Home » Când, unde, cum » De ce poartă doctorii discul metalic pe cap. Ce semnificație are, de fapt

De ce poartă doctorii discul metalic pe cap. Ce semnificație are, de fapt

Manolică Anca / 27.06.2022, 10:35
De ce poartă doctorii discul metalic pe cap. Ce semnificație are, de fapt

Cu siguranță ai observat și tu că medicii poartă anumite obiecte aproape în permanență cu ei. Nelipsitul halat alb, stetoscopul agătat în jurul în jurul gâtului sau ascuns în buzunar, dar și un accesoriu ciudat, discul metalic pe care doctorii în poartă pe cap. Care este funcția acestui obiect și ce semnificație are, de fapt.

Ce semnifică discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap

Medicii au avut dintotdeauna un profil fizic care se distinge de toată lumea. Printre obiectele mai puțin cunoscute pe care ei le folosesc este discul metalic ciudat purtat în jurul capului. Ce semnificație are acesta?

Ei bine, discul este cunoscut sub numele de oglindă de cap și îi ajută pe otolaringologi (ORL, sau medici de urechi, nas și gât) să vadă diverse cavități corporale de interes. Pentru a folosi acest dispozitiv, medicul înclină oglinda în jos, deasupra unui ochi, privind prin gaura centrală.

Apoi, se îndreaptă o sursă de lumină spre suprafața concavă a oglinzii, reflectând și luminând gaura întunecată în cauză. În esență, cavitatea se poate vedea fără ca sursa de lumină să obstrucționeze vederea medicului.

Medicii au nevoie de multă practică pentru a învăța să poziționeze cât mai corect atât oglinda, cât și propriul cap pentru a reflecta lumina în mod corespunzător și a oferi cea mai bună vedere. Fiind purtate frecvent, ele au devenit o modalitate facilă de a oferi o reprezentare stereotipică a unui medic, deși folosirea unei oglinzi în centrul frunți, spre deosebire de deasupra unui ochi, nu este cu adevărat exactă.

Cu ce încep să fie înlocuite

În prezent, însă, doctorii nu prea aleg să mai folosească discul metalic pe cap. Ei optează în schimb pentru faruri cu fibră optică, care oferă iluminare fără a fi atât de greu de perfecționat. Medicii instruiți pe oglinda convențională pentru cap pot alege să o folosească în continuare. Iar programele de rezidențiat încă încorporează oglinda. Dacă este folosită în mod corespunzător, ea poate arunca o lumină foarte puternică.

Oglinda a fost inventată de un medic francez pe nume Levert, care a folosit-o pentru prima dată pentru a examina laringele. Această tehnică a fost ușor modificată mai apoi de către un medic german care a folosit o lumânare de ceară ca sursă de lumină. Potrivit Mental Floss, Johann Nepomuk Czermak este cel cunoscut ca fiind inventatorul oglinzii de cap așa cum o știm astăzi, prezentând-o lumii medicale în anul 1858.

La fel ca multe alte instrumente medicale, discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap se folosește în anumite circumstanțe. O oglindă de cap ar putea fi cea mai bună alegere pentru examinarea unui copil care se zbate, deoarece are propria sursă de lumină și poate fi ușor de manevrat.