Home » Știri » Știri sociale » Imagini incredibile de la Paștele din 2020, când doar preoții aveau voie să participe la Slujba de Înviere. FOTO

Imagini incredibile de la Paștele din 2020, când doar preoții aveau voie să participe la Slujba de Înviere. FOTO

Manolică Anca / 27.04.2021, 17:07

„Veniţi de luaţi Lumină!” nu s-a mai auzit la fel în Noaptea de Înviere din 2020. Asta pentru că enoriașii au fost nevoiți să audă aceste cuvinte din fața micilor ecrane, nicidecum din curtea lăcașurilor de cult, cum erau obișnuiți până atunci. Pentru prima dată în istoria ortodoxiei, o pandemie a reușit să schimbe regulile de desfășurare a Slujbei de Înviere. Iată câteva imagini incredibile de la Paștele din 2020, când doar preoții aveau voie să participe la slujbă.

Imagini incredibile de la Paștele din 2020

O seară tristă pentru istoria ortodoxismului. Cam așa s-ar putea descrie, în doar câteva cuvinte, Noaptea de Înviere din anul 2020. Deși minunea Învierii Domnului ne bucură an de an sufletele, anul trecut parca nu s-a mai simțit la fel. A fost mai trist ca niciodată. Într-o lume stăpânită de un virus nemilos, regulile impuse au făcut ca Slujba de Înviere să arate cu totul și cu totul diferit. Pentru prima oară în istorie, toți credincioșii au fost nevoiți să audă frumoasele cuvinte „Veniţi de luaţi Lumină!” din fața micilor ecrane.

Dacă în anii trecuți eram obișnuiți să vedem milioane de oameni adunați în curțile lăcașurilor de cult din toată țara pentru a lua lumina Învierii Domnului, în 2020 am avut parte de imagini foarte triste. Slujbele s-au oficiat fără credincioși, preoții oferind lumină doar câtorva voluntari echipați în combinezoane de protecție, care au împărțit, mai apoi, lumina la casele credincioșilor.

În 2020, Lumina Învierii a fost adusă credincioșilor de către voluntarii în combinezoane
În 2020, Lumina Învierii a fost adusă credincioșilor de către voluntarii în combinezoane

Starea de urgență ne-a lăsat un gust amar

În anul 2020, Paștele ortodox a picat pe 19 aprilie. Deși în acea perioadă țara noastră se afla încă la debutul pandemiei de coronavirus, Starea de Urgență era deja impusă. Aceasta prevedea restricții drastice în vederea împiedicării răspândirii Covid-19, motiv pentru care și Bisericile au fost nevoie să se supusă acestora.

Patriarhia a îndemnat ca regulile stricte să fie respectate în toate parohiile din România, astfel că Slujba de Înviere a trebuit să se desfășoare fără credincioși. Hotărârea a venit ca urmare a Ordonanței Militare Nr. 2, care a dispus ca slujbele să se desfășoare doar cu preoți.

Aceștia au răspuns cu strictețe solicitărilor autorităților, în galeria foto putând fi văzute niște imagini incredibile de la Paștele din 2020, surprinse în comuna Piatra, județul Teleorman. În aceste fotografii se poate observa cu tristețe cum în curtea lăcașului de cult nu este nici urmă de enoriași. Sunt doar preoții care săvârșesc, într-o liniște deplină, Sfânta Liturghie.

Imagini incredibile de la Pastele din 2020
Imagini incredibile de la Pastele din 2020

Cum se va desfășura slujba în Noaptea de Înviere în 2021

Credincioșii din toată țara au așteptat cu sufletul la gură anunțul autorităților, pentru că nu și-ar mai dori ca niciodată să se mai repete scenariul de anul trecut. Cu toată că încă ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, oamenii își doresc să poată merge singuri să ia lumina sfântă și să primească bucuria minunii Învierii Domnului în curtea bisericilor.

Din fericire, veștile sunt ceva mai bune anul acesta. Autoritățile au anunțat că în Noaptea de Înviere vom putea circula fără restricții până la 5 dimineața și că vom putea participa liniștiți la sfintele slujbe. Însă, va trebui să respectăm cu stricteșe toate măsurile sanitare impuse de autorități.