Home » Știri » Motivul nebănuit pentru care medicii poartă halate verzi sau albastre, atunci când operează

Motivul nebănuit pentru care medicii poartă halate verzi sau albastre, atunci când operează

Manolică Anca / 26.02.2021, 16:14
Motivul nebănuit pentru care medicii poartă halate verzi sau albastre, atunci când operează

Motivul nebănuit pentru care medicii poartă halate verzi sau albastre, atunci când operează. Sigur te-ai întrebat și tu, măcar o dată, acest lucru, deși în majoritatea timpului îi vedem în halate albe. Mai mult, albul este asociat și curățeniei. Iată care este explicația.

Motivul nebănuit pentru care medicii poartă halate verzi sau albastre, atunci când operează

Tradiționala uniformă a medicilor, halatul alb, este folosită de sute de ani în lumea medicală. El a fost utilizat pentru prima dată de Jeffrey P. Gold, un faimos medic american. Înainte de a se introduce halatul alb, doctorii purtau halate negre, fiind considerată o culoare sobră. În prezent, halatul alb nu este imperativ, dar a rămas o unformă universală pentru aceștia, un simbol al profesiei medicale, care conferă oricărui purtător o dimensiune respectabilă. Așadar, albul este asociat în continuare cu seriozitate, puritate și perfecțiune.

În ceea ce privește halatele doctorilor din timpul operațiilor, până în anul 1914, acestea erau albe. Însă, problema acestora era albul lor imaculat care îi orbea pe medicii în timp ce operau, fiind tentați să mute privirea de pe pacient. Astfel, s-a trecut la halatele verzi, pentru că s-a considerat că favorizează procesul de adaptare a ochilor unui chirurg. Efectul este foarte asemănător cu cel din timpul iernii, atunci când razele de soare se reflectă în zăpadă și parcă simțim că orbim.

Dar de ce verde sau albastru

Acum că am motivul nebănuit pentru care medicii poartă halate verzi sau albastre, atunci când operează, este momentul să aflăm și de ce s-au ales fix aceste culori. De ce nu sunt mov sau galbene? Ei bine, explicația este foarte simplă: verdele și albastru sunt culorile opuse roșului în spectrul luminii vizibile.

Verdele îi ajută pe medici să vadă mai bine
Verdele îi ajută pe medici să vadă mai bine

Verdele îi ajută pe medici să vadă mai bine din două motive. În primul rând poate reămprospăta viziunea la lucrurile roșii, inclusiv sângele unui pacient în timpul intervenției chirurgicale. Astfel, uitându-se la ceva verde, ochii devin mai sensibili la variațiile culorii roșii. În al doilea rând, o concentrație profundă asupra culorii roșii poate duce la iluzii dacă apoi privirea este mutată pe o suprafață albă. Iar aceste iluzii aveau șanse foarte mari de apariție dacă un doctor își schimba privirea de la sânge la halatul alb al colegului. Astfel, medicii sunt mai atenți la operație, scăzând șansele de a greși în timpul unei astfel de proceduri.

Halatul alb provoacă stare de anxietate?

Chiar dacă menționat mai sus că halatul alb este purtat de majoritatea medicilor, sunt unii dintre ei care îl asociază cu veștile rele, motiv pentru care unii medici pediatri și psihiatri au renunțat la el pentru a nu-și neliniști pacienții. În general, copiii asociază halatul alb cu injecțiile și durerea, motiv pentru care se agit și plâng atunci când merg la control. De asemenea, și psihiatrii au observat că halatul alb le produce o anumită stare de nervozitate pacienților lor.

Mai mult, unele studii au concluzionat că halatul alb le provoacă pacienților stări de anxietate. Într-un articol publicat în The Journal of the American Medical Association, se vorbește chiar de o afecțiune numită hipertensiune de halat alb. Rar întâlnită, dar reală, mai ales în rândul pacienților care au frică de mersul la medic. Totuși, există și analize care demonstrează contrariul, și anume faptul că unii oameni se simt în siguranță în compania unui doctor. În definitiv, totul vine de la creier și depinde de percepția pe care pacientul o are despre medici și medicină în general.