Home » Când, unde, cum » De ce și cum se formează curcubeiele. Semnificațiile profunde mai puțin știute

De ce și cum se formează curcubeiele. Semnificațiile profunde mai puțin știute

Alexandru Cazacu / 20.09.2021, 09:48
De ce și cum se formează curcubeiele. Semnificațiile profunde mai puțin știute

Cu siguranță, curcubeul este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, care a fascinat oamenii încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, cum se formează curcubeiele? Ei bine, acest lucru îl veți afla în rândurile următoare.

De ce și cum se formează curcubeiele

Majoritatea dintre noi ne bucurăm atunci când vedem un curcubeu, mai ales atunci când afară e senin afară. Din punct de vedere științific, curcubeul este un fenomen optic care se formează atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De obicei, curcubeul se poate observa imediat după ploaie, când soarele se apropie de linia orizontului.

Centrul acestui fenomen natural este în partea opusă soarelui față de observator. De obicei curcubeul apare imediat după o ploaie, când soarele se află o altitudine mai mică. În contact cu picăturile de apă, lumina este descompusă prin refracție, în frecvențe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil. Culorile curcubeului sunt diferite pentru că lumina este reflectată diferit.

O parte din lumina albă este reflectată din interiorul picăturii de apă la contactul cu marginea opusă a acesteia, iar cealaltă parte se descompune în momentul când lumina iese din stropul de apă. În ceea ce privește ordinea culorilor, aceasta este de la roșu în exteriorul curcubeului la violet în interiorul acestuia (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet). Câteodată, atunci când vizibilitatea este mai bună, se poate observa și un curcubeu secundar, mai slab, concentric cu cel principal.

Cum se formează curcubeiele
Cum se formează curcubeiele

Ce înseamnă curcubeul apărut în vis

Apariția în vis a curcubeului poate avea mai multe înțelesuri. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, curcubeul din vis este asociat cu o personalitate deschisă și sociabilă. Dacă curcubeul este în vis deasupra capului, atunci acesta este un semn de noroc.

Dacă în vis curcubeul este frumos, acest lucru arată că ai putea să te împaci cu unele persoane. De asemenea, curcubeul care iese din nori ar putea însemna sfârșitul plictiselilor. Totodată, vei avea noroc dacă curcubeul din vis este înspre răsărit. Pe de altă parte, dacă curcubeul este văzut seara, acesta ar putea fi un semn de primejdie.

Lucruri mai puțin știute despre curcubeu

Știați că fiecare dintre noi vedem propriul curcubeu? Ei bine, se pare că acest lucru este posibil pentru că fiecare persoane percepe diferit culorile.

Cerul de deasupra curcubeului are o nuanță mai închisă decât cel din interiorul acestuia.

Nu vom putea vedea niciodată capătul unui curcubeu. Din ce cauza? Cu cât ne apropiem mai mult de el, curcubeul se îndepărtează, așadar nu vom vedea niciodată capătul acestuia.

Centrul unui curcubeu este indicat întotdeauna de poziția umbrei tale.

Incașii credeau că, curcubeul este un dar de la Zeul Soare.

Curcubeul poate fi observat numai atunci când ești cu spatele la Soare;

În timpul verii, nu ai să vezi niciodată un curcubeu după ora 9.00 și înainte de 16:00. Asta pentru că  un astfel de fenomen optic poate fi văzut numai dacă soarele se află pe cer la un unghi mai mic de 42 de grade față de observator.