Home » Când, unde, cum » Minunea din Noaptea de Înviere. Cine sunt oamenii căroria li se aprind lumânările singure. Ce se petrece la Mormântul Sfânt

Minunea din Noaptea de Înviere. Cine sunt oamenii căroria li se aprind lumânările singure. Ce se petrece la Mormântul Sfânt

Violeta Badea / 30.04.2021, 14:01
Minunea din Noaptea de Înviere. Cine sunt oamenii căroria li se aprind lumânările singure. Ce se petrece la Mormântul Sfânt

Minunea din Noaptea de Înviere. Cine sunt oamenii căroria li se aprind lumânările singure. Modul în care se aprinde Lumina Sfântă de Paște reprezintă una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creștinii din întreaga lume. De-a lungul timpului, necredincioșii au spus că este o fraudă sau o simplă reacție chimică normală. Ce se petrece, de fapt, la Mormântul Sfânt și cine sunt oamenii cărora li se aprind lumânările singure veți afla din materialul următor.

Minunea din Noaptea de Înviere

Minunea din Noaptea de Inviere
Minunea din Noaptea de Inviere

Lumina Sfântă de la Ierusalim este minunea care se petrece în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștilor. Credincioșii spun că aceasta este un dar divin și o percep ca pe un semn venit de la Dumnezeu. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617 d.Hr. Tradiția spune că în seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.

Aceștia au rolul de a verifica atent dacă obiectele din interior conțin vreo sursă de foc. De asemenea, aceștia verifică piatra Sfântului Mormânt, apoi îl percheziționează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului. După ce s-au pus la punct toate aceste detalii importante, se sting toate luminile și se sigilează ușa Mormântului Sfânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și alte sigilii.

Cine sunt oamenii căroria li se aprind lumânările singure

Părintele Patriarh Teofil
Părintele Patriarh Teofil

În Sâmbăta Mare are loc slujba vecerniei, iar Patriarhul Ierusalimului, împreună cu episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini, pornesc în procesiune de la Patriarhia Ierusalimului către Biserica Sfântului Mormânt. Patriarhul Ierusalimuluiva este cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini adunați în fiecare an la locul acesta extrem de sfânt.

Conform tradiției, Părintele Patriarh Teofil, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, înconjoară mormântul de trei ori, înainte de a intrat în interior. Odată ajuns acolo, Patriarhul renunță la veşmintele arhiereşti și rămâne îmbrăcat doar cu un stihar alb. Următorul pas este acela de a lua patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări. Cifra nu este aleasă întâmplător, ci  reprezintă excact numărul anilor pe care i-a trăit Iisus pe pământ.

Ulterior, Patriarhul îngenunchiază și citește o rugăciune specială, iar toată suflarea așteaptă în tăcere Lumina Sfântă. Singurii gălăgioși sunt arabii creştini care aleargă prin biserică și se roagă în limba lor să vină lumina. După un timp, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, ca o scânteie de fulger, care trece prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.

Legenda spune că în primele 33 de minute aceasta nu arde, după care se transformă în flacără. În final, Părintele Patriarh Teofil adună cu mâinile lumina şi o aşează în vasul de aur. De asemenea, acesta ia două buchete de lumânări, le aprinde şi strigă: „Veniţi de primiţi Lumină!”. După acest moment, patriarhul este ridicat pe brațe de credincioși şi este purtat prin toată biserica până la altar, împărţind Sfânta Lumină.