Home » Când, unde, cum » De ce pizza e rotundă. Motivul pentru care cutia ei este pătrată

De ce pizza e rotundă. Motivul pentru care cutia ei este pătrată

Manolică Anca / 05.02.2022, 15:14
De ce pizza e rotundă. Motivul pentru care cutia ei este pătrată

Pizza ia diferite forme și dimensiuni în întreaga lume, dar cea rotundă este cea mai des întâlnită și consumată cam peste tot. Am încercat cu toții diferitele arome, varietatea de topping-uri disponibile, diferitele tipuri de blaturi, dar te-ai întrebat vreodată de ce pizza e rotundă și de ce vine într-o cutie pătrată? Îți spunem noi!

De ce pizza e rotundă

Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare mâncăruri din lume. Poți să te apropii de aproape orice străin pe stradă și să îl întrebi care este mâncarea lui preferată, și există șanse mari ca pizza să apară printre primele opțiuni în mintea lui.

Totodată, una dintre cele mai frecvente întrebări legate de pizza este „de ce e rotundă?”, ceea ce demonstrează că mulți oameni sunt cu adevărat curioși să afle de ce are de obicei această formă. Unele pot fi dreptunghiulare sau pătrate, dar majoritatea sunt rotunde.

Ei bine, află că aluatul de pizza era inițial compus doar din drojdie, apă și făină. După ce acesta crește, este întins până la subțirimea dorită, este rotit manual în aer pentru a elimina cocoloașele și, prin această metodă, se creează o formă circulară. Iar în timpul coacerii aluatului de pizza, o formă circulară este mai economică, deoarece duce la o gătire și încălzire uniformă.

O formă rotundă înseamnă, de asemenea, că pizza poate fi ușor împărțită în bucăți egale și tăiată diametral. Forma ajută, totodată, și la distribuirea cu ușurință a topping-urilor și a aromei.

Pizza este unul dintre cele mai populare preparate din toată lumea
Pizza este unul dintre cele mai populare preparate din toată lumea

Și de ce cutia este pătrată?

O altă întrebare care ne vine în minte este de ce o pizza rotundă vine într-o cutie pătrată? Avem un răspuns și la această întrebare, desigur. Sunt două motive bine întemeiate:

1. Este greu să faci o cutie rotundă

Toți producătorii de cutii și ambalaje dispun de mașinării pentru a face o cutie rotundă, dar acest lucru necesită timp și muncă în plus. Pentru că o cutie pătrată poate fi formată dintr-o singură foaie de carton. De asemenea, se pare că pentru cutiile rotunde este nevoie de cel puțin patru secțiuni separate care trebuie presate împreună cu ajutorul unui utilaj special.

Costurile de retehnologizare a mașinii care face cutiile de pizza sunt costisitoare, iar producătorii de pizza nu văd niciun motiv pentru a investi atât de mulți bani în fabricarea unei cutii doar pentru a transporta o pizza. Cutiile pătrate le fac, de asemenea, mai ușor de depozitat, deoarece sunt mai stabile în comparație cu cele rotunde.

2. O cutie pătrată păstrează pizza mai sigură

O cutie pătrată are o „balama” mare și stabilă în comparație cu cea rotundă, de aceea este greu de deteriorat. Cutia pătrată oferă, de asemenea, mult spațiu pentru a așeza o pizza rotundă, iar acest spațiu face mai ușor pentru toată lumea să își pună pizza pe cutie.

Totodată, colțurile cutiei împiedică pizza să alunece, de aceea o formă pătrată este o necesitate dacă dorești ca pizza ta să fie livrată proaspătă și caldă. Un alt punct forte al cutiei pătrate este faptul că mai există spațiu pentru elemente suplimentare, cum ar fi sosurile.