mâncare, pot părea distante și indiferente și sunt mai degrabă fericite să se descurce singure în cea mai mare parte a timpului.

Această atitudine pretențioasă se extinde adesea chiar și la obiceiurile lor de dormit. Mulți stăpâni au constatat că au cumpărat degeaba acele căsuțe speciale, pentru că pisicile nu s-au arătat interesate să doarmă în ele. Sunt mofturi sau există un motiv ascuns pentru acest comportament? Descoperim împreună în rândurile de mai jos.

Ce spun experții în comportamentul animalelor

Potrivit acestora, majoritatea pisicilor preferă să doarmă și să stea în locuri cu puncte de observație bune. Acest lucru vine din instinctul lor de a se proteja, iar o poziție înaltă pentru a dormi sau a se odihni le oferă un avantaj pentru a observa orice potențial pericol din jurul lor. O mare parte din acest instinct provine de la strămoșii lor.

De ce iubesc pisicile locurile la înălțime
De ce iubesc pisicile locurile la înălțime

Primele pisici erau vânători care trăiau în sălbăticie, iar abilitatea lor de a se cățăra însemna că aveau unde să se ascundă pentru a se feri de prădătorii mai mari. Prin urmare, cățăratul și faptul de a fi la înălțime era ceva natural, iar acest lucru a fost transmis pisicilor pe care le avem astăzi ca animale de companie.

Este posibil ca și pisica ta să prefere spațiile mici și închise, în special atunci când doarme. Din nou, acest lucru vine din nevoia de a se simți protejată. Multe pisici adoră să doarmă în cutii de carton care sunt închise pe toate laturile, deoarece astfel au un singur punct de intrare pe care să fie supravegheate în timpul somnului, ceea ce le reduce vulnerabilitatea.

Odată ce pisica ta își găsește locul perfect pentru a dormi, s-ar putea să fie fericită acolo pentru o vreme. Dar, în multe cazuri, este posibil să observi că ea va schimba locul după câteva luni. Experții sugerează că acesta provine din faptul că pisicile sunt creaturi extrem de curate, care detestă murdăria și praful.

Prin urmare, dacă zona în care dorm devine prea murdară sau dacă se schimbă mirosul, pisica va căuta cel mai probabil un alt loc unde să doarmă.