Home » Când, unde, cum » De unde provine, de fapt, Lumina Sfântă de la Ierusalim. Minune imposibil de contestat. VIDEO

De unde provine, de fapt, Lumina Sfântă de la Ierusalim. Minune imposibil de contestat. VIDEO

Manolică Anca / 19.04.2022, 10:18
De unde provine, de fapt, Lumina Sfântă de la Ierusalim. Minune imposibil de contestat. VIDEO

În fiecare an, de Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Evenimentul spectaculos are loc an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie din Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Dar, totuși, de unde provine Lumina Sfântă de la Ierusalim, cum se aprinde ea? Află în rândurile de mai jos.

Lumina Sfântă de la Ierusalim

În perioada sărbătorilor pascale, Ierusalimul devine cel mai important loc pentru credincioșii din lumea întreagă. Oameni de peste tot vin să ia Sfânta Lumină direct de la Mormânt și, totodată, să asiste la minunea incredibilă despre care oamenii vorbesc an de an.

În Vinerea Mare, după slujba Prohodului, se sting toate lumânările și candelele din interiorul Sfântului Mormânt, intrarea acestuia fiind mai apoi sigiliată. Se face acest lucru tocmai pentru a nu exista vreo suspiciune cu privire la veridicitatea aprinderii lumânărilor.

Ceremonia primirii Sfintei Lumini se oficiază de către Patriarhul Teofil în timpul slujbei Vecerniei din Sâmbăta Mare. Ea începe la ora 12:00, iar cei care asistă la slujbă înconjoară Mormântul timp de trei ore. După procesiune, Patriarhul rupe sigiliul și intră cu două mănunchiuri a câte 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde Lumina Sfântă coboară şi le aprinde.

„Mormântul este pecetluit cu ceară curată. În jurul orei 12:00 intră în biserică Patriarhul grec ortodox și începe tradiționala procesiune care constă în înconjurarea de trei ori a sfântului Mormânt. După procesiune se scot pecețiile de pe mormânt și clericul care are în grijă obiectele și smintelile liturgice duce înăuntru candela care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

Apoi, în jurul orei 12:00, Patriarhul se dezbracă de vesmintele arhierești, arătând astfel totală smerenie față de Hristos, rămânând îmbrăcat numai cu un stihar alb”, au explicat reprezentanții BOR, pentru Impact.ro.

Focul nu arde în primele secunde

Înainte de a intra, Patriarhul este controlat amănunțit, după care Sfântul Mormânt este desigilat și acesta pătrunde în prima încăpere numită Capela Îngerului. Lespedea în fața căruia patriarhul îngenunchează și începe să se roage se află în cea de-a doua încăpere. După aproximativ 20 de minute, au explicat reprezentanții BOR, o scânteie dumnezeiască, subțire ca o rază de foc, coboară pe vata pusă pe deasupra Sfântului Mormânt.

De unde provine Lumina Sfântă de la Ierusalim
De unde provine Lumina Sfântă de la Ierusalim

La început, aceasta nu este o flacără, ci este un fel de sferă sfărâmicioasă, care nu arde și poate fi atinsă în primele secunde. Mai apoi, sunt aprinse cele două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, iar patriarhul iese din Mormântul Sfânt și împarte Lumina către delegații din toată lumea. Este, potrivit reprezentanțiilor Bisericii, o minune de necontestat până în zilele noastre.

„Patriarhul adună cu mâinile sale vata aprinsa de o flacără galben verzuie, pune vata aprinsă în două cupe de aur și iese cu ele în Capela Îngerului.

Apoi, aprinde două mănuchiuri cu câte 33 de lumânări, în prezența oficialului musulman, iar cupele aprinse le dă prin două ferestre mici celor doi diaconi ortodocși care așteaptă afară. În cele din urmă, Patriahul iese cu cele două făclii aprinse în fața Mormântului Sfânt și strigă: Veniți de luați lumină!”, au mai spus reprezentanții BOR.

Există și voci care spun că ar fi o înșelătorie

Încă de pe vremea când Ierusalimul era sub conducerea musulmanilor au existat și voci sceptice cu privire la această minune, dar era tolerat pentru că pelerinii care călătoreau special pentru a fi martori la eveniment aduceau venituri consistente.

De asemenea, în ciuda mărturiilor și dovezilor oficiale, de-a lungul anilor, în mediul online au apărut o mulțime de contestatari care au susținut că ar fi vorba, de fapt, despre fosfor alb. Aceasta are capacitatea de autoaprindere, atunci când intră în contact cu oxigenul.