Home » Știri » Descoperire inedită! Ce s-a găsit în vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, locul unde a fost îngropată și Veronica Micle

Descoperire inedită! Ce s-a găsit în vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, locul unde a fost îngropată și Veronica Micle

Alexandru Cazacu / 01.06.2021, 16:23
Descoperire inedită! Ce s-a găsit în vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, locul unde a fost îngropată și Veronica Micle

Descoperire mai puțin obișnuită în vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, de lângă Biserica ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. Tot în acest cimitir a fost înmormântată și muza poetului Mihai Eminescu, Veronica Micle. Ce s-a găsit în morminte, puteți afla în continuare.

Ce s-a găsit în vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, locul unde a fost îngropată și Veronica Micle

La biserica ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” s-au efectuat pentru conservarea monumentului istoric, așadar a fost nevoie și de o săpătură arheologică preventivă. Ei bine, cu această ocazie, arheologii Complexului Muzeal Neamț au descoperit și vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec. În urma săpăturilor arheologice, s-au deschis peste 70 de morminte, care fac parte din primul cimitir al mănăstirii, unde s-au găsit mai multe obiecte, printre care o sticlă etanș cu un document de hârtie în interior, monede și două cruciulițe de lemn, potrivit Agerpres.

Potrivit arheologului Vasile Diaconu, cimitirul a funcţionat de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până aproape de finele secolului al XIX-lea. Se pare că cea mai cunoscută mărturie este chiar mormântul Veronicăi Micle, cea care a avut o influență extraordinară asupra marelui poet Mihai Eminescu.

”A fost o cercetare arheologică foarte interesantă şi care a oferit descoperiri deosebite. Chiar de la prima suprafaţă investigată am avut bucuria să descoperim un recipient de sticlă, etanş, care avea în interior un document de hârtie.

Respectiva sticluţă a fost aşezată la baza fundaţiei bisericii, cel mai probabil în momentul construirii edificiului, în anul 1844. Din zona cercetată avem şi câteva monede, care urmează să fie restaurate şi care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele”, a declarat responsabilul ştiinţific al cercetărilor arheologice, dr. Vasile Diaconu, potrivit antena3.ro.

Cruciulițele din secolul al XIX-lea

Potrivit specialistului, în trecut, alături de persoanele decedate se punea o cărămidă pe care era trecut numele persoanei și anul în care a murit. Astfel de cărămizi au fost găsite și la Văratec, care ar putea să ofere arheologilor informații importante despre identitatea celor îngropați aici. Mai mult de atât, o coroborare a numelor de pe cărămizi cu informațiile din arhivele mănăstirii ar putea duce la identificarea respectivilor membri ai mănăstirii.

Ce s-a descoperit în cimitirul vechi al Mănăstirii Văratec
Ce s-a descoperit în cimitirul vechi al Mănăstirii Văratec / Foto: Arheolog Vasile Diaconu

Spre surprinderea arheologilor, în urma săpăturilor au fost descoperite două cruciulițe din lemn, în două morminte diferite, care, potrivit arheologului sunt descoperiri extrem de rare. De asemenea, dr. Vasile Diaconu susține că aceste obiecte de cult pot fi restaurate.

”Una dintre surprizele săpăturilor de la Văratec o constituie tocmai descoperirea a două cruciulițe de lemn, în două morminte diferite. Când mi-a fost semnalată prima piesă de către colegul Stigleț Ionuț am știut că suntem în fața unei situații dificile, care presupunea salvarea imediată a cruciuliței.

La puțin timp am avut noroc și am găsit și a doua piesă, iar atunci i-am contactat pe colegii de la Laboratorul Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei Suceava, care ne-au dat primele indicații despre modul de prelevare și conservarea primară”, a adăugat Vasile Diaconu.