Home » Life & Style » De ce potcoava aduce noroc. Talismanul protector, unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura europeană

De ce potcoava aduce noroc. Talismanul protector, unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura europeană

Violeta Badea / 08.03.2021, 13:28
De ce potcoava aduce noroc. Talismanul protector, unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura europeană

De ce potcoava aduce noroc. Talismanul protector, unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura europeană. Încă din timpurile străvechi, oamenii au vrut să devină mai fericiți, mai bogați și mai sănătoși. Astfel, strămoșii noștri au observat că unele obiecte, imagini și simboluri sunt capabile să își îndeplinească visele și dorințele. Printre ele se numără: trifoiul cu patru foi, hornarul și potcoava. În acest articol vom vorbi despre potcoavă. De ce oamenii consideră că aduce noroc și care este povestea din spatele acestei credințe?

De ce potcoava aduce noroc

Este imposibil să nu fi auzit măcar o dată în viață că potcoava aduce noroc, mai ales dacă ai copilărit la țară. Pe timpuri, fiecare casă avea agațat un astfel de obiect deasupra porților și ușilor de la intrare. Oamenii credeau cu tărie că potcoava le va aduce belșug sau îi va apăra de necazuri și de duhuri rele.

Simbolul potcoavei nu este cunoscut doar în țara noastră, ci are o reputație la nivel mondial, fiind întâlnit în Europa, Statele Unite ale Americii, dar și la egipteni și islamici. Dar de unde a plecat această tradiție? Ei bine, se pare că oamenii au asociat potcoava cu norocul, deoarece, cu mult timp în urmă, meseria de fierar era considerată a fi extrem de norocoasă pentru că era la mare căutare, iar cei care ajungeau să o practice nu duceau grija zilei de mâine. De asemenea, ideea a plecat și de la materialul din fier din care era confecționată potcoava. Material rezistent în timp, un simbol al forței.

Potcoava unui cal este considerat a fi un simbol al norocului
Potcoava unui cal este considerat a fi un simbol al norocului

Care este legenda potcoavei

Ca orice lucru care a rezistat în timp, potcoava are și o legendă. Englezii au lansat povestea precum că Sfântul Dunstan, patron al fierarilor, aurarilor și bijutierilor, a fost mereu îndemnat să facă ceva rău de diavol. Astfel, spiritul răului i-ar fi poruncit să îi potcovească calul.  Duncan s-a prefăcut că este de acord și când Diavolul nu a fost atent, l-a potcovit chiar pe el.

Îndurerat și neputincios, Necuratul l-a rugat să-i scoată potcoava, Sfântul Duncan i-a pus o singură condiție: să promită că nu va mai intra niciodată în vreo casă ce avea atârnată o potcoavă deasupra uşii.

Cum se agață potcoava

Pentru a avea parte de noroc, belșug și bunăstare, potcoava trebuie agățată într-un anumit mod, altfel poți avea parte doar de necazuri. Potcoava se agață de un stâlp de lemn sau de tocul ușii și se poziționează cu brațele în sus, sub forma literei „U”. Doar în acest fel este aducătoare de noroc.

În cazul în care nu respecți această regulă și o poziționezi invers, norocul se pierde. Această tradiție s-a transmis în România, în alte popoare se spune că este mai bine să aşezi potcoava cu capetele în jos, în aşa fel încât norocul să se răstoarne asupra casei şi a oricui trece pe sub uşa de la intrare.

Tradiția mai spune că o potcoavă cu adevărat norocasă dacă a fost folosită și dacă o găsești pe stradă cu cuiele în ea. În popor se spune că cel care găsește psimbolul norocos trebuie să o apuce cu mâna dreaptă, să scuipe unul dintre capete şi să-și pună o dorinţă.