Home » Când, unde, cum » Diferența dintre metru cub și metru ster. Ce semnificație are fiecare în parte

Diferența dintre metru cub și metru ster. Ce semnificație are fiecare în parte

Alexandru Cazacu / 07.11.2021, 18:02
Diferența dintre metru cub și metru ster. Ce semnificație are fiecare în parte

Cu siguranță, toți cei care cumpără lemne de foc, atunci când le ajunge mașina cu lemne în curte, se întreabă dacă nu cumva au primit o cantitate mai mică decât cea pentru care au plătit. Așadar, în rândurile de mai jos veți afla care este diferența dintre metru cub și metru ster, dar și ce semnificație are fiecare parte.

Care este diferența dintre metru cub și metru ster

Există mai multe metode de măsurare a lemnului, însă cele mai comune unități de măsură sunt metrul cub și metrul ster. Cu toate că mulți știu care este diferența dintre cele două, pentru unii acesta rămâne un adevărat mister. Așadar, haideți să vedem care este diferența dintre un metru cub și un metru ster.

Ei bine, în ceea ce privește metrul ster, acesta este de fapt o stivă de lemne cu lungimea, lățimea și înălțimea de 1 metru. Cu toate acestea, spre deosebire de metrul cub, volumul util al unui metru cub este mult mai mic, astfel apar și confuziile cu privire la cele două unități de măsură. Practic, un metru ster este un metru cub cu foarte multe goluri, în timp ce un metru cub de lemne este o stivă cu laturile de 1 metru, însă fără goluri între lemne.

Care este diferența dintre metru cub și metru ster
Care este diferența dintre metru cub și metru ster

Cât cântărește un metru ster de lemne

Ei bine, aici diferențele sunt destul de semnificative, deoarece un metru ster de lemne ar fi echivalent cu aproximativ 0,66 metri cubi. Însă acest lucru nu este precis, deoarece în cazul unui metru ster nu se poate vorbi despre o cantitate exactă de lemn, pentru că aceasta poate fi diferită în funcție de cum au fost așezate lemnele și de grosimea lor. Evident, cu cât este lăsat mai mult loc liber, cu atât mai mică va fi cantitatea de lemne.

De asemenea, este important să menționăm faptul că un metru ster de lemne are o greutate cuprinsă între 500 și 600 kg (în cazul lemnelor de foc uscate). În concluzie, pentru a ajunge la greutatea unui metru cub de lemn de esență tare, vom avea nevoie de mai bine de 1,5 m steri din același lemn. Cu toate acestea, dacă lemnul este ud, greutatea unui metru cub de lemn tare poate ajunge la aproximativ 700 – 750 de kilograme.

Sfaturi utile la achiziționarea lemnelor

Așadar, acum că știi toate aceste lucruri, trebuie să le și pui în aplicare atunci când mergi să cumperi lemne. De asemenea, dacă decizi să achiziționezi lemne la metru ster, trebuie să fii atent ca acestea să fie așezate cât mai bine, adică să nu existe foarte mult spațiu liber între ele.

Totodată, este recomandat ca lemnele pe care urmează să le cumperi să fie cât mai uscate. De asemenea, o variantă perfectă ar fi să cântărești lemnele pe care le cumperi, pentru a putea face unele diferențe. Primăvara, lemnele au un preț mai scăzut, tocmai de aceea este bine să le cumpărăm în această perioadă. Ba chiar mai mult de atât, în caz că lemnele pe care le cumpărăm sunt verzi, acestea vor avea suficient timp să se usuce.