Home » Life & Style » Cât costă o tonă de lemne în 2021

Cât costă o tonă de lemne în 2021

Manolică Anca / 20.04.2021, 17:49
Cât costă o tonă de lemne în 2021

Prețul lemnelor de foc reprezintă o precupare constantă pentru cele mai mule persoane care locuiesc în mediul rural. Fie că le folosesc pentru încălzirea locuințelor în perioadele reci de timp, fie că le folosesc pentru producția de legume în solar, acestea sunt căutate în majoritatea perioadelor din an. Iată cât costă o tonă de lemne în 2021.

Ce lemne să folosim pentru foc

Odată cu instalarea frigului, apare și necesitatea încălzirii locuinței pentru a-ți asigura confortul și relaxarea de care ai nevoie, indiferent că te afli la bloc, la casa sau într-o cabană la poalele munților. Chiar dacă astăzi locuințele mai noi construite au sisteme de încălzire moderne, pe gaz, totuși, șemineul pe lemne rămâne, în continuare, la modă. Pe lângă design-ul deosebit pe care îl oferă, acesta are și costuri mai scăzute. Și, bineînțeles, rămân majoritare casele mai vechi, cele care au fost contruite cu varianta tradițională de încălzire a locuinței, cea a sobelor pe lemne.

Indiferent că vorbim despre șeminee sau sobe, în ambele cazuri trebuie să știi ce tip de lemn să folosești și cum să-l pregătești pentru a le asigura funcționarea la capacitate maximă și o durată cât mai mare de viață. Ținând cont de faptul că fiecare tip de lemn oferă beneficii diferite, unul dintre factorii pe care trebuie să îi ai în vedere încă de la început este tipul de lemn pe care îl vei folosi:

  • Lemnul de esență tare – acesta degajă mai multa căldură, putând menține jarul incandescent pentru mai mult timp. În această categorie intră următoarele tipuri de lemne: lemn de stejar, mesteacăn, fag, salcâm.
  • Lemnul de esență moale și foarte moale – este ideal pentru aprinderea focului atunci când flacăra scade, deoarece se aprinde mult mai repede. În aceasta categorie intră lemnul de conifere precum pin, molid, zada. Buștenii lor se aprind repede, răspândesc o aromă plăcută, însă inconvenientul este că dau mai puțină căldură decât cele de foioase.
Prețul lemnelor variază în funcție de mai mulți factori
Prețul lemnelor variază în funcție de mai mulți factori

Cât costă o tonă de lemne în 2021

Perioada cea mai bună pentru a cumpăra lemnele de foc este primăvara. Astfel, acestea au timp toată vara și toamna să se usuce și vor fi și mult mai ieftine. Dacă alegi să cumperi lemne de foc toamna, cu siguranță acestea vor fi mai umede și vei plăti mai mult pe ele, pentru că un lemn ud cântărește mai mult. Iarna lemnele de foc sunt foarte scumpe.

Greutarea unui metru cub de lemn este în jur de 500-600 kg în cazul lemnului de fag sau stejar. Lemnul uscat de brad sau alte esențe ușoare cântarește aproximativ 300 kg pe metru cub. În cazul lemnului ud, greutatea la metru cub va fi mai mare. Lemnul de fag și stejar ud ajunge la aproximativ 700-750 kg pe metru cub, în timp ce lemnul de brad și alte esențe ușoare ajunge și la 600 kg pentru un singur metru cub de lemn.

Cât costă o tonă de lemne în 2021. Prețurile variază în funcție de tipul de lemn și de căldura pe care o degajă atunci când este pus pe foc. De aceea, cum subliniam și mai sus, este important să știm ce ne dorim să cumpărăm. Cel mai mult costă lemnele de esență tare, precum fagul, stejarul, salcâmul și carpenul: între 400 și 500 de lei tona de lemne. Iată câteva exemple de anunțuri cu cât costă o tonă de lemne în 2021 care se regăsesc în mediul online:

  • Satu Mare – Lemn de foc deșeuri de fag groase, de esență tare 3 tone – 1.200 lei; deșeuri mărunte stejar, fag, gorun 3 tone – 1.100 lei
  • Brebeni, Olt – Lemn de foc fag fără coajă/inimă fag cu transport inclus – 450 lei tona.
  • Fulga, Prahova – Lemne de foc – 370 lei tona
  • Topoloveni – Lemn de foc esență tare fag, stejar, carpen – 380 lei tona
  • Bucovat, Dolj – Lemn de foc stejar – 400 lei tona
  • Alexandria, Teleorman – Lemne tăiate, gata de foc – 400 lei tona
  • Botoșani – Lemne de foc amestec răchită, salcâm, prun, măr – 270 lei tona