Home » Știri » Știri sociale » Comoara de neprețuit a României. Deține 60% din rezerva totală din Europa a acestei resurse

Comoara de neprețuit a României. Deține 60% din rezerva totală din Europa a acestei resurse

Alexandru Cazacu / 19.05.2021, 16:17
Comoara de neprețuit a României. Deține 60% din rezerva totală din Europa a acestei resurse

Nu mulți știu acest lucru, însă România are o comoară de neprețuit. Țara noastră deține 60% din rezerva totală din Europa a celei mai dorite resurse de pe Pământ. Despre ce resursă naturală este vorba, vă vom spune în continuare.

România deține 60% din rezerva totală din Europa a acestei resurse naturale

Mai exact, România este una dintre țările cu cele mai bogate resurse subterane de apă, având aproximativ 2.500 de izvoare și 60% din apele minerale din Europa. Cu toate acestea, nu suntem chiar în afara oricărui pericol în ceea ce privește o criză la nivel hidrologic. Mai departe vă vom spune care sunt efectele lipsei de apă la nivel mondial, ce impact are aceasta asupra țării noastre și care sunt riscurile ca acest element natural vital să fie complet epuizat.

În fiecare an, pe plan global, aproximativ 1 milion de oameni mor din cauza consumului de apă infestată sau a lipsei acesteia. Ba chiar mai mult de atât, circa 850 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, în ciuda faptului că 70% din suprafața Terrei este acoperită de apă, potrivit businessmagazin.ro.

România deține 60% din rezervele de apă din Europa

Cu toate că deținem aproximativ 60% din rezervele de apă ale Europei, potrivit specialiștilor, România exploatează doar 20% dintre acestea. În urmă cu aproape 10 ani, compania Rio Bucovina preciza că apa îmbuteliată din România se ridică la aproximativ 11,3 milioane de hectolitri, însemnând o cantitate de 0,16 litri de apă pe zi, pentru o persoană.

”Potențialul de consum al pieței în ceea ce privește apa îmbuteliată este așadar departe de a fi atins, consumul potențial putând să ajungă undeva la peste 35 de milioane de hectolitri pe ani. Cu toate acestea, creșterea estimată a consumului este una moderată, de aproximativ 5% pe an”, se arăta la vremea respectivă într-un comunicat al companiei, potrivit zf.ro.

Comoara de neprețuit a României. Deține 60% din rezerva totală de apă din Europa
Comoara de neprețuit a României. Deține 60% din rezerva totală de apă din Europa

Milioane de oameni aflați în pericol din cauza lipsei de apă potabilă

Nu mai puțin de patru milioane de oameni s-au aflat în situația de a rămâne fără apă potabilă, după o perioadă de secetă care a durat trei ani de zile, iar resursele de apă stocate în rezervorul orașului au fost aproape complet epuizate. Este vorba despre cel mai mare oraș din Africa de Sud, Cape Town. La vremea respectivă, primarul orașului, Patricia De Lille, anunța adoptarea unor măsuri drastice pentru a putea face față situației fără precedent în care se afla orașul din Africa de Sud. Potrivit oamenilor de știință, țările din întreaga lume s-ar putea confrunta la un moment dat cu o astfel de criză, indiferent de numărul de izvoare pe care îl dețin.

Poate părea imposibil ca apa potabilă să se termine, în condițiile în care 70% din suprafața Planetei albastre este formată din apă, totuși, nu mulți oameni știu că procentul apei dulci de pe Terra este de doar 2,5%, iar o mare parte din această cantitate fiind stocată în gheaţă și zăpadă. În concluzie, populația globului pământesc are acces imediat la doar 1% din resursele totale de ape dulci, mai scrie sursa citată.