Home » Când, unde, cum » De unde provine termenul Abracadabra și ce înseamnă de fapt

De unde provine termenul Abracadabra și ce înseamnă de fapt

Manolică Anca / 17.06.2021, 10:33
De unde provine termenul Abracadabra și ce înseamnă de fapt

„Abracadabra, hocus pocus preparatus” este expresia copilăriei noastre, pe care o auzeam cu toții în numerele de magie sau le foloseam chiar și noi, în calitate de mici magicieni, când încercam tot felul de trucuri. Hai să aflăm, însă, de unde provine termenul Abracadabra și ce înseamnă de fapt.

De unde provine termenul Abracadabra

Dacă astăzi auzim termenul „abracadabra” înainte ca un magician să scoată, ca prin minune, un iepure din pălărie, se pare că acum sute de ani în urmă oamenii credeau de fapt că acest cuvânt reprezenta o vraja magică. Motiv pentru care, de-a lungul timpului, termenul a stârnit interesul multor cercetători.

Studiile efectuate au carătat faptul că expresia a fost folosită pentru prima dată în secolul al II-lea d.Hr.. Aceasta a apărut în cartea lui Quintus Sammonicus Serenus, intitulată „De Medicina Praecepta Saluberrima” sau „Liber Medicinalis”. Formula magică era rostită în incantațiile medicilor – „vraci” din acele vremuri, ori inscripționată pe amuletele acestora, fiind folosită în procesul de vindecare a bolilor.

„Boala pe care grecii o numesc hemitritaeos este mai mortală. Nici unul dintre strămoșii noștri nu a putut numi această boală în limba noastră și nici nu au simțit nevoia. Pe o bucată de pergament, scrieți așa-numita „abracadabra” de mai multe ori, repetând-o pe linia de mai jos; dar scoateți sfârșitul, astfel încât, treptat, litere individuale, pe care le veți lua de fiecare dată, lipsesc din cuvânt.

Continuați până când (ultima) literă face vârful unui con. Nu uitați să înfășurați acest lucru cu lenjerie și să-l atârnați de gât. Mulți oameni spun că untura de leu este eficientă…”, se arată într-un fragment din roman.

Talismanul „Abracadabra”
Talismanul „Abracadabra”

Ce înseamnă de fapt

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Sammonicus să fi inventat acest cuvânt și se crede că a mai fost folosit și înainte. Există câteva teorii în ceea ce privește proveniența acestui termen. În primul rând, ar fi putut fi derivat din cuvântul magic „abraxas” ale cărui litere, în numerologia greacă, se adaugă la 365, numărul de zile ale unui an. Astfel, s-ar putea ca primii înțelepți să fi crezut că acesta este un cuvânt puternic și au creat cumva „abracadabra”, tranformându-l într-un „leac”.

Pe de altă parte, termenul ar putea fi derivat din cuvintele ebraice pentru „tată, fiu și duh sfânt”: „ab, ben și, respectiv, ruach hakodesh”. Mai intuitiv, ar putea fi derivat și din expresia aramaică „avra kadavra”. Fanii lui Harry Potter cu siguranță știu că asta a folosit JK Rowling când venea cu blestemul ucigaș „avada kedavra”. De altfel, ea a declarat, în cadrul unui interviu, că fraza originală însemna „să fie distrus lucrul”, ceea ce s-ar potrivi bine cu teoria vindecării.

De asemenea, oricât de ciudat sau pueril ar părea astăzi, oamenii purtau talismane de fel cu conul „abracadabra” așa cum a descris Sammonicus. Se credea că vindecă bolile, febra și alte probleme. Sigur, nu este decât un efect placebo asupra purtătorului, dar oamenii păreau a avea încredere. Ulterior, oamenii au renunțat la superstiția abracadabra și, până în secolul XIX, tradiția purtatului talismanului la gât a dispărut.