Home » Când, unde, cum » Diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu. Cum a luat naștere piatra prețioasă. FOTO

Diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu. Cum a luat naștere piatra prețioasă. FOTO

Alexandru Cazacu / 19.01.2022, 16:11
Diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu. Cum a luat naștere piatra prețioasă. FOTO

Un diamant negru a fost scos la vânzare de către o casă de licitații din Dubai. Bijuteria extrem de rară se numește „Enigma”, iar unii sunt de părere că ar fi venit din Cosmos. Cum a luat naștere diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu și ce spun oamenii de știință din acest punct de vedere, puteți afla în continuarea articolului.

Diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu

Conform oamenilor de știință, diamantul de 555,55 carate ar fi fost creat fie la impactul unui meteorit cu Pământul, fie a fost adus de un asteroid care s-a prăbușit pe Terra. După cum susțin reprezentanții casei de licitații Sotheby’s, un diamant negru de această mărime și fațetat natural este foarte rar.

Casa de licitații menționată se așteaptă să vândă piatra extrem de prețioasă cu o sumă de peste 6,8 milioane de dolari, potrivit jurnaliștilor de la CNN.

Diamante vechi de miliarde de ani

Cunoscute și sub denumirea de diamante Carbonado, aceste diamante negre pot avea o vechime cuprinsă între 2,6 și 3,8 miliarde de ani și conțin urme de azot și hidrogen (elemente care se găsesc spațiul cosmic). De asemenea, ele prezintă și urme de osbornit, acesta fiind un mineral ce se găsește în meteoriți, conform sursei citate.

„Vânzarea acestuia reprezintă o oportunitate unică în viață de a dobândi una dintre cele mai rare minuni cosmice, vechi de miliarde de ani”, a spus Nikita Binani, specialist în bijuterii la casa de licitații Sotheby’s din Londra, într-un comunicat de presă.

Forma unică a nestematei este inspirată de simbolul oriental Hamsa, care este un semn de protecție și reprezintă „cinci” în arabă. Pe lângă cele 555,55 carate, piatra extrem de rară conține și exact 55 de fațete, sau fețe. Potrivit celor de la Sotheby’s, în trecut, diamantele negre care sunt fațetate s-au vândut cu sume care depășesc 10.000 de lire sterline per carat.

Diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu. Cum a luat naștere piatra prețioasă
Diamantul despre care se crede că ar fi venit din spațiu. Cum a luat naștere piatra prețioasă / Foto: Profimedia

De ce nu sunt diamante în România

Deși subsolul țării noastre este foarte bogat în resurse naturale, aici nu se găsesc diamante. Care este motivul? Ei bine, răspunsul este foarte simplu și ține de formarea acestora. De-a lungul anilor, geologii au studiat despre cum se formează diamantele, unele dintre cele mai dure materiale de pe Terra.

În urma cercetărilor, specialiștii au observat că în magma primordială s-au sortat unele elemente după densitate și alte proprietăți. Deplasare plăcilor tectonice, orogeneza, eroziunea, sedimentarea și fenomenele vulcanice au redistribuit elementele chimice, amestecându-le. Așadar, în România se găsește petrol, gaze naturale, aur, argint, uraniu, cupru, zinc, și alte minerale, însă nu și diamante.

După cum susțin experții în acest domeniu, la noi în țară nu au existat condiții favorabile formării diamantelor. După cum am menționat și mai sus, aceste pietre prețioase sunt extrem de dure și au nevoie de presiuni și temperaturi foarte ridicate pentru a se forma. Se pare că pentru formarea lor sunt necesare temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius și mii de atmosfere.

Potrivit celor de la natgeo.ro, toate aceste condiții au loc la adâncimi foarte mari unde, în lipsa oxigenului, atomii de carbon sunt comprimați, iar astfel se creează rețeaua cristalină compactă, de cub centrat, a diamantului. Se pare că acesta este și motivul pentru care, diamantele s-au format  în foarte puține locuri pe Pământ, mai ales în acolo unde scoarța continentală este groasă.