Home » Când, unde, cum » De unde provine numele Herăstrău și câți kilometri are o tură completă de parc

De unde provine numele Herăstrău și câți kilometri are o tură completă de parc

Alexandru Cazacu / 25.04.2022, 14:04
De unde provine numele Herăstrău și câți kilometri are o tură completă de parc

Fără doar și poate, Lacul Herăstrău este unul dintre cele mai frumoase lacuri din Capitală. Cu toate acestea, nu mulți știu că acesta a luat naștere prin asanarea unei zone mlăștinoase, situată la vremea respectivă în marginea orașului. Află în continuare de unde provine numele Herăstrău, câți kilometri are o tură completă de parc și multe alte detalii despre celebrul lac din București.

Detalii mai puțin cunoscute despre Lacul Herăstrău

După cum spuneam, Lacul Herăstrău din București a luat naștere între anii 1930 și 1935, prin asanarea unei zone mlăștinoase, aflată pe atunci la periferia orașului. Nicolae Caranfil a fost arhitectul acestei modificări. De fapt, tot el este și cel care a electrificat Capitala și a realizat sistemul de apă și canalizare, proiectând sistematizare bălților din jurul orașului (Herăstrău, Băneasa, Tei și Floreasca).

„Sub domnia Regelui nostru Carol II, Primarii Capitalei fiind Dem Dobrescu, Al. Donescu, în anii 1932-1937 s’a făcut asanarea mlaștinelor Colentinei, înfăptuindu-se lacurile Băneasa, Herăstrău, Floreasca, prin mari lucrări la Buftea, precum și derivarea de ape din râul Ialomița la Bilciurești, ca să însănătoșească Capitala Țării și să o înfrumosețeze. Această lucrare a fost făcută de Uzinele Comunale București, Director Gen. fiind ing. Nicolae Caranfil”, se arată pe placa memorială de la intrarea în Muzeul Satului din București.

De unde provine numele Herăstrău

De asemenea, nu sunt mulți cei care știu de unde provine numele Lacului Herăstrău. Denumirea lacului vine de la forma populară a ferestrăului. Se pare că, lângă heleșteul cumpărat de către Șerban Cantacuzino era un ferestrău de tăiat lemne.

Acesta funcționa cu ajutorul apelor curgătoare ale râului Colentina și s-a dovedit a fi foarte rentabil pentru moșie. Aici se prelucra lemnul utilizat la construcțiile din Capitală.

De unde provine numele Herăstrău și câți kilometri are o tură completă de parc
De unde provine numele Herăstrău și câți kilometri are o tură completă de parc

Câți kilometri are o tură completă de parc

Cu o suprafață de aproximativ 74 de hectare Lacul Herăstrău este alimentat de râul Colentina, iar acum este utilizat pentru sport și agrement. Pentru a preveni inundațiile, malurile sale au fost îndiguite.

Malurile lacului au o lungime totală de aproape 7 km, iar lungimea aleii care îl înconjoară este de circa 5,9 kilometri. În ceea ce privește volumul de apă, acesta este de 2.3 milioane metri cubi de apă. În perioada regimului comunist, pe malul celebrului lac din București funcționau un număr de 32 de baze sportive. După Revoluție, majoritate bazelor nautice au dispărut de pe suprafața terenului, iar în locul lor au fost construite restaurante și locuințe de lux.

Parcul Herăstrău

De-a lungul anilor, pe malurile lacului s-a dezvoltat Parcul Herăstrău. Acesta ocupă o suprafață de aproximativ 110 hectare și joacă un rol esențial în timpul migrațiilor anuale pentru mai multe specii de păsări rare.

Una dintre atracțiile principale din Parcul Herăstrău este Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti. Acesta este un muzeu etnografic în aer liber și arată viața tradițională a satului românesc.

Există multe alte atracții în Parcul Herăstrău. Cei mici se pot juca în voie, iar adulții pot vizita locuri populare, cum ar fi Insula Trandafirilor sau Grădina Japoneză. De asemenea, pe lac se organizează și plimbări cu vaporașul.