Home » Când, unde, cum » Descoperire uimitoare! Ce au găsit oamenii de știință într-un mormânt din China. Au rămas uluiți

Descoperire uimitoare! Ce au găsit oamenii de știință într-un mormânt din China. Au rămas uluiți

Manolică Anca / 03.09.2021, 11:32
Descoperire uimitoare! Ce au găsit oamenii de știință într-un mormânt din China. Au rămas uluiți

Descoperire uimitoare într-un mormânt din China! Oamenii de știință au rămas uluiți când au dat peste scheletele îmbrățișate a doi îndrăgostiți. Când au fost îngropate rămășitele descoperite.

Descoperire uimitoare în China

Oamenii de știință au descoperit în luna iunie 2020 rămășițele scheletice de la doi îndrăgostiți, care fuseseră îngropați împreună. Ceea ce i-a uimit cu adevărat pe oamenii de știință a fost faptul că, deși înmormântați în urmă cu mai bine de 1.500 de ani, scheletele acestora erau îmbrățișate.

Mormântul, unic de altfel, a fost descoperit în timpul lucrărilor de excavare într-un cimitir care fusese dezvăluit, la rândul lui, în timpul lucrărilor de construire din provincia Shanxi. Cimitirul avea în jur de 600 de morminte de la Xianbei, un grup antic de nomazi care veneau din nordul Chinei și care a fost asimilat de cultura Han. Potrivit formelor mormintelor și bunurilor ceramice regăsite în cimitir, acesta data de pe vremea Dinastiei Nordice Wei (între 386 și 534 e.n.).

Un sacrificiu din partea femeii?

Oamenii de știință sunt de părere că este foarte posibil ca femeia să se fi sacrificat în așa fel încât să poată fi îmormântată alături de soțul său. Aceste păreri sunt întărite și de inelul din metal care a fost găsit pe degetul inelar al femeii, de la mâna stângă. De asemenea, este posibil să fi fost și invers: femeia să fi murit, iar soțul s-a sacrificat. Însă, potrivit cercetărilor, scenariul este puțin probabil, pentru că femeia pare să fi avut o stare de sănătate mai bună decât soțul său.

Descoperire uimitoare într-un mormânt din China
Descoperire uimitoare într-un mormânt din China

Bărbatul ar fi avut o înălțime de aproximativ 161,5 centimetri și avea câteva răni, inclusiv un braț rupt, o parte a unui deget lipsă de la mâna dreaptă și pinteni de os pe piciorul drept. El a murit probabil între 29 și 35 de ani, sunt de părere cercetătorii.

Femeia, în schimb, era destul de sănătoasă când a murit. Avea o înălțime de aproximativ 157,1 centimetri și avea doar câteva probleme dentare. A murit probabil între 35 și 40 de ani.

„Mesajul este clar: soț și soție, îmbrățișați pentru eternitate în viața de apoi”

Înmormântările comune nu sunt neobișnuite în China, iar acest mormânt cu „două schelete îmbrățișate pentru eternitate” este prima descoperire de acest fel făcută la ei în țară. Totodată, descoperirea ar putea reflecta schimbările de atitudine față de iubire în rândul chinezilor de la acea vreme.

„Acesta este primul cuplu îmbrățișat descoperit vreodată în China”, a declarat Qian Wang, cercetător și profesor în cadrul Departamentului de Științe Biomedicale de la Colegiul de Medicină Dentară Texas A&M.

Având în vedere că această descoperire este unică în China, arheologii au decis să nu excaveze în totalitate rămășițele. În schimb, ei au rămas îmbrățișați astfel încât rămășițele să poată fi expuse la muzeu în viitor.

Scena reflectă, Cel mai probabil, devotamentul celor doi din timpul vieții. „Mesajul este clar: soț și soție, îmbrățișați pentru eternitate în viața de apoi”, spun cercetătorii în studiul lor, conform Science Alert.