Home » Life & Style » Timp liber » Descoperire incredibilă! Cui aparțin de fapt cele 15 schelete găsite în beciul lui Benjamin Franklin

Descoperire incredibilă! Cui aparțin de fapt cele 15 schelete găsite în beciul lui Benjamin Franklin

Alexandru Cazacu / 13.09.2021, 13:24
Descoperire incredibilă! Cui aparțin de fapt cele 15 schelete găsite în beciul lui Benjamin Franklin

Benjamin Franklin este cu siguranță unul dintre cei mai importanți oameni din istoria Statelor Unite, mai ales datorită rolului pe care l-a avut la formarea țării. Printre invențiile sale se numără lentilele bifocale și scaunul balansoar. Acestea sunt lucrurile știute despre Benjamin Franklin, însă există și unele lucruri mai puțin cunoscute despre inventatorul și politicianul american.

Cui aparțin de fapt cele 15 schelete găsite în beciul lui Benjamin Franklin

Printre lucrurile mai puțin știute despre Benjamin Franklin este descoperirea celor 15 schelete din beciul său. Osemintele au fost descoperite în 1998, când cei din organizația ”Friends of Benjamin Franklin House” au vrut să restaureze casa din Londra unde a locuit acesta pe vremea când era emisar al coloniilor americane.

Ei bine, lucrările au fost întrerupte după ce sub podeaua casei au fost descoperite oasele unor oameni și cele a unor animale. Se pare că în acel loc a fost grădina politicianului. Potrivit medicului legist, oasele erau vechi de aproximativ 200 de ani, așadar nu a fost nevoie de o anchetă penală. Cu toate acestea, de unde au provenit osemintele?

O echipă formată din Simon Hillson și colegii săi de la Institutul de Arheologie din Londra a fost chemată pentru a studia oasele. Așadar, dintr-o groapă de circa un metru adâncime au fost scoase peste 1.200 de fragmente de oase. Cel mai probabil, acestea sunt rămășițele unei școli de anatomie, care era condusă de William Hewson, ginerele proprietăresei casei în care locuia Franklin.

Cui aparțin cele 15 schelete găsite în beciul lui Benjamin Franklin
Cui aparțin cele 15 schelete găsite în beciul lui Benjamin Franklin

Școala de anatomie a lui Hewson

William Hewson este cunoscut pentru cercetările sale  cu privire la sânge și sistemul limfatic. Omul de știință și-a deschis propria școală de anatomie. Oasele umane ar fi provenit de la 15 indivizi și aveau urme de disecție de la instrumentele chirurgicale. Mai exact, un femur prezenta urme clare de tăiere, cel mai probabil în urma unui proces de amputare. De asemenea, bucățile de craniu prezintă urme de trepanare, procedeu prin care se elibera presiunea asupra creierului.

Cu toate acestea, cele mai importante dovezi care leagă osemintele descoperite de școala lui Hewson sunt o parte din coloana vertebrală a unei broaște țestoase și puțin mercur. De asemenea, în groapa respectivă au mai fost găsite și alte obiecte care au legătură cu studiul anatomic, care devenise foarte popular în Anglia acelor vremuri.

La vremea respectivă, procurarea de cadavre pentru cercetări anatomice era foarte grea, iar disecțiile nu erau legale. Așadar, cel mai probabil unele dintre cadavrele folosite de Hewson au provenit de la hoți, care le furau din cimitire. În 1770, Hewson a făcut un experiment în demonstrat cum curge mercurul printr-o broască țestoasă, pentru a scoate în evidență sistemul limfatic.

Benjamin Franklin era foarte cunoscut și influent în Europa. Așadar, cu ajutorul său, Hewson a fost ales membru al Royal Society. Ba chiar mai mult de atât, el a primit Medalia Copley pentru munca sa în domeniul anatomiei. Din nefericire, era periculos să lucrezi în acest domeniu. Asta o demonstrează și decesul lui Hewson, care și-a găsit sfârșitul după ce a făcut septicemie în timpul unei disecții din 1774, potrivit incredibilia.ro.