Home » Când, unde, cum » Descoperiri bizare despre civilizațiile antice. Cum se desfășura exorcismul antic. O imagine veche de 3500 de ani dezvăluie totul

Descoperiri bizare despre civilizațiile antice. Cum se desfășura exorcismul antic. O imagine veche de 3500 de ani dezvăluie totul

Alexandru Cazacu / 06.03.2022, 18:06
Descoperiri bizare despre civilizațiile antice. Cum se desfășura exorcismul antic. O imagine veche de 3500 de ani dezvăluie totul

De multe ori, atunci când o persoană face ceva neobișnuit, cei din jurul acestora se grăbesc să folosească expresia „Unde a ajuns lumea?”. Cu toate acestea, oamenii au fost întotdeauna ființe ciudate. Ei făceau lucruri mai puțin obișnuite încă din cele mai vechi timpuri și vor continua să le facă mult timp de acum încolo. În acest context, noi vă vom prezenta astăzi o serie de descoperiri bizare despre civilizațiile antice.

Descoperiri bizare despre civilizațiile antice

Nu de puține ori, arheologii fac descoperiri uimitoare, scoțând la iveală tot felul de artefacte bizare civilizațiilor din vremuri de mult apuse. În următoarele rânduri vă vom prezenta unele dintre ridicole lucruri care s-au aflat vreodată despre strămoșii noștri.

Canabisul în China antică

Se pare că, în urmă cu peste 2.500 de ani, oamenii din munții Chinei antice inhalau fum de canabis. În timpul unor săpături în zona cimitirului Jirzankal, arheologii au descoperit dovezile în acest sens. Cercetătorii au studiat arzătoarele de tămâie descoperite în sit și au găsit reziduuri de canabis. Se crede că acestea datează de secole.

Reziduurile erau foarte bogate în THC, (substanță pshihoactivă din planta respectivă) iar oamenii de știință au concluzionat că urmele găsite pe țevi aveau o concentrație mult mai mare decât planta de canabis găsită în zonă. Așadar, cercetătorii sunt de părere că, în cele mai vechi timpuri, locuitorii din zonă adunau sau chiar cultivau tulpinile de canabis pentru proprietățile plantei de modificare a stării, potrivit listverse.com.

Vopseaua făcută cu sânge uman

Înaintea incașilor, mai multe civilizații au trăit în zona pe care astăzi o cunoaștem drept Peru. Prin 1990, cercetătorii au descoperit un mormânt Sicán vechi de peste un mileniu. Acesta era situat sub templul Huaca Loro.

Săpăturile au scos la iveală mai multe obiecte bizare, inclusiv scheletul unui bărbat vopsit în roșu. Acesta era înconjurat de osemintele a două femei și a doi copii. Pe craniul bărbatului era lipită o mască de aur, pictată tot în roșu. Istoricii sunt de părere că sicanii au folosit cinabru pentru a colora masca și osemintele. Cu toate acestea, nu înțelegeau de ce masca a stat lipită o perioadă atât de îndelungată.

Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au dezlegat misterul. În urma analizelor, s-a constatat că la realizarea vopselei s-a folosit sânge uman și albuș de ou.

Descoperiri bizare despre civilizații antice
Descoperiri bizare despre civilizații antice – mască de aur vopsită cu cinabru

Exorcismul antic

Muzeul Britanic din Londra adăpostește un artefact ce ascunde o poveste interesantă. Mai exact, este vorba despre o tabletă veche de peste trei milenii. Oamenii de știință sunt de părere că desenul de pe acest artefact este cea mai veche reprezentare făcută unei fantome. Ba chiar mai mult de atât, pe tabletă ar fi și unele instrucțiuni pentru exorcizare.

Expert în civilizații antice, Dr. Irving Finkel susține că tableta arată un tânăr care însoțește fantoma unei femei înapoi în lumea de dincolo. Pe spatele artefactului ar exista instrucțiuni pentru a ajuta spiritele moarte să părăsească tărâmul celor vii.

Scribul recomandă crearea a două figurine (bărbat și femeie). Acestea trebuie să fie îmbrăcate și să li se ofere unele obiecte, printre care un pieptene și un pat. Ritualul trebuie făcut la răsăritul soarelui prin recitarea unei incantații lui Shamash, zeul mesopotamian al soarelui.

Hobiții din insula Flores

Unele descoperiri științifice sunt cu adevărat mai bizare decât ficțiunea. Un caz concret a fost descoperirea în 2003 a „hobbiților” pe insula Flores din Indonezia. Nu este vorba despre personajele din „Lord of The Rings”, oamenii de știință au descoperit oasele micului hominid antic „Homo floresiensis”, pe care l-au numit rapid „Hobbitul”, potrivit rd.com.

Primul schelet descoperit vreodată a aparținut unei femei adulte. Aceasta avea 1,06 metri, iar la început, cercetătorii au crezut că oasele mici ar fi aparținut unui om cu microcefalie, o afecțiune caracterizată printr-un cap mic și statură mică. Însă ulterior au fost descoperite și alte schelete de dimensiuni similare, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că era vorba de o întreagă specie.